to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 27.06.2013

Διεθνή

Στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας παραμένει ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σήμερα στον χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάνει κράτηση σε κάποια πτήση για να αναχωρήσει από την ρωσική πρωτεύουσα, παρά τις πιέσεις από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τη χώρα.


Ο 30χρονος Αμερικανός εγκατέλειψε τις ΗΠΑ αυτό τον μήνα και μετέβη στο Χονγκ Κονγκ αφού διέρρευσε λεπτομέρειες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση και την Κυριακή έφθασε στη Μόσχα.

Την Δευτέρα αναμενόταν να αναχωρήσει για την Αβάνα, αλλά δεν επιβιβάστηκε στην πτήση.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, δεν έχει θεαθεί μετά την άφιξή του στη Μόσχα. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.

Πηγή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ δήλωσε ότι τόσο ο Σνόουντεν όσο και η Σάρα Χάρισον με την οποία συνταξίδευε και η οποία είναι ερευνήτρια του ιστότοπου WikiLeaks, είχαν κάνει κράτηση σε σημερινή πτήση για την Αβάνα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει καμία κράτηση για πτήση που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Αξιωματούχος του τμήματος μετανάστευσης δήλωσε ότι ο Σνόουντεν δεν είχε κάνει αίτηση για την απόκτηση βίζας προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία και ότι μπορεί να παραμείνει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου "για όσο διάστημα επιθυμεί" χωρίς να χρειαστεί να κάνει αίτηση για βίζα μετεπιβίβασης.

Ο Πούτιν έχει απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει ο νεαρός αμερικανός να επιλέξει τον προορισμό του και να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας το συντομότερο δυνατό.

Ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να αποφασίσει επί του αιτήματος παροχής πολιτικού ασύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)