to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 19.12.2014

Πολιτική

Στους αρχηγούς των κομμάτων και στον εισαγγελέα το οπτικό υλικό από την απόπειρα δωροδοκίας Χαϊκάλη

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε, το απόγευμα της Παρασκευής, να δοθούν στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα του DVD με το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνει τα καταγγελλόμενα από τους Παύλο Χαϊκάλη και Πάνο Καμμένο περί της απόπειρας εξαγοράς του βουλευτή των ΑΝΕΛ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε, το απόγευμα της Παρασκευής, να δοθούν στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα του DVD με το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνει τα καταγγελλόμενα από τους Παύλο Χαϊκάλη και Πάνο Καμμένο περί της απόπειρας εξαγοράς του βουλευτή των ΑΝΕΛ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ: Nα δημοσιοποιηθεί το DVD - Τεράστια ερωτήματα για τη στάση της εισαγγελίας

Τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του πολιτεύματος, το συγκλονιστικό υλικό πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: Εγείρονται ερωτήματα για τη στάση της εισαγγελικής Αρχής που ενώ είχε αποδεικτικό υλικό για απόπειρα δωροδοκίας δεν κάλεσε τον δράστη στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας. (διαβάστε αναλυτικά)

Ο Αντώνης Σαμαράς απέστειλε «ως παράνομο προϊόν» στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό, που του διαβιβάστηκε από τη Βουλή και αφορά την καταγγελία βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί απόπειρας χρηματισμού .

Τίποτα για την "ταμπακέρα" στην απάντηση του φερόμενου ως μεσάζοντα, Γ. Αποστολόπουλου, για τις κατηγορίες περί απόπειρας δωροδοκίας του Π. Χαϊκάλη (αναλυτικά εδώ).

Και στον εισαγγελέα

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό στις 5 μ.μ., «στο υπουργείο Δικαιοσύνης έφτασε το CD του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, με τις επίμαχες συνομιλίες σχετικά με την καταγγελλόμενη απόπειρα δωροδοκίας του, προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον νόμο, αμέσως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς ν' ανοίξει το φάκελο, το διαβίβασε στον εισαγγελέα Εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλο, που διεξάγει τη σχετική έρευνα».

Η Επιτροπή αναμένει, πλέον, το «πράσινο φως»  από την εισαγγελέα προκειμένου να προχωρήσει στην αποσφράγιση του υλικού, εφόσον υπάρξει διαβεβαίωση ότι δεν αποτελεί προϊόν εγκλήματος.

Αναλυτικά η υπόθεση:

Σχετικές ανακοινώσεις:

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με την καταγγελία Χαϊκάλη (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω για όλη την υπόθεση):

«Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή εδώ και 15 ημέρες. Προφυλάξαμε την υπόθεση από την δημοσιότητα γιατί πιστεύαμε ότι αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η δικαιοσύνη. Γι' αυτό δεν κάναμε καμία ανακοίνωση. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις. Ο κ. Χαϊκάλης με ενημέρωσε ότι υπήρξε απόπειρα χρηματισμού του από ένα πρόσωπο και ότι εκείνος είναι διατεθειμένος παρότι είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση να αποκαλύψει την απάτη. Κατόπιν τούτου έχω καταθέσει στον εισαγγελέα που ασχολείται με την υπόθεση του λεγόμενου κουμπαρά. Για το υλικό ρωτήθηκε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Καταγράψαμε την συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο Plaza, όπου ο μεσάζων επι μια ώρα και 14 λεπτά του έκανε την πρόταση έναντι χρημάτων να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο βίντεο αποκαλύπτονται και άλλες υποθέσεις χρηματισμού ή απόπειρες χρηματισμού.

Το υλικό ήρθε στα χέρια μας από κάμερα ρολόι και ενημερώσαμε τον κ. Ντογιάκο. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου εδόθη κατάθεση από τον κ. Χαϊκάλη και εδόθη μια δισκέτα. Το πρωτότυπο ρολόι κάμερα που έφερε την δισκέτα καταγραφης του υλικου έγινε δεκτό από τον κ. Ντογιάκο.

