to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 07.11.2015

Πολιτική

Επίθεση ακροδεξιών στον Γ. Κουμουτσάκο: Ελεύθερος ο ένας συλληφθείς, αρνείται κάθετα τις κατηγορίες - Αναζητούνται 4 ύποπτοι (ενημέρωση)

Πέντε συνολικά άτομα επιτέθηκαν στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν ταυτοποιηθεί και οι 5, όπως αναφέρει η Αυγή. Ο ένας έχει ήδη συλληφθεί και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος - αρνείται κάθετα όλες τις κατηγορίες, ενώ αναζητούνται ακόμα τέσσερις - Νωρίτερα σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίος είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση - ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση καταδίκασαν την επίθεση και καλούν τη ΝΔ να αποφασίσει "αν είναι κόμμα της Δημοκρατίας ή συνιστώσα της ακροδεξιάς"


Σάββατο 7/11, 5.00 μ.μ.:

Αφέθηκε ελεύθερος ο 24χρονος κατηγορούμενος για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο

 

Ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 19 Νοεμβρίου. Αρνήθηκε κάθετα τις κατηγορίες και επαναλάμβανε διαρκώς πως προσπάθησε να τον προστατεύσει, σύμφωνα με τους οικείους του δε, φέρει και ο ίδιος τραύματα στο κεφάλι. Η αστυνομία από την πλευρά της θεωρεί πως ο 24χρονος συμμετείχε σε οργανωμένο σχέδιο επίθεσης και πως προσπαθούσε να... καθυστερήσει την φυγή του Γ. Κουμουτσάκου. (αναλυτικά)

 
 

Νωρίτερα:

Συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, προανήγγειλε για σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν ευθύνες και από την πλευρά της αστυνομίας για τη στάση που τήρησε κατά το επεισόδιο μπροστά στη Βουλή.

«Έχει ήδη συλληφθεί ένα άτομο που φαίνεται πως έχει παίξει κύριο λόγο στα επεισόδια» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Αναζητούνται άλλοι τέσσερις, που έχουν ταυτοποιηθεί. Δύο από αυτούς ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο της Χρυσής Αυγής. Εξαφανίστηκαν για να μην προσαχθούν στο αυτόφωρο αλλά πιστεύουμε ότι σήμερα θα συλληφθούν».

Ο κύριος Τόσκας αποκάλυψε ακόμα πως οι τρεις από τους υπόπτους κατάγονται από την Αθήνα και ο ένας από την επαρχία και για το λόγο αυτό οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στην περιφέρεια. «Δεν θα ανεχθούμε να παρεισφρέουν κάποιοι σε ειρηνικές συγκεντρώσεις και να τις διαλύουν» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Όσον αφορά στην στάση της αστυνομίας την ώρα του επεισοδίου, ο κύριος Τόσκας παραδέχθηκε πως «υπήρξαν παραλείψεις και αδράνειες». «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα είδε όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες.

Οι έρευνες

Αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής, βρέθηκαν εκτός των άλλων στα σπίτια δύο εκ των πέντε που φέρονται ότι εμπλέκονται στην βιαιοπραγία σε βάρος του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Ποντίων και οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ως νεοναζί.

Πρόκειται για τον άνδρα με το μαύρο τζόκεϊ, που φαίνεται στο βίντεο το οποίο βγήκε στην δημοσιότητα, να χτυπάει με γροθιά τον βουλευτή και ένα ακόμη άτομο.

Ο ακροδεξιός τραμπούκος με το τζόκεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σεσημασμένος για ρατσιστική επίθεση και ληστεία σε βάρος αλλοδαπών.

Οι δυο νεοναζί αναζητούνται μαζί με μια γυναίκα και έναν ακόμη άνδρα, ενώ ο πέμπτος που κατηγορείται για εμπλοκή στο επεισόδιο και συνελήφθη το απόγευμα στην Δυτική Αττική, οδηγείται αύριο στον εισαγγελέα.

Η γυναίκα, όπως φαίνεται στα βίντεο, είναι πιθανότατα αυτή που έσκισε το σακάκι του κ. Κουμουτσάκου και τον χτύπησε με κλωτσιά.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής για τα αδικήματα της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δύο νεοναζί, βρέθηκαν δύο φυσίγγια των 7,62 mm, δύο σουγιάδες και 10 αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής.

Μια σύλληψη

Ένας 24χρονος συνελήφθη για τη φασιστική επίθεση την Πέμπτη στο Σύνταγμα εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου

Ένα άτομο έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής για την επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, χτες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και μία γυναίκα, αναζητούνται από την Κρατική Ασφάλεια, για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Όλοι έχουν ταυτοποιηθεί και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον δύο από αυτούς έχει εξακριβωθεί ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συλληφθείς είναι ένας 24χρονος από το Αιγάλεω, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, να αγκαλιάζει τον κ. Κουμουτσάκο και να τον οδηγεί προς τα ΜΑΤ.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προστάτεψε τον βουλευτή και δεν τον χτύπησε, αλλά οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία περιέχονται στην δικογραφία που σχηματίζεται.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσαγωγές, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων, ενώ οι οκτώ που προσήχθησαν αρχικά χτες το βράδυ, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Εντολή του εισαγγελέα είναι να σχηματιστεί δικογραφία, προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι υπαίτιοι για το χθεσινό συμβάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ποντιακών συλλόγων.  Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της κρατικής ασφάλειας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, από χθες το βράδυ έγιναν οκτώ προσαγωγές ενώ συνεχίζεται και σήμερα η εξέταση υπόπτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σύλληψη. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός ο εντοπισμός των δραστών είναι θέμα χρόνου.

