to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 07.10.2016

Διεθνή

Στον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος το φετινό Νόμπελ Ειρήνης - Συγχαίρουν οι αντάρτες των FARC

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC, η οποία ωστόσο κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς, προειδοποίησε η επιτροπή Νόμπελ.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

"Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

Η πλειοψηφία των κολομβιανών ψηφοφόρων απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των Farc Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστός με το πολεμικό του όνομα Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στην Κούβα.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

***************************

Η πρώην όμηρος των FARC στην Κολομβία Ίνγκριντ Μπετανκούρ «πιστεύει» ότι οι μαρξιστές αντάρτες θα έπρεπε να έχουν μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπως δήλωσε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.

betankour-ingrid.jpg

*************************

Ο ηγέτης των μαρξιστών ανταρτών Farc (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας), Ροντρίγκο Λοντόνιο, εξήρε επίσης τον ρόλο των εγγυητριών χωρών Νορβηγίας και Κούβας, καθώς επίσης και της Βενεζουέλα και τη Χιλής, λέγοντας πως η ειρήνη δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή τους στη διαδικασία.

To σχετικό tweet της Επιτροπής Νόμπελ:

Οπως αναφέρεται, το Νόμπελ του απονέμεται «για τις προσπάθειές του να δώσει τέλος στον 50ετή εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)