to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 27.05.2020

Πολιτική

Επίσκεψη-σόου του Χρυσοχοϊδη στον Έβρο

Στο τραπέζι η πορεία των ενεργειών για τον νέο φράχτη, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει εκδοθεί καμία τεχνική μελέτη ούτε έχει υπάρξει διαγωνισμός. «Έχουν ξεκινήσει τα έργα», έλεγε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Δένδιας. Γιατί έχει επανέλθει η ρητορική περί «εισβολής» προσφύγων και μεταναστών; - Σύσκεψη και στο Μαξίμου, με Παναγιωτόπουλο και Δένδια


Στον Έβρο μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για μια περιοδεία-επικοινωνιακό σόου στη συνοριακή γραμμή. Ο υπουργός μετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Στις δηλώσεις του ο Μ. Χρυσοχοϊδης, εκτός από τα συνήθη «εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα», επί της ουσίας είπε ότι επανέρχονται στον Έβρο, μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν, τους οποίους «θα τους αντικαταστήσουμε με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους», ενώ επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή (επέκταση 26 χιλιομέτρων στον υπάρχοντα των 12 χιλιομέτρων) του συνοριακού αντι-προσφυγικού φράχτη. 

Σημειώνεται πως οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν έχουν κινηθεί ακόμα καθώς η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη ακόμα αναμένεται.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ιπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τον Έβρο και όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν υβερνητικές πηγές, «μεγάλο μέρος της αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Όσον αφορά το περιεχόμενο, σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR» - σε αυτή ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι κανένας Τούρκος δεν πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. 

Η επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στο φόντο του περιστατικού στη νησίδα

Η επίσπευση των κινήσεων του υπουργείου γίνονται λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος ουσιαστικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δυνάμεις της τουρκικής στρατοφυλακής εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος. Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ν. Δένδιας είπε, εμμέσως πλην σαφώς, πως οι τουρκικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα στο σημείο που η κυβέρνηση προχωρά στην ανέγερση φράχτη.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην Καθημερινή, όπου στη γνωστή γραμμή της κυβερνητικής λασπολογίας, ο Νίκος Δένδιας, είχε προσπαθήσει αφενός μεν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το περιστατικό στον Έβρο και να κρυφτεί πίσω από τον ομιχλώδη χαρακτηρισμό περί «τουρκικής κινητικότητας» και αφετέρου να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «ορισμένοι επιλέγουν να υιοθετήσουν fake news ενός ακροδεξιού κόμματος, για να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη».

«Νέα εισβολή» προσφύγων βλέπει η κυβέρνηση

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την «τελευταία εισβολή μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων» (!), ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της Αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα». Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος «απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών».

Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επικαλείται η κυβέρνηση

Οι παραπάνω κινήσεις έρχονται, κατά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ως αντίδραση σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μαλβούτ Τσαβούσογλου. Πάντως, σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού της Αττάλειας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό σε σχέση με την Ελλάδα και προέβλεψε ότι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού.

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του στο θέμα του τουρισμού.

400 αστυνομικοί θα βρεθούν στον Έβρο το επόμενο διάστημα

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε χθες, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

N. Bούτσης: Στον Έβρο πρέπει να υπάρχουν οι δίοδοι που επιβάλλει η Συνθήκη της Γενεύης

Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», είπε πως: «Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης, υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει μια  οπτική ότι γίνονται "επιθέσεις" και "εισβολές λαθραίων". Ενώ, ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου. Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα μπούμε κι εμείς στο παιχνιδάκι να είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης με τους πάνοπλους του κ. Κουρτς, να μας λένε "θα σας δωσουμε 700 εκατ. κι εσείς κρατάτε απέξω τος μετανάστες και τους πρόσφυγες" - απαράδεκτο για τη χώρα μας - αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για  να αλλάξει  η συνθήκη του Δουβλίνο και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τα διλήμματα» υπογράμμισε.

Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στο θέμα του Έβρου ήταν συγκρατημένοι και συγκροτημένοι. Ποτέ δεν αναφέραμε περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. Περιμέναμε και τοποθετηθήκαμε το Σάββατο, αφού είχε σπεύσει πρώτα σε εκπομπή ο κ. Δένδιας».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοικτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνδυασμό με το ότι «ούτε στην απόρρητη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μας έδωσαν τα δύο διαβήματα προς την τουρκική πλευρά», γεννά, όπως συμπλήρωσε «αμφισβητήσεις και αμφιβολίες σε ποιο έδαφος έγινε αυτή κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων. Πάνω σε αυτό υπήρχε αυστηρή θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ - megatv

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)