to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 22.05.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Όχι μόνο δεν είναι προοδευτικά όσα προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά μας γυρνάνε αιώνες πίσω

Παράλληλα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μήνυμα συσπείρωσης και νίκης από τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 και τον Βασίλη Σκουρή


Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου:

- Πριν από λίγο κ. Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το σταθμό μας είπε ότι το κόμμα για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, το προοδευτικό κόμμα της χώρας είναι η Ν.Δ. και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της συντήρησης..

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες ή μάλλον μόλις σήμερα ανακάλυψε την έννοια της προόδου. Δεν θυμόμαστε στις προηγούμενές του συνεντεύξεις να αναφέρεται σ’ αυτή τη λέξη. Μάλλον τον έχουν συμβουλέψει  οι επικοινωνιολόγοι του να κάνει αυτή τη στροφή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αρκεί να δηλώνεις προοδευτικός. Σημασία έχει τι πραγματικά κάνεις. Δηλαδή, δεν είναι προοδευτικό να καταψηφίζεις τη συμφωνία των Πρεσπών με το επιχείρημα ότι είναι μια προδοτική συμφωνία. Ούτε είναι προοδευτικό να μιλάς για την κατάργηση του 8ωρου ως ξεπερασμένου ή για κατάργηση της 5νθήμερης εργασίας και να μιλάς για 7ήμερη εργασία. Αυτά όχι απλώς δεν είναι προοδευτικά, αλλά μας γυρνάνε αιώνες πίσω. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


- Επίσης έχει ενδιαφέρον αυτό το μεγάλο άνοιγμα που έγινε προς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού και του ΚΙΝ.ΑΛ., πρωτίστως του ΚΙΝ.ΑΛ. από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι –μάλιστα και κάνοντάς μου εντύπωση ουσιαστικά έτσι δημιουργώντας πρόβλημα στη Φώφη Γεννηματά όταν λέει ότι δεν τα πολυπιστεύει αυτά που λέει περί ίσων αποστάσεων..

Τα θέλει και τα παθαίνει βέβαια και η κα Γεννηματά.. έτσι δεν είναι…; Εννοώ με τη στάση που κρατάει και με την επίθεση που κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας πολλές φορές να κάνει  την ίδια επίθεση και στη Ν.Δ. Γιατί δεν μπορεί να ευαγγελίζεσαι την κεντροαριστερά και να δηλώνεις ότι στόχος σου είναι η στρατηγική ήττα της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέτε ότι θέλει και τα παθαίνει, αλλά το γεγονός ότι..

.. Εννοώ με τη στρατηγική που ακολουθεί…


- Ναι, αλλά από τη μια μεριά της επιτίθεστε εσείς, της επιτίθεται και ο κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να πει κανείς μήπως κάνει το σωστό…

Η «επίθεση» που κάνουμε εμείς προς το ΚΙΝ.ΑΛ. και την κα Γεννηματά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν ακολουθεί αυτό που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που είναι η αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους όταν ήταν κυβερνήσεις, είναι η απομάκρυνση από το νεοφιλελευθερισμό και οι ανοιχτές φωνές και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Αριστερά. Πράγματα τα οποία τα αρνείται η κα Γεννηματά η οποία, έχουμε ξαναπεί, ότι ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία για την ίδια και για το κόμμα της. Κι όταν βέβαια ακολουθείς μια τέτοια πολιτική γραμμή, αναμενόμενο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει άνοιγμα στους δικούς σου ψηφοφόρους.


- Απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης είδες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του Ρουβίκωνα. Το να επιτίθεται τρίτη φορά στη Βουλή, τρίτη φορά να αιφνιδιάζεται η δύναμη που φρουρεί το Κοινοβούλιο, νομίζω ότι είναι ένα πραγματικά μεγάλο πολιτικό πρόβλημα.

Η καταδίκη μας είναι απόλυτη. Προφανώς τέτοια πράγματα, ειδικότερα λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικά και δεν πρέπει να συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός πολίτης που μπορεί να του αρέσουν αυτές οι εικόνες του Κοινοβουλίου. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω τα επιχειρησιακά της αστυνομίας. Υπάρχει η πολιτική ηγεσία η οποία κάνει το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αυτή που πρέπει να διερευνήσει πώς ακριβώς έγινε αυτό το περιστατικό κι αν υπάρχουν δηλαδή ευθύνες των οργάνων που ήταν εκεί.


