to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 26.11.2012

Κοινωνία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αθήνα 9,84 κατά της λογοκρισίας και του εκφοβισμού

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Αθήνα 9,84, στο Γκάζι καλεί τους δημοσιογράφους η ΕΣΗΕΑ, κατά της λογοκρισίας και της απόλυσης της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά. Η συγκέντρωση, Πειραιώς 100, θαγίνει ώρα 13.00


Οι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκονται σε απεργία από την περασμένη Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική στάση της Διοίκησης. Με νέα απόφαση της ΕΣΗΕΑ, η απεργία συνεχίζεται και αύριο, Τρίτη: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 27 Νοεμβρίου έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, 28 Νοεμβρίου 2012 για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την αποκατάσταση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά και την επιστροφή της στη θέση, που κατείχε. Επίσης, ζητεί τη διακοπή των απειλών απόλυσης αλλά και την παύση της λογοκρισίας, που ασκείται.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αναφέρει: 

ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την καταχρηστική, προκλητική και δια θυροκόλλησης απόλυση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά από τον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», επειδή αρνήθηκε να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία καταγγέλλει την αυταρχική, εκφοβιστική και λογοκριτική συμπεριφορά της Διοίκησης και κυρίως του Γενικού Διευθυντή του σταθμού Τάκη Καμπύλη απέναντι στη δημοσιογράφο και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου και την επιστροφή στην εργασία της. 

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της γενικής απεργιακής κινητοποίησης της 17ης Οκτωβρίου σε όλα τα ΜΜΕ, ο κ. Παναγιώτης Καμπύλης, αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά επέβαλε ως πρώτη είδηση την «ανακοίνωση» του σταθμού ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

Η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά, ενεργώντας σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της στον ίδιο σταθμό αποκατέστησε ως όφειλε την αλήθεια. Η άρνησή της να υποταχθεί στη λογοκριτική παρέμβαση της Διεύθυνσης και στη διαστρέβλωση της αληθείας προκάλεσε την οργή του κ. Καμπύλη και την τιμωρία της συναδέλφου, αρχικά με την κατάργηση της εκπομπής της και τη μεταφορά της σε τιμωρητικό ωράριο, στη συνέχεια με ανακοίνωση περί απόλυσης και τελικά με την προκλητική, δια της θυροκόλλησης, απόλυσή της. 

Η εμμονή δε της Διεύθυνσης να μην αποδεχθεί τη διευκρινιστική δήλωση της συναδέλφου, και η επιμονή της στην κατάθεση «δήλωσης μετανοίας» δείχνει ότι εκείνο που πράγματι επιδιώκει με τη δίωξη της συναδέλφου είναι να πνίξει κάθε αντίδραση των εργαζομένων δημοσιογράφων στις αυταρχικές λογοκριτικές παρεμβάσεις. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και η ευθύνη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος εξακολουθεί να μην παίρνει θέση απέναντι στις λογοκριτικές παρεμβάσεις των οργάνων του. 

Η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της με τις Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου οι οποίες: 

** υπογραμμίζουν ότι το νέο αυτό περιστατικό λογοκρισίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητικά αυξανόμενη αλυσίδα των καθημερινών πλέον λογοκριτικών παρεμβάσεων στο περιεχόμενο και τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, που αποβλέπουν στον εκφοβισμό της ελεύθερης σκέψης και φωνής των δημοσιογράφων με τελικό στόχο τη φίμωση και χειραγώγησή τους

***  εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και καταδίκη τους στις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε απόπειρα τρομοκράτησης της δημοσιογραφίας αντίκειται στο θεμελιώδες δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί έλεγχο στην εξουσία και του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα, να κρίνει και ν’ αξιολογεί. 

**  ζητούν την άμεση αποκατάσταση της συναδέλφου όχι μόνο προασπίζοντας το δικαίωμα στην εργασία ενός δημοσιογράφου, αλλά κυρίως υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην πολυφωνία, την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου και καταδικάζοντας παρόμοιες ενέργειες λογοκρισίας που προσβάλλει, αμαυρώνει και ακυρώνει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας, πολιτισμού και δημοκρατίας.  

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος: 

“ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ”: Να σταματήσει τώρα η λογοκρισία στον “Αθήνα 9.84″ – Να ανακληθεί αμέσως η απόλυση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά

Ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου ‘Αθήνα 9,84’ Τάκης Καμπύλης εφαρμόζει το δικό του Μνημόνιο στη δημοτική επιχείρηση, πρωτοστατεί στις απολύσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και διολισθαίνει διαρκώς σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς διαχείρισης. Η εκδικητικού χαρακτήρα απόλυση της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά είναι η κορύφωση μιας σειράς πρακτικών απροκάλυπτης λογοκρισίας από τη μνημονιακή διοίκηση του ‘Αθήνα 9,84’ και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ και διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο κρουσμάτων φίμωσης της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας.

Όσο βαθαίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τόσο η πλειοψηφία των ΜΜΕ προσδένεται στο άρμα του μνημονίου και επιδιώκει μέσω της διαστρέβλωσης και της αποσιώπησης τη χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης.

Όποιος αντιδρά σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς και υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και τη δημοσιογραφική δεοντολογία – όπως έπραξε και η Λαμπρινή Θωμά – τιμωρείται από το σύστημα διαπλοκής και οδηγείται στην απόλυση.

Αυτή η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική όταν αφορά δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζουν την αντικειμενική ενημέρωση, την διαρκή εκπροσώπηση της κοινωνίας και τον πλουραλισμό.

Η διοίκηση του ‘9,84’ παραβιάζει συστηματικά αυτές τις αρχές και μετατρέπεται σε φερέφωνο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.

