to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 27.06.2016

Διεθνή

Συγγνώμη Ερντογάν σε Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015 και απηύθυνε έκκληση για "αποκατάσταση των σχέσεων" μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.


Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία "ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους".

"Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της" και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και ζήτησε συγγνώμη", συνέχισε ο Πεσκόφ.

Επιβεβαιώνει η Τουρκία

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου "να μας συγχωρήσει", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ερντογάν.

"Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

"Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις", αναφέρεται στη δήλωση.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ερντογάν ανέφερε: "Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ρώσου πιλότου και να πω: 'συγγνώμη'".

Το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη. Αναφέρει πως ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του στην επιστολή και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου "να μας συγχωρήσει".

Διώκεται από την τουρκική Δικαιοσύνη ο άνδρας που φέρεται να σκότωσε τον κυβερνήτη του ρώσικου μαχητικού που καταρρίφθηκε

O άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία του κυβερνήτη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του από τουρκικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο διώκεται, γνωστοποίησε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκμένων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Η δίωξη του Τσελίκ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

tags: Μόσχα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)