to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 25.10.2021

Διεθνή

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν - Χάος στη χώρα

Η σύγκρουση πολιτικών και στρατιωτικών στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας έχει πυροδοτήσει από το πρωί πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ- Συλλαμβάνονται υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης


Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Σουδάν είναι χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 44.909.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αραβική και η δέκατη έκτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως.  Πρωτεύουσά του είναι η πόλη Χαρτούμ. Το Σουδάν έχει υποστεί δύο εμφυλίους πολέμους το 1955 έως το 1972 ο πρώτος και το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, μεταξύ βορρά και νότου, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση του νότιου μέρους της χώρας το 2011.

Το Σουδάν είναι σε ασταθή περιοχή, που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής. Αρκετές από τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν επηρεάστηκαν από την πολιτική αναταραχή και τη σύγκρουση.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, η σύγκρουση στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο ανατολικό Σουδάν και έχει προκαλέσει στρατιωτική ένταση σε αμφισβητούμενες αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος των συνόρων.

Το Σουδάν πιέζει, μαζί με την Αίγυπτο, για μια δεσμευτική συμφωνία για τη λειτουργία ενός γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος που χτίζει η Αιθιοπία κοντά στα σουδανικά σύνορα. Οι συζητήσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, αλλά η Αιθιοπία έχει ξεκινήσει να γεμίζει τους ταμιευτήρες πίσω από το φράγμα, κάτι που το Σουδάν λέει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες του, τα φράγματα και τις εγκαταστάσεις ύδατος.

Ποιός ήταν επικεφαλής στο Σουδάν;

Protesters hit Sudan streets calling for political reforms | About DW | DW  | 01.07.2020

Το Σουδάν ξεκίνησε τη μετάβασή του προς τη δημοκρατία ύστερα από λαϊκή εξέγερση και την αποπομπή τον Απρίλιο του 2019 του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ, ενός ισλαμιστή τον οποίο η Δύση κρατούσε στο περιθώριο και ο οποίος προήδρευσε της χώρας για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Βάσει συμφωνίας του Αυγούστου του 2019, ο στρατός μοιράζεται στην εξουσία με αξιωματούχους που έχουν διοριστεί από πολιτικές οργανώσεις σε ένα σώμα διακυβέρνησης, γνωστό ως Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, που στόχο έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έως τα τέλη του 2023.

Επιβεβαιώθηκαν οι κρατήσεις

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Σε αντίσταση καλεί ο Αμπντάλα Χάμντοκ

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, κάλεσε σήμερα τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, με ανακοίνωσή του η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο στρατός του Σουδάν υποκίνησε ταραχές στο ανατολικό Σουδάν και εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να επιβάλει σήμερα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, κατήγγειλε ο διευθυντής του γραφείου του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Το πραξικόπημα έγινε παρά τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο Χάμντοκ με τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας που κυβερνά τη χώρα, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζέφρι Φέλτμαν, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενημέρωσης του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Ο σουδανικός λαός θα πρέπει να προσπαθήσει να σταματήσει την απόπειρα των στρατιωτικών να εμποδίσουν τη δημοκρατική μετάβαση, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του προς το Reuters.

«Καλούμε όλους να συνεχίσουν την πορεία μέχρι να ακυρωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος», τόνισε το υπουργείο Ενημέρωσης.

Διαδηλωτές πλησιάζουν το αρχηγείο του στρατού - Δέχονται πηρά από τον στρατό

Διαδηλωτές στο Σουδάν πέρασαν τα οδοφράγματα και εισήλθαν στον δρόμο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, εν μέσω πληροφοριών για στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera. 

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, στρατιώτες έκαναν στην άκρη την ώρα που περνούσαν δίπλα τους πολίτες οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους προς το αρχηγείο του στρατού. Εκεί όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν με τους στρατιώτες να πυροβολούν το πλήθος, κάτι που επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Πληροφοριών.

Η επιτροπή γιατρών του Σουδάν έκανε λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες.

Νωρίτερα στη σελίδα του στο Facebook το υπουργείο είχε αναρτήσει ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, έπειτα από την έκκληση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, για να καταγγείλουν το πραξικόπημα του στρατού.

Που συνίσταται η διαμάχη;

Αν και ο ρόλος του στρατού είναι υποτίθεται σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, οι πολίτες έχουν κατ’ επανάληψη προχωρήσει σε καταγγελίες για υπερβάσεις από την πλευρά του στρατού στην εξωτερική πολιτική και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο στρατός έχει κατηγορήσει τα πολιτικά κόμματα για κακοδιαχείριση και μονοπώλιο εξουσίας. Οι αρχές είπαν τον Σεπτέμβριο ότι είχαν καταστείλει απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας συνωμότες πιστούς στον Μπασίρ.

Ένα σημείο έντασης είναι η επιδίωξη απόδοσης δικαιοσύνης για τις καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό και τους συμμάχους του στη σύγκρουση του Νταρφούρ από το 2003. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) επιδιώκει δίκες για τον Μπασίρ και άλλους Σουδανούς υπόπτους. Το υπουργικό συμβούλιο έχει υπογράψει την παράδοση των υπόπτων, όχι μόνο το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας.

Ένα άλλο σημείο είναι η έρευνα για τις δολοφονίες φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στις 3 Ιουνίου του 2019, στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις. Ακτιβιστές και οργανώσεις πολιτών έχουν εξοργιστεί από τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας.

