to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για την «τοξική βόμβα» στη Δ. Αττική

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος θα προσφύγουν αύριο πολίτες της περιοχής για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με έρευνες που απέκρυψε ο Δήμος Φυλής από το 2015, σύμφωνα με τις οποίες είναι δραματική η επίπτωση στο έδαφος, στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων στοιχείων -όπως το βενζόλιο- αποτελούν πραγματική τοξική βόμβα για την περιοχή


Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος θα προσφύγουν αύριο πολίτες της περιοχής για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με έρευνες που απέκρυψε ο Δήμος Φυλής από το 2015, σύμφωνα με τις οποίες είναι δραματική η επίπτωση στο έδαφος, στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων στοιχείων -όπως το βενζόλιο- αποτελούν πραγματική τοξική βόμβα για την περιοχή. Παράλληλα «κόλαφο» για τη Δυτική Αττική αποτελεί και η επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015 που επιβεβαιώνει την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής».

Σύμφωνα με τον πολιτικό-κοινωνικό επιστήμονα και κάτοικο του Δήμου Φυλής Δημήτρη Μπουρίκο, που επεξεργάσθηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) έχει αυξηθεί 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής». Η έρευνα αφορά την περίοδο 1999-2015 και σύμφωνα με τον συντάκτη τα ευρήματα «φωνάζουν» για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.

Η επικινδυνότητα και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστά και δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη του ΧΥΤΑ όπου όντως οι κίνδυνοι στην υγεία είναι μεγάλοι, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου. «Υπάρχουν και 24 βιομηχανίες που εντάσσονται στην Οδηγία Σεβέζο, από τις οποίες οι περισσότερες βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και αυτές δεν παράγουν ανώδυνους ρύπους ...» λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όσο και αν οι καταγγελίες είναι σοβαρές και πρέπει να γίνονται, για τον κ. Βασιλείου η ουσία βρίσκεται στη στρατηγική λύσης- και αυτή βρίσκεται «στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ».

«Χρειάζεται όμως νέα κουλτούρα και εκπαίδευση 4-5 εκατομμυρίων Ελλήνων γι΄ αυτό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλείου, ο οποίος τονίζει ότι η λύση είναι στην καύση και στο ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), καθώς όπως γίνεται στην Ευρώπη το 80-85% των απορριμμάτων επανέρχεται στη ζωή και μόνο το 15% των λεγόμενων υπολειμμάτων παραμένει».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επισημαίνει ότι ο Δήμος Φυλής για παράδειγμα δεν έχει καταθέσει τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό το γεγονός όπως και η απόκρυψη από τον δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού μελετών, που ο ίδιος είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση, στις 13/10/2015, συνδέεται και με τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της ύπαρξης του ΧΥΤΑ που μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

«Εγκληματικές υπερβάσεις»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών,όλοι οι ρύποι υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια (βλ. πίνακες). Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ..)», με τους μελετητές να μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και να καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών - φουρανίων, βενζολίου - τολουολίου, PCB - PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας): Το απόστημα έσπασε … Να κλείσει ΤΩΡΑ η εγκατάσταση της Φυλής

Αντικείμενο των δύο μελετών ήταν η «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και η «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής». Δεν προκαλεί, όμως, μόνο η απόκρυψη -για πάνω από δύο χρόνια- των μελετών, αλλά και η προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης, καθώς όπως σημειώνει το Δυτικό Μέτωπο πρόκειται για «καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και συνειδητή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, για την οποία ο κ. δήμαρχος οφείλει να λογοδοτήσει, όπως και όλοι όσοι γνώριζαν την εκπόνηση και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων μελετών».

Η συλλογικότητα αναφέρει μεταξύ άλλων:

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο να γίνει το θέμα «πρωτοσέλιδο» σε καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας (Εφημερίδα των Συντακτών, 28/3/2018), για να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη πρόσβαση στο περιεχόμενο της μελέτης για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων, στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Περιεχόμενο το οποίο δεν είναι, απλά, ανησυχητικό, είναι εφιαλτικό, αφού ΟΛΟΙ οι ρύποι (σε αέρα, έδαφος και υπόγεια νερά) καταγράφονται σε τιμές πάνω από τα όρια, με συνέπεια οι ίδιοι οι μελετητές να μιλούν για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις».

