to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 23.02.2022

Κοινωνία

Συγκεντρώσεις και κλειστά μαγαζιά: «Όχι» στις δομές - φυλακές από Χίο και Λέσβο

Με μεγάλες συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και στην πλατεία της πόλης της Χίου, οι κάτοικοι των νησιών εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια Μηταράκη για δημιουργία υπερδομών - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες στον τόπο τους - Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την εισβολή και τους τραμπουκισμούς των ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη σε Χίο - Λέσβο


Με ευρύτατη συμμετοχή πραγματοποιούνται αυτή την ώρα, μεσημέρι Τετάρτης, σε Χίο και Λέσβο συγκεντρώσεις ενάντια στην κατασκευή υπερδομών - φυλακών στα δυο νησιά. Οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από πλήθος φορέων και οργανώσεων, ενώ στηρίζει και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό τον περιφερειάχη Κώστα Μουτζούρη. 

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τα γεγονότα στα Μεστά και το Αίπος της Χίου, καθώς και στην Καράβα της Λέσβου, όταν σημειώθηκε απόβαση των ΜΑΤ στα δύο νησιά με σκοπό την επιβολή της δημιουργίας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η επέμβαση των ΜΑΤ σημαδεύτηκε από ευρύτατη κινητοποίηση των κατοίκων των δύο νησιών που ανάγκασαν τις δυνάμεις που έστειλε ο τότε υπ. Δημόσιας Τάξης. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, να αποχωρήσουν - τραμπουκίζοντας μάλιστα άγρια, ιδίως με επιθέσεις σε κατοίκους και... αυτοκίνητα στα Μεστά της Χίου.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι των νησιών αντιδρούν έντονα στη δημιουργία υπερδομών στη Βάστρια της Λέσβου και στην περιοχή Θόλος της Χίου. Μετά την πρόσφατη διαμαρτυρία στη Βάστρια, κάηκαν μηχανήματα του εργολάβου, ενώ στη Χίο αποτράπηκε η προσέγγιση του πλοίου «Αειναύτης» που μετέφερε μηχανήματα της αναδόχου κατασκευαστικής «ΤΕΡΝΑ». Στη Χίο μάλιστα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για άσκηση διώξεων κατά 20 αιρετών για την αποτροπή του «Αειναύτη».

Από τις σημερινές συγκεντρώσεις απουσιάζουν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σωτ. Κυτέλης, και Χίου, Στ. Κάρμαντζης, που έχουν πλέον ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ των σχεδίων του Νότη Μηταράκη.

Ζωντανή μετάδοση από την πλατεία της Χίου:

Ζωντανή μετάδοση από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης:

Φωτ. από τη Λέσβο:

Φωτ. από τη Χίο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)