to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στρατευμένη δημοσιογραφία

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν τελικά θα πέσει η δεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο της Πορτογαλίας και αν στη θέση της σχηματιστεί μιά άλλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Μπλόκου της Αριστεράς με την υποστήριξη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας (του Κομουνιστικού Κόμματος με το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων).


Προσέξτε τώρα τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα δυο ιστορικές Ελληνικές εφημερίδες: Η μεν «Καθημερινή» θεωρεί ότι η αναμενόμενη ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κοέλιο, από τους Σοσιαλιστές και τα αριστερά κόμματα, «θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας».

Ο δε «Ριζοσπάστης», στέκεται από άλλη σκοπιά βεβαίως, στο «αμάρτημα» του Πορτογαλικού ΚΚ, «που όπως ανακοινώθηκε αποδέχτηκε να στηρίξει τη συμμαχία με τους Σοσιαλιστές, στο όνομα του να φύγει η "δεξιά" και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα "χωρίς λιτότητα" που κατέστρεψε τους εργαζόμενους και την οικονομία».

Διότι, κατά τον «Ριζοσπάστη», «Το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας "αριστερής κυβέρνησης" με τη συνεργασία Σοσιαλιστών, Πορτογαλικού ΚΚ και των Πράσινων, δεν πρόκειται να φέρει αλλαγές προς όφελος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, γιατί στην οικονομία κάνουν κουμάντο οι καπιταλιστές και έχουν την πραγματική εξουσία. Η εμπειρία και από άλλες «αριστερές» κυβερνήσεις διαχείρισης, είτε με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών Κομμάτων είτε όχι, αυτό δείχνει. Τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου στο όνομα της ...ανάπτυξης και η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες χτυπάνε τα λαϊκά δικαιώματα, όσο και αν επιχειρείται με διάφορες υποσχέσεις - «ψίχουλα» να αποσπαστεί η λαϊκή συναίνεση, που είναι τελικά υποταγή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Όπως όλα δείχνουν, η νέα αριστερή (εντός ή εκτός εισαγωγικών) κυβέρνηση της Πορτογαλίας μάλλον θα τα βρεί -κι αυτή, όπως κι ελληνική- δύσκολα στην Ελλάδα... με τόσους δεξιούς και τόσους πολύ αριστερούς δημοσιογράφους που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)