to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 09.06.2022

Κοινωνία

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία»: Φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε αναβρασμό η ακαδημαϊκή κοινότητα, που είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που η κυβέρνηση θέλει να εγκασταστήσει από την Παρασκευή σε 4 πανεπιστήμια - Εικόνες από το φοιτητικό συλλαλητήριο το απόγευμα στα Προπύλαια


(το πέρασμα της πορείας μπροστά από τη Βουλή, φωτ. Eurokinissi)

Στους δρόμους βρέθηκαν ξανά σήμερα, Πέμπτη, οι φοιτητές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα της Πέμπτης ξεκινώντας από τα Προπύλαια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια για «επίσημη» εγκατάστασης των ΟΠΠΙ («Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων») που έχει εξαγγελθεί για την Παρασκευή, αλλά και απέναντι στο νέο νόμο - πλαίσιο της Νίκης Κεραμέως.

(Φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα, απόγευμα Πέμπτης 9/6/22 - Φωτ. Eurokinissi/Β. Ρεμπάπης)

Την Παρασκευή το πρωί, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας θα περιμένουν τους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς από τις 6 το πρωί στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και της ΑΣΟΕΕ.

To βίντεο του Κ. Παπαντωνίου για την Αυγή

Μετά την λήξη του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων στην Νομική Σχολή.

Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει την επίθεσή της στην φοιτητική κοινότητα ειδικά μετά από όσα διαδραματίστηκαν στο ΑΠΘ πριν λίγες εβδομάδες. ΜΑΤ, δακρυγόνα, κρότου λάμψης, ξύλο συνοψίζουν την κατάσταση που προσπαθεί να εδραιώσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την πρυτανεία του Αριστοτέλειου. 

Η φοιτητική κοινότητα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τόσο την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ όσο και την υλοποίηση του νομοσχεδίου Κεραμέως, το οποίο διαλύει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων. 

Ανάλογο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία την Καμάρα

«Θα είμαστε εκεί, μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας» υπογράμμιζαν πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές.

Διαβάστε ακόμα την ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ΝΑΙ στη μόρφωση και στη δημοκρατία - ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή Αστυνομία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία – Κάτω ο νέος νόμος-πλαίσιο

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά στοχοποιεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους/τις φοιτητές/-τριες.

Ιδιαίτερα, τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου έντασης και καταστολής στο ΑΠΘ με φοιτητές/-τριες να τραυματίζονται από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γνωρίζουμε πως τα γεγονότα αυτά δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες της για το τεράστιο και ασφυκτικό κύμα ακρίβειας και να τέρψει το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Παράλληλα, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κουβέντα από το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που διαλύει τα πτυχία και εξοβελίζει την δημοκρατία, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της Αστυνομίας στις σχολές.

Στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών/-τριών και σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα το Πανεπιστήμιο Α.Ε. που φτιάχνουν με το νόμο-πλαίσιο. Ένα Πανεπιστήμιο που τα πτυχία των αποφοίτων δε θα ’χουν καμιά αξία, που τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά θα έχουν απελευθερωθεί, που η έρευνα και οι ερευνητές/-τριες θα είναι υποχείρια της αγοράς.

Δε θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί η εικόνα του Πανεπιστημίου του αυταρχισμού και της καταστολής. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό!

Καλούμε κάθε νέο/-α σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 9/6 στις 6μμ στα Προπύλαια και 7μμ στην Καμάρα.

Καλούμε κάθε νέο/-α να περιφρουρήσει μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα το άσυλο την Παρασκευή 10/6, ημέρα εισόδου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)