to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 19.05.2020

πηγή: maxmag.gr

Πολιτισμός

Susma Ses Ver: Το ελληνικό rap στηρίζει τους Grup Yorum

Εννιά έλληνες rapper συνεργάστηκαν ενώνοντας τις ρίμες τους για τη δημιουργία του κομματιού Susma Ses Ver.


Η 28χρονη τραγουδίστρια  των Grup Yorum, Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek), έχασε τη ζωή της στις 3 Απριλίου 2020 έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ μέτρησε 297 εικοσιτετράωρα αφάγωτος πριν πεθάνει στις 28 Απριλίου 2020 μετά από ασιτία. Ο μπασίστας  Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) κατέληξε εν τέλει δύο μέρες αφότου ικανοποιήθηκε ένα από τα αιτήματά του, δηλαδή η άρση της απαγόρευσης των συναυλιών των Grup Yorum. Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι 3 Τούρκοι μουσικοί που έχασαν τη ζωή του πολεμώντας το απολυταρχικό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα τους. Οι ιστορίες τους έχουν συγκλονίσει τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αρκετές δράσεις αλληλεγγύης με οποιοδήποτε μέσο. Στο πλαίσιο παρόμοιας δράσης, 9 Έλληνες rapper συνεργάστηκαν ενώνοντας τις ρίμες τους για τη δημιουργία του κομματιού Susma Ses Ver.

Susma Ses Ver: Μη Σιωπάς, δώσε φωνή
Πένθιμος Clown, Νιόνιος (ΝιοΣτε), Daisy Chain, ΚΚ, Βάγγος Μπεκ (Κάτω από το Γείσο), TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα), Νος (Κάτω από το Γείσο), Στέλιος(ΝιοΣτε). Αυτά τα 9 ονόματα της ελληνικής rap σκηνής είναι γνωστά για την έντονη δράση και ενεργή συμμετοχή στην DIY rap κοινότητα. Οι φωνές τους έγιναν μία για να εκφράσουν με το καλύτερο τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τους Grup Yorum.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Οι Grup Yorum είναι μια μπάντα απ' την Τουρκία, ιδρύθηκε το 1985, έχει κυκλοφορήσει 23 δίσκους και έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες σε Τουρκία, Ελλάδα και εξωτερικό. Το ασυνήθιστο με αυτή την μπάντα είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη της διώκονται, επικηρύσσονται, φυλακίζονται και βασανίζονται, ενώ δίσκοι και συναυλίες της απαγορεύονται από το Τουρκικό καθεστώς. Η δίωξη του συγκροτήματος μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιλέξει να βρίσκονται απ΄ την πλευρά των κοινωνικών αγώνων, όχι απλώς υμνώντας τους μέσα από τα κομμάτια τους, αποστασιοποιημένοι, αλλά αποτελώντας ζωτικό τους κομμάτι.
Η 28χρονη τραγουδίστρια  των  Grup Yorum, Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek) έχασε τη ζωή της στις 3 Απριλίου 2020 έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας.
Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ μέλος της μουσικής κολεκτίβας και σύντροφος της Χελίν Μπολέκ, πέθανε στις 28 Απριλίου 2020 μετά από 297 ημέρες απεργία πείνας.
Ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) μπασίστας των Γκρούπ Γιορούμ  έχασε την ζωή του στις 7/5/2020 ο οποίος μετά από 323 μέρες διέκοψε την απεργία πείνας ύστερα από την ικανοποίηση ενός από τα αιτήματά του, να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών των Grup Yorum. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μετά από δύο μέρες κατέληξε.

Οι Grup Yorum τόσο μέσα από την μουσική τους, όσο και μέσα από τους αγώνες τους, έχουν επιλέξει από ποια πλευρά του οδοφράγματος βρίσκονται και το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή. Ένας ανένδοτος αγώνας για δικαιοσύνη, ελευθερία έκφρασης, ισότητα. Εμείς από την μεριά μας δεν έχουμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους.

İBRAHİM GÖKÇEK ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
HELİN BÖLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!
MUSTAFA KOÇAK ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Susma Ses Ver (Μη Σιωπάς, δώσε φωνή)
Στίχοι, Παρουσίαση: Πένθιμος Clown, Νιόνιος, Daisy Chain, ΚΚ,
Βάγγος Μπεκ, TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα),  Νος, Στέλιος748
Παραγωγή : Στέλιος 748
Ηχογράφηση - Μίξη - Mastering : Incognito M. at Pineline Music Lab

tags: Grup Yorum

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)