to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:57 | 05.03.2013

Οικονομία

Στουρνάρας στην Bild: Δεν περπατάω μόνος στο δρόμο

Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του έτους, απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Bild (έκδοση Τρίτης).





Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκαν (οι δηλώσεις). Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το φάκελο με τη σφαίρα που έλαβε στο γραφείο του αλλά και για τις αυξημένες του υποχρεώσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν περπατώ μόνος στο δρόμο, δεν κάνω πλέον σπορ, δεν βγαίνω πια έξω με φίλους. Για χόμπι όμως δεν έχω έτσι κι αλλιώς χρόνο».


Όσο για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός , ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερους φόρους από τους φτωχότερους.


Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Ελλάδα πλέον είναι σε καλό δρόμο. «Ο προϋπολογισμός μας πληροί τους στόχους. Οι συμμέτοχοι μας στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες. Εμείς θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Δεν θα ακούσετε άλλα αρνητικά νέα αυτή τη χρονιά από την Ελλάδα. Η συζήτηση για το Grexit ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε.


«Επικεντρωνόμαστε μονάχα στις ιδιωτικοποιήσεις κι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γι’ αυτές. Η Γερμανία είναι καλοδεχούμενη στις αποκρατικοποιήσεις», δήλωσε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι το θέμα περί πώλησης ελληνικών νησιών, είναι «τουλάχιστον αστείο».
«Σαφώς δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία σε επίπεδα υποδομών, μα κάνουμε μια καλή προσπάθεια. Πολλοί άνθρωποι έχουν στιγματιστεί γιατί δεν πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ ήδη βρίσκονται μερικοί από αυτούς στη φυλακή για φοροαποφυγή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.


Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά ακόμη και της σκέψης για ενδεχόμενη χρεοκοπία: «Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. Η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί», σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός δεκαετούς προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, θα δίνει ώθηση τόσο στην χώρα όσο και στην Ευρώπη. Ερωτώμενος σχετικώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αναρωτηθούμε γιατί ψηφίζει έτσι ο κόσμος στον Νότο.


 
«Οι άλλοι φταίνε»


Εν τω μεταξύ στο χθεσινό Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί και να μην εκπληρώσει στην ώρα του το σχετικό προαπαιτούμενο, παραπέμποντας στις συζητήσεις με την τρόικα και αφήνοντας αιχμές στον συνάδελφό του υπουργό που χειρίζεται το θέμα: «Δεν είμαι σίγουρος σαν την άλλη φορά, διότι δεν είναι δουλειά του δικού μου υπουργείου, είναι δουλειά άλλου υπουργείου».


Ο κ. Στουρνάρας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για 150.000 υπαλλήλους λιγότερους από το 2010 ως το 2015 με ήπιους τρόπους - δεν αναφέρθηκε όμως στον βραχυπρόθεσμο στόχο για 12.500 αποχωρήσεις ως τον Ιούλιο.


«Στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί επίορκοι και υπάλληλοι με πλαστά πτυχία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε πως «δεν θέλω να μιλήσω για δουλειά άλλων υπουργείων». Ανακοίνωσε όμως ότι θα συναντηθεί με την Τρόικα άλλες τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Το Ποντίκι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)