Οι απαράδεκτες πρακτικές της στρέφονται ενάντια στους ίδιους τους εργαζόμενους του σταθμού και ενάντια στους πολίτες του Δήμου Αθηνών που στηρίζουν από το υστέρημα τους τη λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου.

Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο είναι τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται και μόνο σ’ αυτήν οφείλουν να λογοδοτούν. Η υπεράσπιση της ενημέρωσης είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε: Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση της Λαμπρινής Θωμά.

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταδικάζει απερίφραστα την καταχρηστική, προκλητική και δια θυροκόλλησης απόλυση της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά από το Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9,84».

Καταγγέλλει τη διοίκηση και τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού για αυταρχική συμπεριφορά σε βάρος της δημοσιογράφου, η οποία πράττοντας σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν δέχθηκε να υιοθετήσει την επιβαλλόμενη είδηση ότι «η Ε.Σ.Η.Ε.Α. φιμώνει τον Αθήνα 9,84» την 17η Οκτωβρίου 2012, ημέρα γενικής απεργίας και αποκατέστησε εν συνεχεία από την εκπομπή της την αλήθεια. Για την ενέργεια της αυτή, δέχεται την μήνη της διεύθυνσης και οδηγείται σε απόλυση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στη Λαμπρινή Θωμά και καλεί το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη να καταδικάσει κάθε πράξη λογοκρισίας και τρομοκρατίας στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9,84», όπως και να αποκαταστήσει τη δημοσιογράφο.

Για την λογοκρισία και την απόλυση στον Αθήνα 9,84 έχει καταθέσει ερώτηση στη βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο βουλευτής Νίκος Βούτσης.

Ερώτηση

Προς:
τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου

Θέμα: Συνεχίζονται και επιτείνονται τα κρούσματα λογοκρισίας

Η σημερινή απόλυση δημοσιογράφου του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» αποτελεί ένα ακόμα κρούσμα λογοκρισίας και τιμωρίας δημοσιογράφων που αρνούνται να γίνουν φερέφωνα της μνημονιακής κυβέρνησης, κρούσματα που παρουσιάζονται συχνά το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι επιχειρείται συντεταγμένα από την πλευρά της κυβέρνησης η τιμωρία διατύπωσης κάθε διαφορετικής άποψης.

Στις 16-10-2012 ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84» ανακοίνωνε ως πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων στη ροή του προγράμματός του ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από την ΕΣΗΕΑ αίτησης της διοίκησης του σταθμού να εξαιρεθεί από την προαναγγελθείσα απεργία των δημοσιογράφων της 17ης Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Η δημοσιογράφος Λ. Θωμά στην εκπομπή της την ίδια μέρα, διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε θέση των δημοσιογράφων, αλλά ανακοίνωση της διοίκησης του σταθμού.

Μόλις τελείωσε η εκπομπή της, της ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Γεν. Δ/ντή κ. Τ. Καμπύλη η εκπομπή της κόβεται γιατί δεν επιτρέπεται ο σχολιασμός ειδήσεων του δελτίου και ότι μετακινείται στον ιστότοπο του σταθμού στη βραδυνή βάρδια. Η ίδια αντέδρασε τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως εργαζόμενη μητέρα και μονογονέας, τόσο για τη λογοκρισία όσο και για τη δυσμενή της μετακίνηση εν είδη τιμωρίας, ενώ την αντίδρασή της αυτή εξέφρασε και σε κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού αντί να περιοριστεί σε κάποια επισήμανση έστω και να αποσύρει τη δυσμενή μετακίνηση της  κ. Λ. Θωμά ενέτεινε τη λογοκριτική της συμπεριφορά αλλά και με εξώδικη επιστολή εξαπέλυσε απειλές απόλυσης προς εκείνην και μάλιστα εκβιάζοντάς την ρητά και ευθαρσώς να δημοσιεύσει ως δικό της κείμενο μεταμέλειας που της υπέδειξε, προκειμένου να ανασκευάσει την άποψη που η ίδια σχημάτισε από τις ενέργειες της διοίκησης του σταθμού!

Τελικά η διοίκηση του σταθμού ενέργησε τάχιστα καθώς στις 23 Νοεμβρίου 2012 εξέδωσε την απόφαση απόλυσης της κ. Λ. Θωμά.

Στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας γνώμης και λόγου στη δημοκρατία μας αλλά και των κανόνων δημοσιογραφίας, οι πρακτικές αυτές των υπευθύνων στη διοίκηση του σταθμού, ενός σταθμού μάλιστα που είναι δημοτικός, είναι τουλάχιστον κατακριτέες και σίγουρα παράνομες, ενώ συνιστούν λόγο υποχρέωσης σε παραίτηση του Γεν. Δ/ντή από τη δημοτική αρχή.

Εξάλλου η δημοτική αρχή οφείλει να σεβαστεί την ίδια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο ομόφωνα έχει ψηφίσει σχετικό ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την όποια παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ελευθερίας λόγου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη προκειμένου να φροντίσει

α) να σεβαστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που με ψήφισμά του έχει καταδικάσει 
φαινόμενα λογοκρισίας και διώξεις δημοσιογράφων,

β) ώστε καταστεί σαφές στη διορισμένη από εκείνον διοίκηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» ότι δεν επιτρέπονται λογοκριτικές παρεμβάσεις, καθόσον στο δημοκρατικό μας πολίτευμα διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης και λόγου,

γ) να ανακληθεί η απόφαση απόλυσης που επιδόθηκε στην κ. Λ. Θωμά, κατά πράξη και κατά περιεχόμενο, προκειμένου να επανέλθει στη θέση της κανονικά, και δ) να ζητήσει την ανάληψη και τον καταλογισμό ευθυνών στη διοίκηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84»;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Βούτσης 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)