to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 04.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα ορυχεία χρυσού

Τρίτη 5/6, 7:00 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, Τετάρτη 6/6, 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Συμβούλιο Επικρατείας


Στις Σκουριές της Χαλκιδικής δίνεται αυτή την περίοδο ένας αγώνας ενάντια στην επέλαση των χρυσοθήρων της «Ελληνικός Χρυσός» και την καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία εξόρυξη χρυσού.

Η κατάσταση αυτή δεν παρουσιάζεται πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Το είδαμε πριν λίγα χρόνια στον Ελαιώνα, το είδαμε στα εργοστάσια της ΔΕΗ, στους ΧΥΤΑ, στην Κερατέα, το βλέπουμε τώρα στις Σκουριές και θα το δούμε σύντομα στο Ελληνικό και αλλού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε άλλες, το «καρότο» των θέσεων εργασίας έρχεται να προκαλέσει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανεργία αυξάνεται καθημερινά.

Ωστόσο, πολύ κοντά στο «καρότο» είναι και το «μαστίγιο», που αυτή τη φορά είναι εξόφθαλμα πιο αποτρόπαιο. Στο όνομα της "εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου" και με αντάλλαγμα λίγες θέσεις εργασίας, καταστρέφονται 300.000 στρέμματα γης, μολύνεται το φυσικό περιβάλλον, και καταστρέφεται, έτσι, κάθε δυνατότητα της τοπικής κοινότητας να ζει από το φυσικό πλούτο της περιοχής, το μόνο πραγματικό πλούτο. Οι επιπτώσεις της εξόρυξης του χρυσού για το φυσικό περιβάλλον, επομένως και για τις τοπικές καλλιέργειες, αλλά και για τον ίδιο τον υδροφόρο ορίζοντα, θα είναι απλά μη αναστρέψιμες. Εν μέσω κρίσης, με την τρομοκρατία της κατάρρευσης να πλανιέται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας, ζητάνε από την τοπική κοινωνία, αλλά και από όλους μας, να επιτρέψει τη λεηλασία του τόπου της. Ζητάνε, στην ουσία, να αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα από τους κατοίκους να ζουν από αυτά που οι ίδιοι μπορούν να παράγουν.

Είχαμε συνηθίσει, στο όνομα της ανάπτυξης, να ακούμε για εταιρίες κολοσσούς που θα επενδύσουν τεράστια ποσά για να αποκομίσουν υπερκέρδη. Αυτή τη φορά η "ανάπτυξη" δεν έρχεται καν με "εργοστάσια ενέργειας", εμπορικά κέντρα και χώρους ψυχαγωγίας, που ντύνονταν με τον μανδύα κάποιας ''κοινωνικής ωφέλειας''. Τώρα έχουμε μια "ποιοτική" αναβάθμιση της εκμετάλλευσης, αφού μετά το πέρας των εργασιών για την εξόρυξη, δεν θα απομείνει τίποτα, παρά μόνο νεκρή γη.

Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει για τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς, αυτού του τύπου τα διλήμματα θα τίθενται όλο και πιο έντονα. Περιστολή των δικαιωμάτων μας και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εταιρίες-αρπακτικά ή ανεργία. Σε αυτή την κατάσταση τρομοκρατίας όμως, δεν υπάρχει χώρος για διχασμούς. Μπορούμε τώρα και χρειάζεται να σκεφτούμε την εργασία μας και την παραγωγή σε σύνδεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Το συμφέρον όλων μας είναι να μην επιτρέψουμε την επέλαση της βαρβαρότητας ούτε στην Χαλκιδική ούτε πουθενά. Να δούμε το περιβάλλον που μας περιβάλλει ως πηγή ζωής και αυτάρκειας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα ορυχεία χρυσού.
Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις της επιτροπής αλληλεγγύης:
Τρίτη 5/6, 7:00 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
Τετάρτη 6/6, 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Συμβούλιο Επικρατείας

 
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) με ανακοίνωσή της, καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού:

"Στην επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Το αντίτιμο της μεταβίβασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, που κι αυτά πήγαν στις τσέπες των προηγούμενων επίδοξων επενδυτών της TVXgold!! Με αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν: 317.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 91 στρέμματα σε οικόπεδα, 320 σπίτια στο Στρατώνι, 24.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, πληθώρα μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στα υπάρχοντα μεταλλεία, τεράστιος μηχανολογικός εξοπλισμός, λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεκμετάλλευτα προϊόντα εξόρυξης και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση, η τότε κυβέρνηση φρόντισε με τον ειδικό νόμο για τη μεταβίβαση και την υπογραφή του κ. Πάχτα (ν. 3220/2004), να δεσμευτεί ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.

Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις κρατάει χρόνια, γιατί, πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Αφήνει πίσω της κρανίου τόπο και φτωχούς κατοίκους. Γι αυτό η εταιρεία με βοηθό της το κράτος, τα ΜΜΕ και τοπικές αρχές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης και κατάπνιξης όποιας φωνής αμφισβητεί την παρουσία της εκεί, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να την επιβάλλει.

Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους. Για όλους αυτούς τους λόγους:

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής μας αφορά όλους και όλες.
Είναι αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανθρώπινη διαβίωση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και για την αξιοπρέπεια ολόκληρης της κοινωνίας μας.
Πολίτες και φορείς της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο επικρατείας, καθώς και αιτήσεις αναστολής εργασιών. Θα είμαστε κοντά τους και σε αυτή τη μάχη που δίνουν:
•    την Τρίτη 5/6, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
•    την Τετάρτη 6/6, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΣτΕ
Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία της φύσης και των φυσικών πόρων
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)".


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)