Πολίτες πιέζουν επίσης για μεγαλύτερη επίβλεψη και αναδιάρθρωση του στρατού, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης των πανίσχυρων, παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι στρατιωτικοί ηγέτες.

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το εξελισσόμενο πραξικόπημα στο Σουδάν.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της διεύθυνσης αφρικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φέλτμαν προειδοποίησε πως η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.

Μπορέλ: Οι εμπλεκόμενοι να βάλουν ξανά στις ράγες τη πολιτική μετάβαση

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Σουδάν, όπου εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σουδάν. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη και τους εταίρους στην περιοχή να βάλουν ξανά στις ράγες την διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

Παρεμβάσεις από ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο

Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ όσον αφορά τις πληροφορίες για πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν και τις απόπειρες να υπονομευτεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Φόλκερ Πέρθες, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

"Ανησυχία" εξέφρασε σήμερα και ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις "εξελίξεις" στο Σουδάν, όπου ο στρατός έχει συλλάβει την πλειονότητα των πολιτικών αξιωματούχων έπειτα από εβδομάδες εντάσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς που μοιράζονται την εξουσία στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την "βαθειά του ανησυχία για τις εξελίξεις" στο Σουδάν και κάλεσε "όλες τις πλευρές να σεβαστούν" την συμφωνία για τον σχηματισμό κοινής μεταβατικής κυβέρνησης πολιτικών και στρατιωτικών που συνήφθη το 2019 μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπεσίρ.

Έφοδος του στρατού στη κρατική ραδιοτηλεόραση

Δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενημέρωσε το υπουργείο Πληροφοριών μέσω Facebook.

Αποκλεισμένο το Χαρτούμ - Έκλεισε το αεροδρόμιο

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι.

Δεν έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση για το αεροδρόμιο από τις αρχές του Σουδάν, εν μέσω πληροφοριών για εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Επανάσταση»

Στο Χαρτούμ, πολλοί Σουδανοί είχαν βγει στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα κατά του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας. Πολλοί από τους διαδηλωτές πέρασαν τα οδοφράγματα και κατευθύνθηκαν προς το αρχηγείο του στρατού.

Την Πέμπτη στην ίδια κεντρική λεωφόρο του Χαρτούμ διαδηλωτές υπέρ της πολιτικής κυβέρνησης είχαν πραγματοποιήσει πορεία φωνάζοντας «επανάσταση».

«Δεν θα δεχθούμε το στρατιωτικό καθεστώς και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις ζωές μας για τη δημοκρατική μετάβαση», δήλωσε ένας εξ αυτών, ο Χαϊτάμ Μοχάμεντ.

«Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο μέχρι να επιστρέψει η πολιτική κυβέρνηση και συνεχιστεί η μετάβαση», επεσήμανε από την πλευρά της η Σαουσάν Μπασίρ.

Στο Σουδάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευαίσθητη μετάβαση, που έχει στιγματιστεί από πολιτικές διαφωνίες και συγκρούσεις για την εξουσία από τον Απρίλιο του 2019 όταν ο στρατός ώθησε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ Μπασίρ να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από τρεις δεκαετίες, μετά την ισχυρή πίεση των διαδηλωτών στον δρόμο.

Από τον Αύγουστο του ίδιους έτους το Σουδάν κυβερνά το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, τα μισά μέλη του οποίου ήταν πολιτικοί και τα άλλα μισά στρατιωτικοί.

Τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ των δύο αυτών πλευρών οξύνθηκε. Στις 16 Οκτωβρίου διαδηλωτές υπέρ του στρατού έστησαν σκηνές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όπου έχουν την έδρα τους οι μεταβατικές αρχές.

Σε απάντηση, στις 21 Οκτωβρίου, οι υποστηρικτές της πολιτικής πτέρυγας της κυβέρνησης βγήκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους πολλών πόλεων του Σουδάν για «να σώσουν» «την επανάστασή τους», όπως δήλωναν.

Έκτοτε η διαμαρτυρία υπέρ του στρατού εξαπλώθηκε και αλλού στο Χαρτούμ. Χθες Κυριακή το πρωί διαδηλωτές έκλεισαν μια από τις βασικές γέφυρες της πόλης δημιουργώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα και το βράδυ βγήκαν ξανά στους δρόμους καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων.

Πριν δύο ημέρες το στρατόπεδο όσων στηρίζουν τους πολιτικούς προειδοποίησε κατά «ενός πραξικοπήματος» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία προσπάθησε να σταματήσει μια μικρή ομάδα.

Η διακυβέρνηση της χώρας ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί στους πολιτικούς στα τέλη του 2023, έπειτα από τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών εδώ και 30 χρόνια.

Χωρίς ίντερνετ και τηλέφωνο η χώρα

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν επίσης πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν καλεί σε αντίσταση

Πρόκειται για «στρατιωτικό πραξικόπημα», κατήγγειλε η Ένωση Επαγγελματιών, που ηγήθηκε της εξέγερσης του 2019 με την οποία τερματίστηκε η δικτατορία του Όμαρ αλ Μπασίρ έπειτα από 30 χρόνια. Μαζί με το συνδικάτο των γιατρών και των τραπεζοϋπαλλήλων, κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Σουδάν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)