to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 02.07.2020

Κοινωνία

Κραυγή αγωνίας των ξεναγών απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία (βίντεο)

Οι ξεναγοί διαμαρτύρονται για την αναλγησία της πολιτείας απέναντι στην «υποχρεωτική τους ανεργία»


Δυναμικές διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 2 Ιουλίου ξεναγοί, που πλήττονται βαριά από τις συνέπειες της πανδημίας. Χωρίς δουλειά από τον Μάρτιο, εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τη σεζόν να χάνεται ολοκληρωτικά.

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι ξεναγοί απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για έναν νευραλγικό κλάδο του τουρισμού, που ειδικά φέτος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της καθολικής ανεργίας.

Οπως σημειώνουν, παρά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Ιουλίου, στην πράξη οι διπλωματούχοι ξεναγοί συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν άνεγοι ως το τέλος της τουριστικής σεζόν. Το πιο ανησυχητικό, ειδικά για τους ξεναγούς, είναι ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές από τα τουριστικά γραφεία, ενώ η πιθανότητα να ξαναρχίσουν γίνεται όλο και πιο ισχνή.

Μεταξύ άλλων οι ξεναγοί απαιτούν δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και να υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ για το μήνα Ιούλιο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. «Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των Ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού Τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί», καταλήγει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πορεία.

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας της Covid-19, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης» σημειώνει σχετικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών. 

«Για εμάς, αυτό το καλοκαίρι είναι η επιβίωσή μας»

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Λευκό Πύργο οι ξεναγοί της Βόρειας Ελλάδας.

Ντυμένοι στα χρώματα της ελληνικής σημαίας οι ξεναγοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, διαδηλώνοντας για τα προβλήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο κλάδος τους. ‘Ένα κλάδος ο οποίος αριθμεί μόνο στη βόρεια Ελλάδα τους  160 ξεναγούς, εκ των οποίων οι 114 είναι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός των ξεναγών αγγίζει τα  2.400 άτομα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών Β. Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια εισοδήματος. Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου, οι ξεναγοί έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019».

«Για εμάς, αυτό το καλοκαίρι είναι η επιβίωσή μας», τονίζουν και ζητούν άμεση λήψη μέτρων στήριξης για τον κλάδο τους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας.

 Στην Κέρκυρα, οι ξεναγοί πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ξεναγοί έξω από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με σύνθημα "Τουρισμός είναι και οι ξεναγοί". Όπως είπαν ο ξεναγοί στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στο νησί, εδώ και δυο μήνες το εισόδημά τους είναι μηδέν και οι υποχρεώσεις τους πιεστικές.

 3 άτομα, άτομα στέκονται

Δυναμική διαμαρτυρία έλαβε χώρα και στη Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)