to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στουρνάρας από Βρυξέλλες: "Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει, διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες"

Ανταπόκριση του Γ. Δαράτου από τις Βρυξέλλες


Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο… πρέπει διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρας ο οποίος αναφέρθηκε και στην ελάφρυνση του δημ. χρέους λέγοντας ότι υπάρχει η νομική βάση με τη σχετική απόφαση του Γιουορογκρουπ (Νοέμβριος 2012) και περιμένουμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν  αυτή τη δέσμευση τους. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις βουλευτών-εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου, περισσότερο για την ελληνική οικονομία και λιγότερο για το οικονομικό πρόγραμμα της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας στην Κοινότητα.


Ο ίδιος επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι δηλαδή, δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.


Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις  με την τρόικα για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και χαρακτήρισε δύσκολη την τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας. Γι αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει, είπε εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.


Στην απογευματινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για το δημ.χρέος λέγοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση πριν ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το χρέος. Θύμισε  την απόφαση του Γιούρογκρουπ που θέτει τη νομική βάση για περαιτέρω μείωση του χρέους με…κατάλληλους τρόπους (χωρίς να διευκρινίσει τους «κατάλληλους» τρόπους) εφόσον πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα.


Ο κ. Στουρνάρας έκανε, ως προς τη προοπτική μείωσης του χρέους, την εικασία ότι αυτή θα μπορούσε να συνιστά σε μια μείωση  των επιτοκίων που είναι σήμερα κοντά στο 2%, μια νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής του χωρίς να μιλήσει για την διάρκεια του χρόνου επιμήκυνσης και τέλος, σε μια μεγαλύτερη εμπλοκή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας.


Για τον ίδιο, όμως, ο καλύτερος τρόπος μείωσης  είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν την ανεργία..


Σε ανάλογες γενικεύσεις και αοριστολογίες κατέφυγε ο κ. Στουρνάρας και όταν ρωτήθηκε ότι η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα από τους εταίρους της αλλά η οικονομία της, παρά την κάποια αμυδρή βελτίωση, συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση με την ανεργία να είναι στα ύψη. Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε το γνωστό ρεφραίν του ότι έχουμε διανύσει το 80% του δρόμου και ζητάει την υπομονή των εταιρών για  την κάλυψη του υπόλοιπου 20%. Μάλιστα υποστήριξε ότι η ανεργία έχει μειωθεί σε 9 βιομηχανικούς κλάδους και ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα φανούν οι θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.


Ως προς τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας ο κ.Στουρνάρας  είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα  μεταξύ των κρατών μελών και του ευρωκοινοβουλίου ως προς την τραπεζική ενοποίηση που μόνο ενοποίηση δεν είναι αλλά μάλλον επανεθνικοποίηση τους όπως το θέλει η Γερμανία. Η πολυλογία του κ. Στουρνάρα, στην σχετική απάντηση του, δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ανάγκη που, ως προεδρία, έχει η Ελλάδα να στηρίξει σ’ αυτό το ζήτημα τις επιλογές της Γερμανίας.


Τέλος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή σχετικά με τον κίνδυνο να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες διακριτική μεταχείριση δεδομένου ότι άλλα προωθούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης για την κεφαλαιακή επάρκεια τους και άλλα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει  κοινή αντιμετώπιση στην κεφαλαιακή επάρκεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)