to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 14.10.2015

Πολιτισμός

Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker 2015

Ο Μάρλον Τζέιμς είναι ο πρώτος Τζαμαϊκανός συγγραφέας που κερδίζει το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker.


Το μυθιστόρημά του «A Brief History of Seven Killings» («Μια σύντομη ιστορία επτά φόνων»), για το οποίο βραβεύτηκε με ομοφωνία της κριτικής επιτροπής, είναι ένα βιβλίο 680 σελίδων «γεμάτο ανατροπές» αλλά και «πολλή βία», το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από μια απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ το 1976.

Ο Μάικλ Γουντ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, επισήμανε ότι χρειάστηκαν λιγότερες από δύο ώρες προκειμένου η επιτροπή να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση και εγκωμίασε τις «πολλές φωνές» του βιβλίου, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετίες στη γενέτειρα του συγγραφέα, το Κίνγκστον, και περιλαμβάνει περισσότερους από 75 χαρακτήρες.

Ο 44χρονος συγγραφέας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απολύτως σουρεαλιστική» τη βράβευσή του και πρόσθεσε πως η μουσική ρέγκε αποτέλεσε την κύρια πηγή της έμπνευσής του. «Οι τραγουδιστές της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ και Πίτερ Τος ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από τα στόματά μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση», σημείωσε παραλαμβάνοντας το Man Booker Prize, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ).

«Δεν είμαι ένας συγγραφέας που αρέσει εύκολα», πρόσθεσε στην τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί.

Ο Τζέιμς αφιέρωσε το βραβείο του στον νεκρό πατέρα του με τον οποίο, θυμήθηκε, συχνά έκαναν «μονομαχίες Σαίξπηρ» όταν ήταν παιδί. «Παίζαμε ποιος θα καταφέρει να κάνει τον μεγαλύτερο μονόλογο… αρκεί να το φανταστείτε αυτό, μεταξύ ενός πατέρα κι ενός γιου σε ένα μπαρ με ρούμι στην Τζαμάικα».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η νίκη του να στρέψει περισσότερο την προσοχή στη λογοτεχνία της Καραϊβικής, αλλά παραδέχτηκε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την Τζαμάικα για να γράψει το βιβλίο. Ήταν ένα «μυθιστόρημα εξορίας»… Χρειαζόμουν αυτή την απόσταση, χρειαζόμουν αυτήν την αίσθηση πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες». Είπε πως ήταν το πιο ριψοκίνδυνο μυθιστόρημα που έχει γράψει, σε σχέση τόσο με το θέμα όσο και με τη φόρμα και ότι το βραβείο αποτελεί μια «επικύρωση». «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν άρεσε έστω σε δυο ανθρώπους.

Στην κριτική του Guardian για το μυθιστόρημα, o Τζαμαϊκανός ποιητής Κέι Μίλλερ εγκωμίασε το βιβλίο λέγοντάς ότι «εξερευνά την αισθητική της κακοφωνίας, αλλά και την αισθητική της βίας»

Πρόκειται για το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)