to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 26.07.2022

Πολιτική

Στριμώχνει την αμίλητη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το όργιο των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο

Κατατέθηκε από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση για το όργιο επαναπροωθήσεων στον Έβρο και την καταπάτηση των Διεθνών Συνθηκών από τις ελληνικές αρχές


(φωτογραφία από το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που έκανε λόγο για έναν πρόσφυγα νεκρό, ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό και δύο ακόμα πνιγμένους σε απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης από την ελληνική όχθη)


Κατατέθηκε την Τρίτη από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ερώτηση για το όργιο επαναπροωθήσεων στον Έβρο και την καταπάτηση των Διεθνών Συνθηκών από τις ελληνικές αρχές.

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, οι βουλευτές φέρνουν τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου ενώπιον των ευθυνών τους για μια ακόμα απάνθρωπη επαναπροώθηση 50 προσφύγων, στις 14 Ιουλίου, από την ελληνική όχθη του Έβρου σε νησίδες του ποταμού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί, ένας πρόσφυγας απεβίωσε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού και δύο πνίγηκαν.

Ακόμα, από την περασμένη Τετάρτη το ΕΔΔΑ έχει δώσει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα και να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Όπως  όλα δείχνουν, οι ελληνικές αρχές κωφεύουν, περιφρονώντας τις επιταγές των διεθνών κανόνων και του κράτους δικαίου.

****

«Άλλη μία παράνομη επαναπροώθηση, εν αγνοία του ΕΔΔΑ και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου»

Στο μεταξύ, οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 καταθέσαν την Τρίτη 26/7 αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, έμειναν από τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στον καύσωνα και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου. Μάλιστα αναφέρονται τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και εγκατάλειψή τους στη νησίδα.

Έκτοτε, αφού απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, πετύχαμε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ, την οποία όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Ακόμα χειρότερα, οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση από τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας.

Η λογοδοσία για τις εντεινόμενες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

****

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Προς τους κ.κ. υπουργούς:

Προστασίας του Πολίτη
Δικαιοσύνης
Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα:  Συνεχίζεται το όργιο επαναπροωθήσεων στον Έβρο και η καταπάτηση των Διεθνών Συνθηκών

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν φαίνεται να "συγκινεί" τις ελληνικές αρχές. Αντιθέτως, διαπιστώνεται μια εγκληματική αδιαφορία για το κεκτημένο της ΕΕ όσον αφορά το άσυλο, αλλά και για το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με καταγγελίες, που δεν έχουν διαψευστεί, στις 14 Ιουλίου έλαβε χώρα μια ακόμα επαναπροώθηση με χρήση βίας κατά προσφύγων από την ελληνική όχθη του Έβρου σε νησίδες του ποταμού. Κατά την επαναπροώθηση, οι ελληνικές αρχές χτύπησαν τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και μια υπερήλικη γυναίκα εβδομήντα χρόνων. Ένας εκ των προσφύγων απεβίωσε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού. Εν συνεχεία, οι αρχές έβαλαν τις οικογένειες και τα παιδιά σε βάρκες και τους πέρασαν στη νησίδα απέναντι και εξανάγκασαν τους άνδρες να βγάλουν τα ρούχα τους και μετά να πέσουν στο ποτάμι διά της βίας, ενώ δύο εξ αυτών 17 και 23 ετών πνίγηκαν. Εδώ και 10 τουλάχιστον ημέρες 50 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί, συνεπεία διαδικασίας επαναπροώθησης με χρήση βίας, και εγκαταλειφθεί σε νησίδα του Έβρου. Παραμένουν αβοήθητοι, ενώ μια 70χρονη και ένα παιδί 12 ετών χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στις 21.7.2022, του δημοσιογράφου Δ. Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών οι πρόσφυγες προσέφυγαν ήδη στο ΕΔΔΑ μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, ζητώντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο. Σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα στις 25.7.2022, από την περασμένη Τετάρτη το ΕΔΔΑ έχει δώσει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα και να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Επιπλέον, οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 αναφέρουν ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τους πρόσφυγες, τη στιγμή που οι ίδιοι οι πρόσφυγες στέλνουν φωτογραφίες, οπτικό υλικό και το γεωγραφικό τους στίγμα, που τους δείχνει σε νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι.

Κατ' ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:

Γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί στην εντολή του ΕΔΔΑ περί μη απομάκρυνσης των προσφύγων από την Ελλάδα, περί αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου;
Έχουν δώσει εντολή να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την διάσωση των προσφύγων;
Έχει επιληφθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τη διερεύνηση της καταγγελλόμενης επαναπροώθησης στον Έβρο και των συνθηκών θανάτου των 3 προσφύγων;
Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι υπουργοί για τη διεξαγωγή ενδελεχούς και αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες της επαναπροώθησης και του θανάτου των 3 προσφύγων, για τη διερεύνηση των σοβαρότατων δημοσιοποιημένων καταγγελιών των προσφύγων, καθώς και για την απόδοση ευθυνών; Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί;
Οι ερωτώντες βουλευτές:

Φίλης Νίκος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ψυχογιός Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγενά  Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζουράρις Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης  Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος  Νίκος
Τόλκας  Άγγελος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης  Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)