to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 21.12.2017

Οικονομία

Ν. Βούτσης για την έκθεση της ΤτΕ: Όλοι έχουμε αντιληφθεί το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα

Στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση επιδόθηκε σήμερα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2017.


Ο κ. Στουρνάρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου στις πολιτικές που κρατάνε τη χώρα στην ευρωζώνη», αναγνώρισε ότι «η επόμενη περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις». Πρόσθεσε δε ότι η περίοδος αυτή «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το Πρόγραμμα».

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι (6) μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε». Τόνισε ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τι προβλέπει η ΤτΕ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί το 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο Γ.Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», καταλήγει η Έκθεση.

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο Γ.Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις».

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)