to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στυλώνουν τα πόδια μπροστά στην καθολική κατακραυγή: Με οπλισμό και άδεια συλλήψεων οι φρουροί στα ΑΕΙ

Στυλώνει τα πόδια η κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και παρά την ολοκληρωτική απόρριψη του μέτρου από κάθε κατεύθυνση, η ίδια, μέσω του Χρυσοχοΐδη, ανακοινώνει επιπρόσθετες αρμοδιότητες. Επιλεκτικές απαντήσεις για τα θέματα που έχουν τεθεί


Το αστυνομικό σώμα που θα περιφρουρεί στα πανεπιστήμια θα έχει δικαίωμα να κάνει συλλήψεις, να συντάσσει δικογραφίες και να παραπέμπει στον εισαγγελέα, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Επιλεκτικές απαντήσεις

Ανέφερε ότι οι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά θα φέρουν όπλα αυτοπροστασίας. Ο υπουργός επανέλαβε τον θολό ρόλο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων του νέου σώματος (τον οποίο είχε προαναγγείλει η Νίκη Κεραμέως). Συγκεκριμένα μίλησε για προληπτικό - αποτρεπτικό ρόλο, που θα γνωστοποιηθεί στους ίδιους τους αστυνομικούς κατά την εκπαίδευσή τους.

Το τελευταίο σχόλιο φαίνεται να θέλει να απαντήσει στην κριτική που γίνεται περί αστυνομικών που θα επιχειρούν έπειτα από καθόλου ή ελάχιστη εκπαίδευση. Σχετικά με τους οπλισμούς, το σχόλιο του δεν απάντησε στη φήμη που αφέθηκε να κυκλοφορήσει εντός του Σαββατοκύριακου, πως οι αστυνομικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν πιο βαρύ οπλισμό σε ειδική αίθουσα εντός του πανεπιστημίου για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης». Το μόνο που σχολίασε επιπλέον είναι πως το νέο σώμα δεν θα έχει την ιδία στολή με τους υπόλοιπους αστυνομικούς.

«Μόνοι μας και όλοι σας» από την κυβέρνηση

Ο υπουργός και η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να αγνοήσουν τόσο τις φωνές από δεκάδες φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητα, κι όχι μόνο, που θεωρούν απαράδεκτο το νομοσχέδιο, όσο και την ίδια την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» δεν πρέπει να υπάγονται στην ΕΛΑΣ, ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς, αλλά το όποιο σώμα φύλαξης θα πρέπει «να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς».

Φυσικά, ούτε λόγος για το γεγονός πως οι ίδιοι που σήμερα προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, πριν επτά χρόνια απέλυαν τους φύλακες των πανεπιστημίων.

Απεναντίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε να σχολιάσει πως όσοι αντιδρούν δεν καταθέτουν εναλλακτικοί πρόταση. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας παραπλανητικά, πως το μόνο που λέγεται είναι πως η αστυνομία μπορεί να επέμβει σε περίπτώσεις παραβάσεων και αυτό οφείλεται στην ουσιαστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σίγουρα γνωρίζει πάντως πως η αστυνομία ανέκαθεν διατηρούσε τέτοια δυνατότητα, πάντα σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο ή αυτεπάγγελτα σε υποθέσεις όπου απειλείται η ζωή.

Νέο δόγμα για τις διαδηλώσεις

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με το επιτελείο του υπουργείου θα ανακοινώσει το νέο δόγμα για τις συναθροίσεις που θα έχει ως κεντρικό στόχο «και να στηριχτεί το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι», κάνοντας ένα βήμα πίσω, κατά τα λεγόμενα, στη διάλυση των διαδηλώσεων, αλλά διατηρώντας το να μην «καταλύεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης». Εκεί θα γίνει και η ανακοίνωση των νέων «ήπιων» σωμάτων ασφαλείας. Βασικά σημεία του νέου μοντέλου, πως θα περιοριστούν τα χημικά, καθώς θα αναβαθμιστεί η χρήση νερού, ενώ τα ΜΑΤ θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τους διαδηλωτές, δίνοντας τη θέση τους στα νέα αυτά σώματα.

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, όπου το θέμα των πανεπιστημίων απασχολεί από το 7:20 κι έπειτα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)