to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 10.06.2013

Κοινωνία

Σύγχρονο κάτεργο η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

«Σύγχρονο κάτεργο και Άουσβιτς» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρίες Αττικής και Νήσων (ΣΕΑΑΝ) Χάρης Χουρδάκης τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κερατσινίου Δραπετσώνας κατά τη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων ΑΜΕΑ στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.


Περίπου 42 εργαζόμενοι-άτομα με αναπηρίες που έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου με την επωνυμία ΔΗΚΕΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας που θυμίζουν μεσαίωνα. Παρότι κάποιοι από τους εργαζόμενους αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα, το κτίριο στο οποίο κυριολεκτικά έχουν στοιβαχτεί το τελευταίο διάστημα έχει χαλασμένο ανελκυστήρα και έτσι υποχρεώνονται να ανεβαίνουν με τα πόδια δύο ορόφους!

Οι κτιριακές υποδομές του κτιρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, που γειτνιάζει με το δημαρχείο της πόλης, είναι εντελώς ακατάλληλες για εργασία ατόμων με αναπηρίες, αφού δε διαθέτει μπάρες πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια, ειδικές σημάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους ενώ και οι διαστάσεις των θυρών και των γραφείων εργασίας κρίνονται εξίσου ανεπαρκείς. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων το κτίριο της ΔΗΚΕΠΑ δε διαθέτει ούτε τις ειδικές τουαλέτες ΑΜΕΑ και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να προβαίνουν στη φυσική τους ανάγκη μέσα σε κύπελλα και πλαστικά μπουκάλια νερού! Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ παντελή αδιαφορία επιδεικνύει και η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης για το κολαστήριο της ΔΗΚΕΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στελέχωναν μέχρι πρότινος διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και κατά κύριο λόγο τον τομέα της Πρόνοιας χωρίς επίσημη απόσπαση, αφού δεν είχαν παρθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς και από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Με αιφνιδιαστική όμως απόφαση της διοίκησης του δήμου, δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες εντολή στους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας που στελέχωναν επί χρόνια και να μεταφερθούν στο κολαστήριο της ΔΗΚΕΠΑ. «Η απόφαση αυτή μοιάζει με τιμωρία» αναφέρει εργαζόμενος και προσθέτει: «Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο έγινε. Αυτό που βιώνουμε μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο Γκουατάναμο του Κερατσινίου».   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης. Οι υπάλληλοι αορίστου που τη στελεχώνουν βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας αφού είναι απλήρωτοι εδώ και 22 μήνες, ενώ τα οι εργαζόμενοι με αναπηρίες είναι απλήρωτοι 17 μήνες. Μεταξύ των τελευταίων βρίσκονται καρκινοπαθείς και άτομα που χρήζουν πολυδάπανης ιατρικής παρακολούθησης. «Αντί ο δήμαρχος να σκύψει με ευαισθησία και να ασχοληθεί με το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε, ενδιαφέρεται μόνο για την κατασκευή πίστας φόρμουλα 1 στην περιοχή» επισημαίνει εργαζόμενος- ΑΜΕΑ της ΔΗΚΕΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΑΑΝ είναι κατηγορηματικός: «Εάν μέχρι αύριο δεν επισκευαστεί ο ανελκυστήρας, κανένας εργαζόμενος δε θα πάει για δουλειά σε αυτό το κάτεργο. Επίσης πρέπει να κατασκευαστεί κουπαστή στη σκάλα και να τηρούνται οι όροι καθαριότητας και υγιεινής. Απαιτούμε επίσης την πλήρη αποπληρωμή όλων των εργαζομένων. Αν δεν πληρωθούν πώς θα μπορέσουν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα φάρμακα και τη θεραπεία τους;».

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ. «Απαιτούμε τη μεταφορά στο δήμο και τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κερατσινίου Δραπετσώνας» τονίζει ο κος Χουρδάκης. «Πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν έναν τεράστιο καθημερινό αγώνα. Δε γίνεται να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο». 

Θωμάς Σίδερης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)