Προέτρεψε τον κ. Χαϊκάλη να συνεχίσει τις συζητήσεις. Κλείστηκε και δεύτερη συνάντηση. Στην πρώτη συνάντηση είδαμε ότι στο συγκεκριμένο τραπέζι είχε τοποθετήσει και άλλος μηχάνημα καταγραφής συνομιλίας. Και τζάμερ που απέτρεπε την μετάδοση τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω κινητού. Ειδοποιήσαμε ότι θα γίνει και δεύτερη συνάντηση και καταγράψαμε πάλι την συνομιλία. Εκεί ειπώθηκε να δοθεί το ποσό των 700.000 ευρώ να ρυθμιστεί το δάνειο και τα υπόλοιπα να δοθούν σε χρυσό. Υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία σε αυτό τον διάλογο.

Μόλις τελείωσε η συνάντηση έγινε πάλι συνάντηση με τον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο παρουσία Ντογιάκου και έγινε έκθεση εγχειρήσεως και του πρωτότυπου καταγραφέα και της δισκέτας αντίτυπο. Εχουμε και εμείς αντίγραφα και τα έχουμε καταθέσει στο εξωτερικό. Ο κ. Χαϊκάλης έδωσε αντίγραφο στον Λάκη Λαζόπουλο.

Αποφασίσθηκε να γίνει ειδική ομάδα της αστυνομίας για να συλληφθεί επ'αυτοφόρω ο μεσάζων με τα χρήματα. Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα που πήγαν στο σπίτι του κ. Χαϊκάλη για να συλλάβουν τον μεσάζοντα. Δυο λεπτά πριν την συνάντηση ο μεσάζων το ακύρωσε και του είπε "καλά Χριστούγεννα και φεύγω".

Τον γνώρισα στο γραφείο του κ. Σαμαρά όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Ελεγε ότι ήταν στελεχος της Ντόιτσε Μπανκ. Μου το υπέδειξε ο κ. Σταματης για να καταθέσει για την έρευνα για τα CDS ως γνώστης.

Όταν έφυγα από τη ΝΔ μου είπε ότι θα με ακολουθήσει. Έγραφε στο διαδίκτυο άρθρα με το ψευδώνυμο Δευκαλίων. Μας συμβούλευε κιόλας και του είχα εμπιστοσύνη. Την Ανοιξη του 2013 μου είπε ότι θα πάρει δουλειά στην Τράπεζα Πειραιώς και όπως έμαθα απελύθη φέτος τον Ιούλιο.

Το πρωτογενές υλικό είναι στην εισαγγελία. Ο κ. Χαϊκάλης πήγε στην ΓΑΔΑ και έδωσε κατάθεση με το όνομα του συγκεκριμένου μεσάζοντα. Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε το γραφείο για να βρούμε το όνομά του από την κατάθεση που είχε δώσει για τα CDS.

Η κατάθεση έφυγε νύχτα για να πάει στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο. Το υλικό αυτό είναι στα χέρια μας.

Επειδή εμείς δεν θέλουμε να μείνει τίποτα κρυπτό υπο τον ηλιο, δυο από τα αντίγραφα θα τα στείλω στον υπουργό Δικαιοσύνης και θα του ζητήσω να τα δώσει στην δημοσιότητα. Το δεύτερο θα το δώσω στον πρόεδρο της Βουλής για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομματων. Αν η κυβέρνηση κάνει πίσω και δεν κάνει πραγματικότητα την απειλή της κας Βούλτεψη τότε θα αναλάβω προσωπικά το κόστος να το δημοσιοποιήσω. Ζητώ άδεια να προβάλλουμε εδώ ενώπιόν σας μέρος του υλικού».

«Τα στοιχεία υπήρξαν στη διάθεση της εισαγγελίας από την πρώτη στιγμή. Το όνομα δεν δόθηκε στις επίσημες καταθέσεις για να μπορέσουμε να πιάσουμε επ' αυτοφώρο τον μεσάζοντα. Όταν ακυρώθηκε η δεύτερη συνάντηση, με προτροπή του εισαγγελέα δόθηκε το όνομα. Ο μεσάζων είπε στον Χαϊκάλη ότι θα του κλείσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Του είπαν ότι θα δημιουργήσουμε νέο κόμμα ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει τη φυγή του από τους ΑΝΕΛ», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Χαϊκάλης: Καταγράψαμε τα γεγονότα όπως έγιναν και η Δικαιοσύνη και ο κόσμος θα κρίνει. Δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να ενδώσω και αμέσως απευθύνθηκα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Οι διάλογοι είναι συγκλονιστικοί και αυτά που ακούγονται είναι πέραν κάθε φαντασίας. Την ώρα που εγώ βρισκόμουν στην Εισαγγελία, κάποιοι άλλοι διέδιδαν ότι θα ψηφίσω, πρόσθεσε.

