to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 20.09.2019

Οικονομία

Στουρνάρας ....προσγειώνει Μητσοτάκη: Υπό προϋποθέσεις ανάπτυξη άνω του 3%

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πολλάκις ότι «στοχεύει σε ανάπτυξη 4%» - από το 2016 τουλάχιστον και πριν τις τελευταίες εκλογές επίσης. Πλην όμως ακόμα και ο «φίλος» Γ. Στουρνάρας βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος, ίσως πάνω από 2% το 2020 και κατόπιν μόνο «υπό προϋποθέσεις» ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%


«Νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, έχουμε ένα καθαρό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων (...) Έχουμε καθαρό σχέδιο για ανάπτυξη στο 4%, ξέρουμε πώς θα το καταφέρουμε και μπαίνουμε σε αυτή την καμπάνια νιώθοντας σιγουριά αλλά και ταπεινότητα...», έλεγε τον περασμένο μόλις Μάιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως άλλωστε έλεγε και από το... 2016. Πλην όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ και σημερινός πρωθυπουργός μάλλον πρέπει να ακούσει και έναν... πολύ φίλο του (και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), τον Γ. Στουρνάρα, που μόλις χθες δήλωσε σε εκδήλωση στις ΗΠΑ ότι προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης (στο μέλλον) που θα μπορούσαν να υπερβούν το 3% «υπό προϋποθέσεις», ενώ για φέτος η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 ο ρυθμός αύξησης θα ξεπεράσει το 2%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης - που δεν έχει κρύψει τη χαρά του για την ανάδειξη της ΝΔ στην κυβέρνηση - τα είπε αυτά μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε βέβαια να καλέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, να εφαρμόσει ταχύτατα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει προκειμένου να περιοριστούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι και να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις και οι παρενέργειες που έχει προκαλέσει η κρίση, όπως για παράδειγμα η μείωση των επενδύσεων κατά 67,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 -16.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί υποχρέωση στην οποία δεσμεύεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, καθώς και προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "αυξημένη αξιοπιστία πολιτικής μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή των ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας".

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε, δε, την ανάγκη να περιοριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συστηματική υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια επετεύχθη χάρη στην περικοπή των δημόσιων επενδύσεων και των υψηλών φόρων οι οποίοι όμως έχουν επιβραδύνει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οδηγώντας σταδιακά στη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών».

Θα έπρεπε βέβαια να ρωτήσει επί τούτου τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί η κυβέρνησή του έχει αφήσει το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τους στόχους να ισχύσει από το 2021, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο -το οποίο ήταν υπό συζήτηση με τους θεσμούς- για μείωση των στόχων από το 2020...

Για τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της υιοθέτησης μιας συστημικής λύσης θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και της εμπιστοσύνης της αγοράς και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, όπως είπε, διευκολύνεται η επαναφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας συνακόλουθα ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μία τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ θα περιόριζε ακόμη περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)