to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

St.Pauli στο Κόκκινο: «Για μια νέα κοινότητα αντιφασιστών»

Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την επίσκεψη της ερασιτεχνικής St. Pauli στην Θεσσαλονίκη και το «ιστορικό παιχνίδι» με την Προοδευτική Τούμπας, την «Εκρηξάρα» για τους μυημένους.



Μια αντιφασιστική γιορτή του ποδοσφαίρου που ξεκίνησε με την άφιξη των «συντρόφων» Γερμανών στην Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή τους… Κράτησε κάνα δύο μέρες δηλαδή και η γεύση που άφησε στα «διοργανωτές»;
«Ονειρο ζήσαμε κι ακόμη δεν ξυπνήσαμε», ο τίτλος του σχετικού «ρεπορτάζ» στην σελίδα της St.Pauli Θεσσαλονίκης τα λέει όλα…

Πως όμως έζησαν το συγκεκριμένο παιχνίδι και την επίσκεψή τους στην Θεσσαλονίκη οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Ερασιτεχνικής St.Pauli; Το μάθαμε μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον 105.5 στο Κόκκινο ένας εξ αυτών…

Ο λόγος για τον Πάβελ Πουτκάμερ, ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μας περιγράψει πως έζησε ο ίδιος και οι «συμπαίκτες» του το παιχνίδι και όλα τα υπόλοιπα στην Θεσσαλονίκη. 


«Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής μας, για το καθένα από τα δέκα μέλη της ομάδας μας μέχρι τώρα», ήταν η αρχική του τοποθέτηση. Εξηγώντας, θέλησε να… δικαιολογηθεί για τον… υπέρμετρο ενθουσιασμό: «Μπορεί να ακούγεται λίγο μίζερο όμως δεν είναι τόσο απλό. Κάνουμε ταξίδια σχεδόν κάθε δεύτερο χρόνο.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε βρεθεί στο Δουβλίνο, την Στοκχόλμη, δύο φορές στην Ρώμη, την Μπρατισλάβα και την Ουγγαρία. Και αυτή τη φορά, είχαμε οργανώσει το ταξίδι αλλά τελικά μας δόθηκε η αίσθηση πως υπάρχουν κάποια καλά άτομα στην Θεσσαλονίκη που θα μας φιλοξενήσουν στα ίδια τους τα σπίτια και θα δώσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα το Σάββατο»…



Συνεχίζοντας, περιέγραψε ακριβώς αυτή την φιλοξενία:
«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη, συγκλονιστήκαμε από την αγάπη του κόσμου, από την υποδοχή των παιδιών, του Χρήστου, του Μιχάλη, της Βάνας, του Βικ. Από το πρώτο κιόλας βράδυ συναντηθήκαμε με τους φίλους από την Προοδευτική Τούμπας και καταλάβαμε τι σήμαινε γι αυτούς να είμαστε εκεί για έναν αντιφασιστικό ποδοσφαιρικό αγώνα».
 
Ο Πάβελ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκαν στις τάξεις της StPauli αλλά και τον αγώνα που δίνει ο συγκεκριμένος σύλλογος ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία. 

«Οι περισσότεροι από μας έχουμε αγωνιστεί στην Πάουλι. Όπως και τα περισσότερα μέλη, ήμασταν πρώτα οπαδοί του συλλόγου. Σε αντίθεση με άλλα κλαμπ φιλάθλων, είμαστε τυχεροί γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να παίζουμε και ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν κάθε μέλος της ομάδας μας δραστηριοποιείται στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στον φασισμό, την ομοφοβία κλπ.

Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κάθε μέλος της ομάδας θα ήθελε να βρίσκεται πίσω από αυτόν τον αγώνα και θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο αν έπαιρνε την ευκαιρία να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό τον αγώνα. Για μας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που τιμήσαμε με την συμμετοχή μας την δράση της Προοδευτικής Τούμπας και χαιρόμαστε που έχουμε πλέον διασυνδέσεις με τις αντιφασιστικές δράσεις της Θεσσαλονίκης.

Ακουσα πως υπήρξαν πολλοί που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν στους ίδιους δρόμους. Ετσι, αν με το ταξίδι μας στην Θεσσαλονίκη καταφέραμε να δημιουργήσουμε ή να παγιώσουμε μια νέα κοινότητα «μαχητών» για τον ίδιο σκοπό, τότε δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω».


Ο Πάβελ Πουτκάμερ παραδέχτηκε πως η ένταση των στιγμών της γιορτής δεν ευνόησε συζητήσεις σε βάθος όσον αφορά την αντιρατσιστική δράση… 

«Οι συζητήσεις περιορίστηκαν σε φιλικές κουβέντες και εμείς ήμασταν και κάπως… φοβισμένοι που θα αντιμετωπίζαμε μια ομάδα νέων φοιτητών. Στο γήπεδο βρέθηκε πολύς κόσμος, αρκούσαν κάποιες κουβέντες της στιγμής και χαμόγελα για να καταλάβουμε όλοι εδώ για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα για να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση.

Θυμάμαι, πάντως, ότι κάποιος είπε πως το φασιστικό κόμμα στην Ελλάδα είχε πάρει 16% στις τελευταίες εκλογές. Αυτό, για παράδειγμα, με έκανε να κατανοήσω την άμεση ανάγκη που υπάρχει για δράση ενάντια στον φασισμό στη χώρα. Ένιωσα μια έντονη συμπάθεια για αυτά τα παιδιά».

Κάπως έτσι ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας με τον ποδοσφαιριστή της Ερασιτεχνικής St.Pauli που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για ένα και μοναδικό, αντιφασιστικό, ποδοσφαιρικό αγώνα με την Προοδευτική Τούμπας.

Μας υπογράμμισε, πάντως, πως πλέον οι δύο πλευρές –St. Pauli και κλαμπ St.Pauli Θεσσαλονίκης όπως και η Προοδευτική Τούμπας- βρίσκονται σε επαφή για περισσότερες εναλλακτικές, αντιφασιστικές δράσεις.. Ποδοσφαιρικές και όχι μόνο…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)