Οι έρευνες των αστυνομικών εστιάζονται στον εντοπισμό δυο βασικών προσώπων που φαίνονται σε βίντεο να βιαιοπραγούν σε βάρος του βουλευτή. Πρόκειται για ένα άτομο με μαύρο τζόκεϊ που σύμφωνα με την αστυνομία είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, αποκαλείται με το ψευδώνυμο «γυμναστής» και έχει ταυτοποιηθεί, καθώς και για έναν ακόμα σωματώδη άνδρα που επίσης διακρίνεται καθαρά στο βίντεο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" το πρωί της Παρασκευής τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται σε συγκεκριμένους χώρους, η αστυνομία βρίσκεται σε καλό δρόμο ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πρόκειται για ανθρώπους που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή. "Όπως κάθε δημοκρατικός πολίτης, απαιτώ απ' τη δημοκρατική Πολιτεία την άμεση σύλληψη των δραστών της χθεσινής φασιστικής επίθεσης", αναφέρει σε μήνυμά του ο Γ. Κουμουτσάκος. Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε στην Εισαγγελία.

 Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο «αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι είναι άμεσα υπόλογος για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύλληψη των δραστών, η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή από την πρώτη στιγμή, όπως ο ίδιος έχει επισήμως δηλώσει» (αναλυτικά η ανακοίνωση της Συγγρού). «Για να κρύψει τα εσωτερικά της αδιέξοδα και την ανυπαρξία πολιτικών θέσεων, η Νέα Δημοκρατία επένδυσε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, του οποίου έχει ήδη χάσει τον έλεγχο από την ακροδεξιά», η απάντηση κυβερνητικών κύκλων

Τη δική του μαρτυρία για τη λεκτική επίθεση που δέχθηκε κατά τη συγκέντρωση των Ποντίων και για τον τρόπο που διέφυγε όταν ομάδα ατόμων τον πλησίαζε απειλητικά, κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Mega.  «Πάρκαρα κοντά και πήγα με τα πόδια και έγινα αντικειμενο λεκτικού προπηλακισμού τόσο στελεχών του ΕΠΑΜ όσο και ακροδεξιάς ρητορείας, χωρίς διακριτικά. Όταν τα πράγματα πήγαν να σκουρύνουν πήγα προς το αυτοκίνητό μου, μπήκα μέσα και μου πετάξαν κάτι μπουκάλια, κάτι ξύλα, εμφανίστηκαν και κάνα δυο κρανοφόροι», ανέφερε.  Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι διαπίστωσε μια λογική μίσους για τους πολιτικούς. «Πήγαμε να διαδηλώσουμε υπέρ των Ποντίων και δεν βρεθήκαμε μπροστά σε Πόντιους, βρεθήκαμε μπροστά σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό και τα ποντιακά σωματεία, οι οποίοι το μόνο που θέλαν να εκφράσουν ήταν ένα ατελείωτο μίσος», σημείωσε. 

Οι εξελίξεις και οι ανακοινώσεις, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής:

Επεισόδια και χημικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων, έξω από τη Βουλή, κοντά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Άγνωστοι που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων χτύπησαν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ομάδα που βρισκόταν δίπλα σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησαν συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και στη συνέχεια επιτέθηκε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, και άρχισε να τον χτυπά χτυπώντας τον και σκίζοντάς του τα ρούχα. Μάλιστα, χρειάστηκε να επέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να γλυτώσουν τον βουλευτή από τη μανία των αγνώστων.

Οι δράστες έριξαν μπουκάλια με νερό και ξύλα εναντίον του βουλευτή, την ώρα που βρίσκοταν κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τον κτύπησαν με τα χέρια τους και τον εξύβρισαν.

Μάλιστα, για να γλιτώσει, διέφυγε προς τα σκαλιά της Βουλής, ενώ όταν άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να φυγαδεύσουν τον βουλευτή της ΝΔ προς την πλευρά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, η ίδια ομάδα τραμπούκων κινήθηκαν εναντίον τους, πετώντας πέτρες, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε χρήση χημικών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιοι τον χτύπησαν, δήλωσε, ωστόσο, ότι «ως διπλωμάτης 20 χρόνια υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα όσο όλη μου τη ζωή. Αγωνίστηκα γι' αυτήν την ιστορία, δεν πρέπει να χτυπιέμαι»

Ενα βίντεο από το naftemporiki.gr:

 

Βίντεο από το cnn.gr

 

Μιλώντας αργότερα από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ φωτογράφησε για την επίθεση που δέχτηκε μέλη της Χρυσής Αυγής, που έδρασαν υπό την καθοδήγηση στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στην ομάδα που ξεκίνησε τις βιαιοπραγίες,ένα λεπτό πριν, ήταν ο βουλευτής (της Χ.Α.) κ. Γρέγος.

(φωτογραφίες από topontiki.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)