to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 26.02.2013

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

Στουρνάρας: Πάμε σε απολύσεις στο δημόσιο

Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μείζονα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι για την βαθιά ύφεση δεν φταίει μόνο η Ελλάδα.


Μεταξύ άλλων ο κ.Στουρνάρας παρά το γεγονός ότι μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση, επί της ουσίας άφησε ανοιχτό το παράθυρο για απολύσεις στο δημόσιο.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Στουρνάρας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τον μειώσει, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε ως αντίβαρο στην δυσκολία διαβίωσης την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα θέμα δύσκολο και ανοιχτό για τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η εξέλιξη των οικειοθελών αποχωρήσεων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.
Για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαξε φέτος η φορολογία στους επιτηδευματίες, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου», επεσήμανε. Τόνισε δε, ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκους νόμους, αλλά και με ελέγχους.

Σχετικά μέτωπο των εργασιακών, πότε θα υπάρξουν ξανά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αυτό θα επιτευχθεί όταν φύγει η τρόικα και αποκατασταθεί μια βιώσιμη οικονομία, που θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι με την τρόικα γίνεται σκληρή και μεγάλη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ξακαθαρίσει εξ αρχής στους επικεφαλείς της τριμερούς κυβέρνησης ότι συμφωνεί με τους στόχους προγράμματος αλλά διαφωνεί με κάποια από τα μέτρα.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον Όλι Ρεν, όταν ο επίτροπος λέει ότι για την εκτός υπολογισμών ύφεση, δεν φταίνε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
«Ο κ. Ρεν έχει φερθεί πολύ φιλικά στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα για την ύφεση», λέγοντας ωστόσο ότι η ελληνική Οικονομία είχε ένα μεγάλο έλλειμμα.

Όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό προχωρά καλά γενικά, αφού αποφεύχθη η χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι γίνονται σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα.


stournaras.jpg
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)