Αναλυτικά η καταγγελία και οι τελευταίες πληροφορίες:

Ο επιχειρηματίας ο οποίος παρουσιάζεται στο οπτικοακουστικό υλικό και φέρεται να είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει για να διακανονιστεί δάνειο ύψους 700.000 ευρώ του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη έχει τα αρχικά Γ.Α. σύμφωνα με το site NEWSIT. Μάλιστα, παρουσιάστηκε ως υπάλληλος τράπεζας.  Όπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, πρόκειται για τον Γιώργο Αποστολόπουλο.

 

Με το αίτημα να γίνει τεχνική επεξεργασία για να «καθαρίσει» η εικόνα και ο ήχος του βίντεο, ο Εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος διαβίβασε στις αστυνομικές αρχές  το οπτικοακουστικό υλικό που κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαικάλης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες στην Ασφάλεια κατέθεσε άτομο που φέρεται να γνωρίζει την υπόθεση -δεν επιβεβαιώνεται ότι ήταν ο κ. Χαικάλης- και κατονόμασε το επίμαχο πρόσωπο. Ωστόσο η αστυνομία εμφανίζεται να μην ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Εισαγγελέα ο οποίος φέρεται μέχρι τώρα να μην έχει επίσημη ενημέρωση για το όνομα του προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση (πηγή: Ναυτεμπορική).

Την αποκάλυψη έκανε ο Λάκης Λαζόπουλος σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Παύλος Χαϊκάλης. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπάρχει οπτικό και ακουστικό υλικό από την απόπειρα, ενώ είναι ήδη ενημερωμένος ο εισαγγελέας. 700.000 ευρώ η πρώτη δόση χρηματισμού για να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

«Εκτιμώ ότι πρόκειται για μία σοβαρή καταγγελία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση δωροδοκίας του Παύλου Χαϊκάλη.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε σχετικά:

"Και εγώ πριν λίγο ενημερώθηκα γι' αυτό (την καταγγελία Χαϊκάλη). Εκτιμώ πως πρόκειται για σοβαρή καταγγελία, αλλά δεν θα κάνω κάποια περαιτέρω δήλωση, εάν δεν δω τα στοιχεία που θα κατατεθούν για να εκτιμήσω πόσο σοβαρή είναι και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Εμείς εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι ολισθηρός, δρόμος μεθοδεύσεων και πιέσεων, γιατί επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος, όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία κοινοβουλευτική και κοινωνική για ανοχή στη συνέχεια των μνημονίων.

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εδώ και μήνες ότι έχει "μαξιλαράκια", ότι θα βρει τους 180, άρα αντιλαμβάνεστε ότι έχει κάνει ολισθηρή επιλογή. Θα δούμε τις καταγγελίες και θα τις εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να βγεί από το βούρκο".

 

Για δραματική τροπή έκανε λόγο στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τη καταγγελία του Π. Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του. 

Ο Παύλος Χαϊκάλης έχει δώσει στον Εισαγγελέα το όνομα του ανθρώπου που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, παρότι ο Εισαγγελέας ισχυρίζεται το αντίθετο, δήλωσε στο Κόκκινο ο Τέρενς Κουίκ.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, πρέπει, "για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας", πρόσθεσε η Σ. Βούλτεψη. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ ζητώντας άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης (διαβάστε αναλυτικά).

Η αποκάλυψη (βίντεο)

Την αποκάλυψη έκανε ο Λάκης Λαζόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπάρχει οπτικό και ακουστικό υλικό από την απόπειρα, ενώ είναι ήδη ενημερωμένος ο εισαγγελέας. 700.000 ευρώ η πρώτη δόση χρηματισμού για να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. 

Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου από τους ΑΝ.ΕΛ. (στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού) για την απόπειρα χρηματισμού του Π. Χαϊκάλη.

