to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 13.09.2017

Διεθνή

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στους Ροχίνγκια - Διάγγελμα για την ειρήνη θα απευθύνει η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να επιταχύνουν "μαζικά" τις επιχειρήσεις τους για την βοήθεια των ήδη 400.000 προσφύγων Ροχίνγκια, οι οποίοι από τις 25 Αυγούστου έχουν εγκαταλείψει την Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία και έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, ενώ το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους έχει αυξηθεί σημαντικά, ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.


"Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, από την αποστολή τροφίμων ως την εξασφάλιση στέγης", δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Γουίλιαμ Οκότ-Όμπο, ο βοηθός του Ύπατου Αρμοστή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη διάρκεια επίσκεψής του σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπανγκλαντές.

Την ίδια ώρα, η ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έγινε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα μέσα στον μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της την ώρα που η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει υψώσει την φωνή της υπέρ των υπό διωγμό μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή χωρίς να την αιτιολογήσει και πρόσθεσε ότι στη θέση της θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χένρι Βαν Θίο.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται να συγκλιθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Απειλεί η Αλ Κάιντα με τιμωρία της Μιανμάρ

Μαχητές της αλ Κάιντα απειλούν την Μιανμάρ με "τιμωρία" για τα "εγκλήματά" της και καλούν τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να υποστηρίξουν τους ομοθρήσκους τους Ροχίνγκια, οι οποίοι τελούν υπό διωγμό στη χώρα αυτή και τουλάχιστον 400.000 εκ των οποίων έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

Η ισλαμιστική οργάνωση, η οποία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να στηρίξουν τους ομοθρήσκους τους της Μιανμάρ προσφέροντάς τους βοήθεια, όπλα και "στρατιωτική υποστήριξη".

"Η βάρβαρη μεταχείριση που δέχονται οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας...δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αλ Κάιντα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

"Η κυβέρνηση της Μιανμάρ θα πρέπει να δοκιμάσει αυτό που δοκίμασαν οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μιανμάρ υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της πραγματοποιούν μια νόμιμη εκστρατεία εναντίον "τρομοκρατών", τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις εις βάρος της αστυνομίας, του στρατού και αμάχων. Επιπλέον έχει προειδοποιήσει για βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις και το κάλεσμα της αλ Κάιντα πιθανόν να εντείνει αυτές τις ανησυχίες.

"Καλούμε όλες τους αδελφούς μας μουτζαχεντίν στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες να ξεκινήσουν για την Βιρμανία (Μιανμάρ) για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς τους και να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες --εκπαίδευση και τα λοιπά-- για να αντισταθούν σε αυτή την καταπίεση", αναφέρει η οργάνωση.

Σημειώνεται ότι Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές της Μιανμάρ σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη Μιανμάρ.Αλλά και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)