to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 29.10.2018

Πολιτική

Στους απόδημους της Γαλλίας μίλησε ο Τέρενς Κουίκ

Στους απόδημους της Γαλλίας μίλησε ο Τέρενς Κουίκ. Υποσχέθηκε την επαναλειτουργία του ΣΑΕ και δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής


Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων εξωτερικού, η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), οι τριμερείς συνεργασίες, αλλά και τα τοπικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «ελληνικό σπίτι» στο Παρίσι, είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Έλληνες και Κύπριοι γιόρτασαν από κοινού την επέτειο του «ΟΧΙ» στο «ελληνικό σπίτι» της ελληνικής κοινότητας Παρισίων. Η αίθουσα τελετών του ελληνικού σπιτιού αποδείχθηκε εξαιρετικά μικρή για το πολυπληθές κοινό, σε συνδυασμό με τη συγκινητική συμμετοχή στην εκδήλωση, ελληνόφωνων παιδιών τρίτης ή τέταρτης γενιάς.

Τον υφυπουργό, που για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Παρίσι, καλωσόρισε η πρέσβειρα στη Γαλλία, Αγλαΐα Μπαλτά, εξηγώντας ότι από καιρό επεδίωκε την επίσκεψη του κ. Κουίκ για να δει από κοντά «τον προσωπικό μόχθο και την αφοσίωση» της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας για τη διατήρηση του ελληνισμού, αλλά και για να δώσει γρήγορες λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Παίρνοντας τον λογο, ο κ. Κουίκ ζήτησε συγγνώμη για το ότι χρειάσθηκε να περάσουν δύο χρόνια, προκειμένου να επισκεφθεί το Παρίσι. Εξήγησε ότι πήραν προτεραιότητα χώρες με απόδημους που δεν είχαν δεχθεί ουδέποτε επίσκεψη Έλληνα επισήμου, ενώ στη συνέχεια έκανε μία πρώτη πρόταση προς την κοινότητα Παρισίων: να μετονομασθεί το «Ελληνικό Σπίτι», σε «Σπίτι του Ελληνισμού». Η ιδέα χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν πολλοί Ελληνοκύπριοι και παρουσία του προέδρου της κυπριακής κοινότητας, Ευαγόρα Μαυρομάτη.

Με αναφορά στην Κύπρο, αλλά και πλατύτερα στον ελληνισμό της Διασποράς, ο Τ. Κουίκ εξήγησ : «Είμαστε δυο ανεξάρτητα κράτη στον ΟΗΕ, αλλά είμαστε μια οικογένεια, είμαστε ο ελληνισμός. Γι' αυτό όταν θα έλθει η ώρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ ) θα ήθελα να ονομασθεί Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να μπορούμε όλοι μαζί κάτω από μια ομπρέλα να εκπροσωπούμε τον Ελληνισμό είτε είναι κυπριακός είτε ελλαδίτικος».

Αυτονομία και αυτο-διοργάνωση της Διασποράς

Σχετικά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, του οποίου η δράση έχει διακοπεί από τον Δεκέμβριο του 2012, ύστερα από 17 χρόνια λειτουργίας (ίδρυση 1995), ο υφυπουργός εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει βασικός στόχος είναι η πλήρης αυτονομία της Διασποράς: «Δεν θα κουνάμε το δάκτυλο στην Ομογένεια, λέγοντας πως θα πρέπει να οργανωθούν» εξήγησε. «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα ομογενειακά προβλήματα καλύτερα απ' ότι οι ίδιοι οι Έλληνες του εξωτερικού. 'Αρα δεν θα παρεμβαίνουμε. Στόχος είναι να αυτοδιοργανωθεί η διασπορά, ανά χώρα, ανά ήπειρο, το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο θα έχει πάντα έδρα του τη Θεσσαλονίκη και θα αυτοχρηματοδοτείται. Εμείς θέλουμε να έχουμε όλους εσάς, φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις ως δεξαμενές σκέψης» τόνισε.

Σημειώνεται ότι, χωρίς να κάνει την όποια αναφορά στην αντίδραση που έχει εκφράσει η Εκκλησία για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον ρόλο που έχει παίξει η Εκκλησία στη ζωή του Έλληνα μετανάστη. «Είτε είναι θρήσκος είτε όχι, το πρώτο πράγμα που έκανε ο ξενιτεμένος ήταν μια εκκλησία, ώστε να έχει ένα σημείο αναφοράς. Στη συνέχεια έχει την ενορία του, την κοινότητα, την ομοσπονδία» ανέφερε και απευθυνόμενος στην πρέσβειρα, πρόσθεσε: «και εκεί κα πρέσβη αρχίζουν οι τσακωμοί για το ποιος θα γίνει πρόεδρος, γιατί αυτή είναι η μοίρα της φυλής μας, εκεί που πρέπει να είμαστε ενωμένοι αρχίζουν οι τσακωμοί γιατί όλοι θέλουμε την καρέκλα !... και καλά κάνουμε γιατί είναι ωραίο να έχεις όνειρα» συμπλήρωσε, προκαλώντας το γέλιο του ακροατηρίου.

Ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής

Το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες της Διασποράς, και το οποίο υπογράμμισε με την ομιλία της, η πρόεδρος της κοινότητας Παρισίων Σέτα Θεοδωρίδη.

Απαντώντας στο αίτημα αυτό, ο κ. Κουίκ εξήγησε ότι το καλοκαίρι συνυπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση μιας επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών (είναι το αρμόδιο Υπουργείο) για να δοθεί, μέσω νομοσχεδίου, η δυνατότητα στους Έλληνες εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Τον ενθουσιασμό των χειροκροτημάτων έκοψε ο υφυπουργός λέγοντας: «το χειροκρότημα θέλω να το ακούσω όταν έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή και το ψηφήσουν 180 για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε από τις επόμενες εκλογές....να γίνει επιτέλους η αρχή του δικαιώματος της ψήφου των κατοίκων εξωτερικού. Δεν μπορεί ο Γάλλος να έχει για παράδειγμα βουλευτή επικρατείας στην Αμερική ή στην Αυστραλία και να μην έχει ο Έλληνας».

Ο Έλληνας υφυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στις «τριμερείς συνεργασίες» που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα μαζί πάντα με την Κύπρο και τρίτες χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στο δύσκολο σημείο του πλανήτη που είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή. Ένας πυλώνας που ενισχύεται από τις τριμερείς αυτές συμμαχίες» εξήγησε ο κ. Κουίκ.

Στο πρόγραμμα και δύο νέες τριμερείς με την Αρμενία με την οποία οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, προσεχώς δε θα ξεκινήσουν και με την Ιρλανδία.

Η εκδήλωση στο «Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι ολοκληρώθηκε με την ιδιαίτερα χαριτωμένη απαγγελία πατριωτικών ποιημάτων από μικρά παιδιά του δημοτικού, που έκαναν τον υφυπουργό να χαμηλώσει αυθόρμητα από το ύψος του, δίνοντας την ευκαιρία για αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)