- Τον Ρουβίκωνα τον θεωρείτε μέρος του πολιτικού σκηνικού;

Σίγουρα προσπαθούν με τις κινήσεις τους να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας και μέρος της πολιτικής συζήτησης. Αλλά ενέργειες όπως οι χθεσινές προφανώς δεν έχουν καμία σχέση ούτε με κοινωνικές διεκδικήσεις, ούτε με κοινωνικές ανάγκες, ούτε με οτιδήποτε λαϊκό. Το ότι η Ν.Δ. έχει βάλει στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης τον Ρουβίκωνα και προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον Ρουβίκωνα και όλες αυτές οι ανοησίες που λέει κατά καιρούς η Ν.Δ., κάνει κακό στην πολιτική συζήτηση, Γιατί είναι γνωστές οι αποστάσεις και η αντίθεση όλου του πολιτικού συστήματος με αυτές τις ενέργειες.

- Ταυτόχρονα, κα Σβίγκου, βλέπω μια αισιοδοξία, που δεν καταλαβαίνω πού στηρίζεται, ότι μπορεί να είστε ακόμα και πρώτο κόμμα στις εκλογές ή να είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές. Και το λέω πάντα σε σχέση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που καμιά, ούτε και πλέον φιλική δεν σας φέρει μπροστά.

Ακούστε, τις δημοσκοπήσεις τις έχουμε δει πάρα πολλές φορές. Τις είχαμε δει και το 2015 το Γενάρη και τον Σεπτέμβρη και στο δημοψήφισμα. Πολλάκις έχουν διαψευσθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Άκουσα και πριν λίγο τον κ. Μητσοτάκη στην συνέντευξη που σας παραχώρησε, να λέει για Τσίπρας – Μητσοτάκης 1-0.

- Εν τη ρύμη του λόγου.

Εν τη ρύμη του λόγου, εντάξει, κάτι του ξέφυγε. Ενδεχομένως κάτι ξέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπάνω για να το λέει. Πριν λίγες μέρες μιλούσε για 2-0, 3-0 νίκη του, τώρα το έχει πάει στο 1-0. Τη Δευτέρα θεωρώ ότι θα λέει ότι έχασε με μικρότερη διαφορά από τον Σαμαρά το 2014.

- Αν δεν συμβεί αυτό που λέτε και συμβεί αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις, θα περιμένουμε – κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχουμε και κάλπες τον Ιούνιο – θα έχουμε διορθωτικές κινήσεις, τι θα συμβεί;

Η παρουσία χιλιάδων πολιτών στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα δίνουν ένα μήνυμα συσπείρωσης, ένα μήνυμα νίκης, δείχνουν μια δυναμική την οποία πολλοί δεν είχαν προβλέψει πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και η ίδια η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει λειτουργήσει ως ένα όχημα συσπείρωσης ενός ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου.
Επίσης, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από δέκα μέρες έχουν δείξει τα δύο διακριτά πολιτικά σχέδια τα οποία υπάρχουν στη χώρα μας. Οπότε, θεωρούμε ότι θα δοθεί ένα νικηφόρο μήνυμα στην κάλπη των Ευρωεκλογών, ακριβώς επειδή θα δοθεί μια ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη μέρα της χώρας.

- Όντως εκτιμάτε, και αυτή είναι η τελευταία ερώτηση, ότι αν βγει ο κ. Βέμπερ θα καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα μέτρα, ακόμα και αν πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για παράδειγμα;

Ακούστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι δεσμεύεται μόνο για 12 συντάξεις, άρα θα καταργήσει τη 13η σύνταξη και επίσης έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από τα μέτρα αυτά. Οπότε, όποιος και αν είναι πρόεδρος της Κομισιόν, εγώ δεν πιστεύω ότι θα είναι ο κ. Βέμπερ, αν ποτέ γινόταν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταργούσε αυτά τα οποία με θυσίες των πολιτών και με πολύ μεθοδική δουλειά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό γίνονται πραγματικότητα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)