to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 22.12.2016

πηγή: ert.gr

Κοινωνία

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων το έκτακτο βοήθημα και το ΕΚΑΣ

Μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς 1,6 εκατ. συνταξιούχων το έκτακτο βοήθημα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται και το μειωμένο κατά 50% ΕΚΑΣ


Μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς 1,6 εκατ. συνταξιούχων το έκτακτο βοήθημα,  ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται και το μειωμένο κατά 50% ΕΚΑΣ. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα ίδια, αλλα τα ποσά του επιδόματος είναι μειωμένα στο μισό, για 250.000 δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι πληρώθηκαν ήδη οι συντάξεις του Ιανουαρίου για το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών το ποσό για το έκτακτο βοήθημα θα είναι αφορολόγητο. Το βοήθημα δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περισσότερα από 617 εκατ. ευρώ και θα λάβουν συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ το μήνα.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ, όπως έχει διευκρινίσει το Υπουργείο Εργασίας.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ, ενώ αν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ.

Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Τα μερίσματα του ΜΤΠΥ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα καταβληθούν την ίδια ημέρα ( 29 Δεκεμβρίου 2016).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)