to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 01.05.2020

πηγή: euro2day.gr

Διεθνή

Στον πάγο η απόφαση για άνοιγμα σχολείων στη Γερμανία

Τουλάχιστον έως τις 6 Μαϊου θα περιμένει το Βερολίνο πριν αποφασίσει. Πονοκέφαλο προκαλούν τα στοιχεία στη Δανία που δείχνουν αύξηση του ρυθμού μετάδοσης μετά το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών.


Η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τις παιδικές χαρές και τις Εκκλησίες αλλά δεδομένου ότι η πανδημία εξελίσσεται έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Μετά από συνάντηση που είχε χθες η Αγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 περιφερειών, δήλωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις συνέπειες από το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων την προηγούμενη εβδομάδα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ληφθεί απόφαση ως τις 6 Μαϊου για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία.

«Κάθε χαλάρωση οδηγεί στο να κινούνται περισσότεροι άνθρωποι, να συναντιούνται και να γεμίζουν τα μέσα μεταφοράς», είπε στους δημοσιογράφους. «Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε συνέχεια το πώς αυτό επηρεάζει τη μετάδοση του ιου», τόνισε.

Η προσεκτική αυτή προσέγγιση σημειώνουν οι FΤ αντανακλά τους ευρύτερους προβληματισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει τα δημοτικά όταν άρει κάποιους περιορισμούς στις 11 Μαϊου, η Ιταλία κρατά κλειστά τα σχολεία έως το Σεπτέμβριο.

Οι επιστήμονες διαφωνούν για το ρόλο που παίζουν τα παιδιά στη μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Οι αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης αυξήθηκε σημαντικά, αφότου η χώρα άνοιξε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς προ δυο εβδομάδων. Ο δείκτης R0, που δείχνει πόσους ανθρώπους κολλά ένας που έχει κορωνοϊό, ανέβηκε από το 0,6 στο 0,9. Οποιοδήποτε μέγεθος κάτω του 1 σημαίνει ότι η μετάδοση περιορίζεται, αλλά η αύξηση αυτή μειώνει τα περιθώρια ελιγμών της χώρας.

Η κα Μέρκελ επιμένει ότι η προσέγγιση της χώρας πρέπει να είναι προσεκτική, αν και η Γερμανία κινήθηκε γρηγορότερα από μεγάλα γειτονικά κράτη σε άρση κάποιων περιορισμών. Στις 20 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα και κάποιες τάξεις στα σχολεία. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία ανακοίνωση για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)