to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 04.02.2014

Πολιτική

Στραμμένα τα βλέμματα γάλλων πολιτικών και ΜΜΕ στην επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι

Πολλές οι συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, με δημοσιογράφους, γερουσιαστές και βουλευτές της αριστεράς, την Τρίτη στο Παρίσι - "Μόνη ρεαλιστική εναλλακτική για την Ευρώπη, η ριζοσπαστική αριστερά", δήλωσε ο Α. Τσίπρας σε συνάντηση του στη Γερουσία


Με πρωινή συνάντηση είκοσι και πλέον δημοσιογράφων, ξεκίνησε τη σημερινή, δεύτερη, μέρα στο Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του για την υποψηφιότητά του στην προεδρία της Κομισιόν.

Οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων γαλλικών ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τη συνάντηση, που συντόνισαν στελέχη του γαλλικού Αριστερού Μετώπου. Έγινε υπό μορφή συζήτησης, χωρίς κάμερες, και διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Στη χθεσινή μαζική προσέλευση του γαλλικού κοινού στην ανοιχτή εκδήλωση, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουμανιτέ, Γκαέλ Ντε Σάντις. «Σπάνια η αίθουσα διαλέξεων του γαλλικού ΚΚ γεμίζει τόσο ασφυκτικά, όπως χθες» παρατήρησε και προσέθεσε: «Αν και οι Γάλλοι έχουν το μυαλό τους αυτόν τον καιρό στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί περιέργεια και ενθουσιασμό στους οπαδούς της Αριστεράς».

Το μεσημέρι, στη Γερουσία, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές της Αριστεράς. Μετά το τέλος των συναντήσεων δόθηκε μικρή δεξίωση, όπου η Ελιάν Ασασί, πρόεδρος της κομμουνιστικής ομάδας στη Γερουσία, καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και του υποσχέθηκε κοινό αγώνα για την αλλαγή την Ευρώπη. «Αλέξη», είπε η κ. Ασασί, «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υποψηφιότητά σου, γιατί θα μπορέσεις να συσπειρώσεις τις δυνάμεις γύρω σου. Όλοι μαζί θα συμβάλλουμε για την επιτυχία, ώστε να είμαστε η θετική και ευχάριστη έκπληξη των ευρωεκλογών, όπως έχεις και εσύ πει».

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, με σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη «το πρόγραμμα της καμπάνιας για την υποψηφιότητα Τσίπρα έχει για τα καλά ξεκινήσει», με μια πρώτη επίσκεψη στην Ολλανδία, ενώ μετά το Παρίσι θα ακολουθήσει η Ιταλία. «Η απόφαση να εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας την Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει έναν δυνατό συμβολισμό γιατί κουβαλάει μαζί του τον αγώνα του ελληνικού λαού», προσέθεσε.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «σε αυτή τη μάχη δεν κατεβαίνουμε για μια συμβολική παρουσία, κατεβαίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι με την στήριξη πολλών, γιατί πολλοί είναι αυτοί που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές (λιτότητας), μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Έτσι και στην Ευρώπη, παρότι σήμερα οι δυνάμεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χαμηλές, εντούτοις είναι δυνατόν να γίνει η ευρωπαϊκή Αριστερά η ευχάριστη έκπληξη και να αλλάξει τους συσχετισμούς» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Αυτοί που μας οδήγησαν έως εδώ, η ευρωπαϊκή δεξιά της κ. Μέρκελ, αλλά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με αυτούς που ακολουθούν, όπως ο κ. Ολάντ, δεν μπορούν να μας προτείνουν την έξοδο από την κρίση. Δεν μπορείς να φτιάξεις το καινούργιο με παλιά υλικά. Από την άλλη πλευρά η λαϊκιστική δεξιά προτείνει τη διάλυση, την καταστροφή της Ευρώπης».

«Γι' αυτό η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική για την Ευρώπη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, είναι η ριζοσπαστική αριστερά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. (Ανταπόκριση από το Παρίσι της Ολυμπίας Τσίπηρα για το ΑΠΕ) 

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε στο Παρίσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις εντυπώσεις του από την έναρξη της περιοδείας του για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν και από επίσκεψή του στη Γαλλία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας στην Ευρώπη, ενός «New Deal», με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών και για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων.

«Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι μια περίπτωση προς αποφυγή. Ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός επαναπροσανατολισμός του ελληνικού προβλήματος, γιατί το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα συνειδητό τελευταία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό που όλοι συνειδητοποιούν είναι ότι ύστερα από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης, το χρέος έχει εκτοξευθεί από το 120% του ΑΕΠ στο 175% τώρα, η ανεργία έχει φθάσει σε μη παραδεκτά επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται στην ανέχεια τη φτώχεια, την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια στιγμή μας λένε να συνεχίζουμε να παίρνουμε δάνεια, πάνω στα προηγούμενα δάνεια που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε, είπε. Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερα δάνεια και περισσότερο χρέος, αλλά λιγότερα δάνεια και λιγότερο χρέος. Η λύση είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους μέσα από μια ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα αποφασίσει για το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς και η αλλαγή στρατηγικής στη θέση της λιτότητας που, όπως τόνισε, θα βασίζεται σε τρείς άξονες: Στην τόνωση της ενεργού ζήτησης, στην αναδιανομή του πλούτου και στην παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Με άλλα λόγια, είπε, χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ένα «New Deal» που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρώπης.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν στην χθεσινή συνάντησή του με τα στελέχη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έγινε συζήτηση για το θέμα της διαγραφής του χρέους, ο κ. Τσίπρας εξήγησε:

«Το θέμα της διαγραφής είναι θέση που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς. Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους μόνο της Ελλάδας, μιλάμε για μια βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στις χώρες της περιφέρειας να ξεπεράσουν την κρίση και να σταθούν στα πόδια τους, όσο και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν αποτυχημένα προγράμματα. Να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον πίθο των Δαναϊδων».

Στην παρατήρηση ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει η σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ανέκαθεν πλειοψηφεί η δεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Ναι, ή να βρεθεί μια κυβέρνηση, που θα έχει τη λαϊκή στήριξη για να πεί "αρκετά έως εδώ" και τότε, νομίζω, ότι ταυτόχρονα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ακόμη θα αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της αριστεράς θα διεκδικήσει την πραγματική σωτηρία του Ελληνικού λαού και όχι τη σωτηρία των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμα: Συνάντηση Τσίπρα-Μελανσόν: Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για τους λαούς της Ευρώπης να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους (βίντεο) 

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)