to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 31.03.2023

Πολιτική

Στον φράχτη του Έβρου ο Μητσοτάκης, ξαναζεσταίνει την ακροδεξιά ατζέντα

Νεύμα προς το ακροδεξιό ακροατήριο από την κυβέρνηση, ώστε να διακόψει και τις διαρροές προς τα δεξιά της Ν.Δ.


Σε αλλαγή γραμμής αναφορικά με την ουσία της πρώτης κάλπης εξαναγκάζεται ο πρωθυπουργός ακούγοντας τα καμπανάκια του κινδύνου για ενίσχυση της ψήφου διαμαρτυρίας ή της αποχής στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε χθες από τον Γέρακα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη, η κάλπη της 21ης Μαΐου, και πως ισχυρή Ν.Δ. σε αυτή την κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει, ποιο κόμμα και ποιον τελικά θέλουν οι πολίτες για πρωθυπουργό. Μίλησε δε για «καθαρές λύσεις» που θα προκύψουν στις επόμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ν.Δ. μετά την 21η Μαΐου δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα εξ ορισμού δεν μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση.


Δυσοίωνα δημοσκοπικά μηνύματα

Η τακτική της απαξίωσης της απλής αναλογικής, εντούτοις, θεωρείται ως «πολιτική αυτοχειρία», καθώς δεν υπηρετεί τον στόχο της συσπείρωσης των αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. από τη στιγμή που απουσιάζει το κυβερνητικό διακύβευμα. Ο κυβερνητικός πήχης έχει τεθεί στις επόμενες εκλογές στο 33%-34% προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Οι μετρήσεις, εντούτοις, που έχουν φτάσει στο Μαξίμου καταδεικνύουν ότι η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά κάτω από την οροφή του 30%, καθώς δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του 2019 που, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη γαλάζια φθορά, αλλά διαπιστώνουν ενίσχυση της τάσης της «αντισυστημικής ψήφου».

Αντιμεταναστευτική ρητορική για την ανακοπή των διαρροών

Υπό αυτό το πρίσμα, νεύμα προς το ακροδεξιό ακροατήριο πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ώστε να διακόψει και τις διαρροές προς τα δεξιά της Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τον Έβρο για να υπογράψει την επέκταση του έργου του φράχτη. Χθες, δίνοντας μια πρόγευση της σημερινής του ομιλίας, δήλωσε ότι «ο φράχτης θα τελειώσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά», κατηγορώντας την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παρεμπόδιση του έργου. Στον Νομό Έβρου καταγράφονται μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση και άλλους ακροδεξιούς σχηματισμούς. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο την 5η Μαΐου, όταν και το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την τύχη του κόμματος του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.

Κάλυψη σε Γεωργιάδη

Συν τοις άλλοις, ο Γιάννης Οικονόμου ύψωσε ομπρέλα προστασίας προς τον Άδωνι Γεωργιάδη μετά το διχαστικό του παραλήρημα περί ανεπρόκοπων, άχρηστων και γρουσούζηδων αριστερών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως ο υπουργός Ανάπτυξης «μιλούσε μεταφορικά», επικαλούμενος το γεγονός ότι «έκανε παραπομπές σε κάποια λεξικά». Επιχειρώντας δε να θολώσει τα νερά, επισήμανε ότι ο Ά. Γεωργιάδης δεν αναφέρεται στην ποιότητα, στον χαρακτήρα, στις δεξιότητες των ανθρώπων που έχουν μια διαφορετική ιδεολογία.

Κλειστά χαρτιά Οικονόμου για την υποψηφιότητα Καραμανλή

Χθες ο Γ. Οικονόμου απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συστήνοντας υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, εντούτοις, στην εκτίμηση πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα «κριθεί από τους ψηφοφόρους των Σερρών» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και παραλείψεων που προκάλεσαν το δυστύχημα στα Τέμπη. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα μη συμμετοχής του Νίκου Παπαθανάση στα ψηφοδέλτια, παρά τον σάλο που προκλήθηκε με τον διακανονισμό του δανείου του. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της δημοσιοποίησης της συμφωνίας που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης με την τράπεζα τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Αντιθέτως, ο Γ. Οικονόμου επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των Σοφίας Νικολάου, Μαρίας Σπυράκη και Θέμη Χειμάρα.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)