to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 02.06.2014

Πολιτική

Στους γνωστούς - άγνωστους καναλάρχες το ψηφιακό σήμα: Η ερώτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου (βίντεο)

«Ούτε σούπερ μάρκετ δεν νοικιάζεται με τόσο χαμηλό τίμημα» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Για «ένα δρόμο προόδου και ανάπτυξης» που δημιουργεί «συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού» (!) έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος


Αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον φωτογραφικό διαγωνισμό με τον οποίο ανατέθηκε η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην κοινοπραξία DIGEA (που συναποτελούν τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια MEGA, ANT1, STAR, ΣΚΑΪ, ALPHA, Μακεδονία).

Η ψηφιακή εκπομπή δόθηκε για 15 έτη αντί τιμήματος 18 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επεσήμανε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον πλειοδοτικό διαγωνισμό συμμετείχε μόνο ένας διαγωνιζόμενος, γεγονός που κατά την εκτίμησή της τον καθιστά φωτογραφικό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ακύρωση του διαγωνισμού που έχει καταγγελθεί ως φωτογραφικός από τον Ιούνιο του 2013. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έδωσε έμφαση στο «εξευτελιστικό τίμημα», όπως το χαρακτήρισε. «Το αντίτιμο των 18 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, σημαίνει 1.222.400 εκατ. το χρόνο. Δηλαδή 203.733,33 λεπτά ετησίως για κάθε ένα από τους 6 σταθμούς. Ουσιαστικά 16.977,77 λεπτά το μήνα ανά επιχείρηση. Ούτε σούπερ μάρκετ δεν νοικιάζεται με τόσο χαμηλό τίμημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε εγγυητική επιστολή μόλις 100.000 ευρώ.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το τίμημα από το οποίο θα ξεκινούσε ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είναι τα 715 εκατ. ευρώ και ότι αυτό προκύπτει από την μελέτη Μέισον, την οποία παρήγγειλε και πλήρωσε το Δημόσιο.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος φρόντισε έντεχνα να αποποιηθεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την πρακτική του διαγωνισμού με έναν μόνον συμμετέχοντα,. Ανέφερε πως την διαδικασία του διαγωνισμού επιμελήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που «είναι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή έχει αρμοδιότητα να διεξάγει τον διαγωνισμό». Στήριξε όμως πολιτικά τις αποφάσεις της επιτροπής λέγοντας ότι «διαφύλαξε πλήρως τα συμφέροντα του δημοσίου» ενώ «ακολούθησε πλήρως τις επιταγές του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου».

Ειδικά για το θέμα του τιμήματος που είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 715 εκατομμυρίων που αποτιμήθηκε από εταιρία στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της αξίας του φάσματος των ψηφιακών συχνοτήτων, ο υφυπουργός Υποδομών ήταν ιδιαίτερα …μυστηριώδης. Όπως σημείωσε «για τις τιμές εκκίνησης συνεννοήθηκε μία ειδική ομάδα» (σ.σ αγνώστου ταυτότητας) ενώ στην συνέχεια «οι τιμές καθορίστηκαν κατόπιν εισηγήσεων» (σ.σ επίσης αγνώστου ταυτότητας). Πάντως υποστήριξες πως η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε «βάσει διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας»! 

Θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού για την κυβέρνηση δεν τίθεται για κανένα λόγο ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υποδομών λέγοντας ότι «από καμμία διάταξη δεν συνάγεται ότι πρέπει να ακυρωθεί η διαδικασία επειδή μετέχει μόνο ένας υποψήφιος» προσθέτοντας ότι «ακόμη και με έναν υποψήφιο θα γίνονταν ο διαγωνισμός». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι με την τροπή που πήραν τα πράγματα η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει χωρίς να πληρώνει. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, thepressproject.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)