to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 26.02.2019

Κοινωνία

Συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους και πορεία προς τα διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί μέλη του συνταξιουχικού κινήματος "Η Συσπείρωση".


Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο της υπόθεσης του συνταξιούχου και μέλους της "Συσπείρωσης", Οδυσσέα Τσολογιάννη, για την επιστροφή ή μη των δώρων, έπειτα από έφεση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ στην πρωτόδικη απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο εβδομηντάχρονος είχε δικαιωθεί.

Οι συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την επιστροφή χρημάτων από τις περικοπές με ένα ερώτημα-μήνυμα προς τις δικαστικές αρχές και την πολιτική ηγεσία της χώρας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνταξιουχικού κινήματος, Βασίλης Παρτάλης. «Έχουν βγει τέσσερις αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με τις οποίες έχουν κριθεί ανίσχυροι και μη εφαρμοστέοι οι νόμοι για τις περικοπές. Αυτή η απόφαση μάς παρέχει κάποια δικαστική προστασία ή απλώς βγήκε ή είναι αδιάφορη; Υπενθυμίζουμε στο ΣτΕ ότι έχει το κύρος και τα εργαλεία από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία να συνετίσει να συμμορφώσει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ)» σχολίασε ο κ. Παρτάλης, στο περιθώριο της σημερινής κινητοποίησης.

«Όταν βγαίνει μια απόφαση από το ΣτΕ και δεν εφαρμόζεται δεν μπορούν στα κόμματα να είναι ούτε κουφοί ούτε μουγγοί, θα πρέπει να πάρουν θέση, δεν μπορούν να είναι όλοι βουβοί, δικαστική και πολιτική εξουσία», σημείωσε ο κ. Παρτάλης και διερωτήθηκε αν θα λάβουν θέση, δεδομένου ότι -όπως είπε- υπάρχει «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 95 του Συντάγματος».

«Ο συνάδελφός μας Οδυσσέας Τσολογιάννης είχε κάνει αγωγή για τους νόμους που έχει κρίνει το ΣτΕ ως μη εφαρμοστέους, πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί να πάρει επιστροφή περίπου 11.500 ευρώ πίσω, έχει κάνει έφεση ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Είναι πολύτεκνος, έχει έξι παιδιά, τα τρία είναι άνεργα, έχει πάνω από 67% αναπηρία και τον ταλαιπωρούν ακόμη, σήμερα ενώ είχαν κάνει έφεση ζήτησαν αναβολή, η υπόθεση θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνταξιουχικού Κινήματος "Η Συσπείρωση".

Οι συνταξιούχοι ύστερα από πορεία επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στα Διοικητικά Δικαστήρια και χαιρετίζουν όπως αναφέρουν πρόσφατο ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το οποίο σχεδόν ταυτίζεται με το δικό τους. Μέλη του Συνταξιουχικού Κινήματος "Η Συσπείρωση" έχουν καταθέσει τουλάχιστον 1300 αγωγές για επιστροφή μειώσεων σε συντάξεις και δώρα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)