to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 05.08.2012

Διεθνή

Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Ισραηλινοί

Περίπου 2.500 άνθρωποι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ συμμετέχοντας σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις. Στη μία διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και στην άλλη για την απουσία ενός νόμου που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για όλους τους Ισραηλινούς.



Αρχικά οι διοργανωτές των δύο συγκεντρώσεων σκόπευαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγάλη κινητοποίηση κοντά στο Μουσείο του Τελ Αβίβ, ώστε να αναβιώσει το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του υψηλού κόστους ζωής που έβγαλε πέρυσι στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
 
Τελικά, μία διαδήλωση διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να προστατευθεί το Ισραήλ από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
 
Η δεύτερη κινητοποίηση οργανώθηκε κατά της διστακτικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική ή την πολιτική θητεία για τους υπερορθόδοξους εβραίους.
 
Oμάδες διαδηλωτών προσπάθησαν μάταια να περάσουν ένα πιο ριζοσπαστικό, πολιτικό μήνυμα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η δημοτικότητα του Νετανιάχιου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από τον Απρίλιο του 2009, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία, με το 60% των Ισραηλινών να δηλώνει απογοητευμένο από την πολιτική του, ενώ μόνο το 31% που δηλώνει ευχαριστημένο.
 
Παράλληλα, έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του δεξιού κόμματός του Λικούντ, το οποίο, αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα εξέλεγε 25 βουλευτές σε σύνολο 120.

Πηγή: babylonmedia

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)