to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:14 | 28.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Süddeutsche Zeitung: Η κατάσταση όλο και πιο σοβαρή

Τι λένε τα διεθνή μέσα για την Ελλάδα




«Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σοβαρή», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία παρατηρεί ότι στην Ελλάδα «οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται, ότι υπάρχει υστέρηση φορολογικών εσόδων και ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη θωρακίζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την Ευρωζώνη. Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα επικαλείται τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών (BdB), σύμφωνα με τις οποίες «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο πιθανή». Βεβαίως, παραδέχεται ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αντρέας Σμιτς, «η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει επιθυμητή, ωστόσο κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

Πιο απαισιόδοξη η Leipziger Volkszeitung: «Αντίο Αθήνα, αντίο Μερκοζί. Το παιγνίδι με το ευρώ τελείωσε σχεδόν για την Ελλάδα, μολονότι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. κανείς δεν ήθελε να το πει. Και μέσα σε όλα τα κακά ακινητοποιήθηκε μέχρι νεοτέρας η γαλλογερμανική ατμομηχανή. Το Παρίσι προτίμησε να ρίξει σάλτσα Hollandaise στα προβλήματα. Η κάποτε απαστράπτουσα καγκελάριος Μέρκελ απομονώνεται. Ποιος θα ήθελε να συνεχίσει μια πρωσική συνταγή λιτότητας .

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του μορφή αποκαλύπτει σχέδιο έξι σημείων της γερμανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στα κλονισμένα από την κρίση κράτη της Ευρωζώνης. Έτσι, με φορολογικές ελαφρύνσεις και λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις, θα μπορούσαν τα κράτη να προσελκύσουν επενδυτές. Η πρόταση αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου έξι σημείων, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, οι χώρες που διέρχονται κρίση θα πρέπει να δημιουργήσουν ιδρύματα τύπου Treuhand κατά το γερμανικό πρότυπο ή ταμεία ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πωλήσουν τις πολυάριθμες δημόσιες επιχειρήσεις τους».

Αναδημοσίευση από avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)