Ο Λ. Λαζόπουλος μίλησε για υλικό το οποίο υπάρχει και το έχει δει και ο ίδιος: «Εχω δει και έχω ακούσει το υλικό. Μιλάμε λίγο χρόνο πριν το δείτε» είπε μιλώντας στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε πως υπάρχει και άλλος βουλευτής για τον οποίο θεωρεί ότι τελικά χρηματίστηκε.


Τις καταγγελίες του Λ. Λαζόπουλου επιβεβαίωσε ο Παύλος Χαϊκάλης τον οποίο κατονόμασε ο ηθοποιός. Οπως είπε ο κ. Χαϊκάλης, ένα άτομο που δεν ανήκει σε πολιτικό χώρο τον πλησίασε και του πρότεινε 700.000 ευρώ, διακανονισμό του δανείου του αλλά και επαγγελματικά συμβόλαια.

Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχει καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχει δώσει και όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι ο βουλευτής έχει πάει για την καταγγελία, αλλά τα στοιχεία που έχει προσκομίσει δεν οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνα.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο STAR ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι το ηχητικό υλικό «είναι ακόμη πιο σημαντικό» και υποστήριξε ότι η Εισαγγελία γνωρίζει το όνομα του ανθρώπου που επιχείρησε τον χρηματισμό.  Όπως είπε, πρόκειται για άνθρωπο γνωστό στους οικονομικούς κύκλους, αλλά δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έκανε λόγο για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος σε περίπτωση που οι καταγγελίες Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιωθούν και επισημαίνει πως περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης.

 

"Αποκαλύπτεται σήμερα ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού με σκοπό την αποστασία" είπε σε τηλεφωνική παρέμβασή του ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αναλυτικά η τηλεφωνική παρέμβαση του Π. Σκουρλέτη:

Νομίζω ότι τα όσα ακούσαμε πριν από τον κ. Λαζόπουλο και επιβεβαιώθηκαν από τον κ. Χαϊκάλη προσδίδουν μια δραματική τροπή σε αυτή την υπόθεση των πιέσεων, που τελικώς δεν είναι απλώς γενικά πιέσεις, είναι απόπειρα χρηματισμού βουλευτών έτσι ώστε να επηρεαστούν κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θυμόσαστε ότι, όταν είχαμε αναφερθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσιεύματα του Τύπου κυρίως αλλά και συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων που είχαν αναφερθεί γύρω από το θέμα, τότε είχαμε κατηγορηθεί ότι δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή. Σήμερα αποκαλύπτεται, απ΄ ότι φαίνεται, με έναν αρκετά σαφή τρόπο και με στοιχεία απ΄ ότι ακούμε, ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού με σκοπό την αποστασία.

  • Θα πρέπει να πούμε ότι αυτό που είπε και ο κ. Λαζόπουλος και ο κ. Χαϊκάλης ότι δεν προσδιορίζεται πολιτικός χώρος.. αυτός μπορεί να είναι ένας επιχειρηματίας…

Λαζόπουλος – Εγώ λέω το εξής γενικότερα.. Θέλω να πω ότι αυτό το υλικό αν βγει αργότερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον πολιτικών προσώπων που είναι πολύ ψηλά, που πιστεύω ότι πιο καλό είναι να ξεκαθαριστεί από την Εισαγγελία το θέμα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αργότερα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, με την έννοια ότι κάθε τι που αποκαλύπτεται αργότερα έρχεται αναδρομικά να προσθέσει αμφιβολίες για το σύνολο και νομίζω ότι είναι λάθος…

Π. Σκουρλέτης- Αυτό ακριβώς, αν μου επιτρέπετε, θέλω να σχολιάσω. Δηλαδή η αποκάλυψη δεν γίνεται σε έναν ουδέτερο χρόνο, γίνεται σε μια στιγμή που έχει γίνει ήδη η πρώτη ψηφοφορία και πάμε για τη δεύτερη. Άρα επιβάλλεται νομίζω η Εισαγγελία κατ΄ αρχήν να ενημερώσει τουλάχιστον τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Είναι κάτι το οποίο επηρεάζει αντικειμενικά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε σήμερα και όχι αύριο εκ μέρους της κυβέρνησης πειστικές απαντήσεις, ειδάλλως θα είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)