Οι ειδικοί στα θέματα υγείας θα έχουν να πουν πολλά για τα ευρήματα των μελετών, για τις οποίες θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να δημοσιοποιηθούν στο σύνολό τους. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι δεν πρόκειται για ένα περιστασιακό γεγονός, αλλά για μια χρόνια -δεκαετιών- έκθεση σε τοξικούς ρύπους των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής, αλλά και των κατοίκων των δήμων της ευρύτερης περιοχής. Οι καταγραφές της υπέρμετρης αύξησης των κρουσμάτων νεοπλασιών, αλλά και οι καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνει ο πληθυσμός της Δυτικής Αττικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται.

Ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς ανέλαβε μεγάλη ευθύνη με την επιλογή της απόκρυψης των μελετών, παραβαίνοντας το καθήκον του και εκθέτοντας, εν γνώσει του, σε διαρκή κίνδυνο την υγεία χιλιάδων πολιτών και, φυσικά, των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής. Ανάλογες ευθύνες επωμίστηκαν και όσοι γνώριζαν και σιώπησαν. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα ζητήσει, αύριο Πέμπτη 29/3/2018, από την εισαγγελία περιβάλλοντος τη διερεύνηση αυτών των ευθυνών. 

Λύση του προβλήματος δεν είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής (επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και δημιουργία νέου ΧΥΤΑ), που προωθεί η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής. Ούτε, φυσικά, οι πομφόλυγες του κ. Παππού για μετατροπή του σκουπιδότοπου σε ενεργειακό ή φυσικό πάρκο, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης, δια στόματος των κ. Τσίπρα και κ. Φάμελλου. Όλα αυτά είναι η διαιώνιση και η συγκάλυψη του προβλήματος, δηλαδή μιας τοξικής βόμβας, ικανής να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Αττική.

Η, πραγματικά, ουσιαστική λύση θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού και να περιλαμβάνει συνδυαστικές και παράλληλες ενέργειες στις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Δρομολόγηση μακροχρόνιου προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής μέσα και γύρω από την εγκατάσταση της Φυλής.
  • Διαρκή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της επιδημιολογικής μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και ουσιαστική πρόσβαση στα περιοδικά ευρήματά της.
  • Αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών, με πυρήνα δημοτικές ή διαδημοτικές υποδομές, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
  • Ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των περιφερειακών υποδομών επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και χώρων υγειονομικής ταφής του υπολείμματος (ΧΥΤΥ), που δε θα στοχοποιεί ξανά τη Δυτική Αττική (π.χ. Μελετάνι, Μουσαμάς, ΤΙΤΑΝ κλπ.).
  • Οικονομική στήριξη των δήμων και, κατά προτεραιότητα,χρηματοδότηση δράσεων και υποδομών προδιαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών.

«Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα» λέει ο δήμαρχος Φυλής

Με αφορμή όσα αναφέραμε παραπάνω για την περιβαλλοντική κατάσταση του Δήμου Φυλής από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δηλώνει τα ακόλουθα:

«Το επικίνδυνο παιχνίδι για την αποτροπή της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής και της προώθησης της περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιοχής φαίνεται ότι ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες  μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες  ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών. Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται  από  την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων  των μορφών καρκίνου κρίνεται μη  ρεαλιστική».

 Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες  θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες. Ως Δήμαρχος Φυλής κατηγορηματικά επαναλαμβάνω:

  1. Ο ΧΥΤΑ θα κλείσει και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ονειρεύονται πολιτικά, ή άλλα κέρδη από τη συνέχιση της λειτουργίας του.
  2. Το σύνολο της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως «σκουπιδοτενεκές» όλης της Αττικής και όχι μόνο , θα αναπλαστεί πλήρως και θα γίνει ενεργειακό και περιβαλλοντικό πάρκο με τα πιο υψηλά διεθνή πρότυπα.
  3. Οι περιουσίες των πολιτών θα αναβαθμιστούν και δεν θα καταδικαστούν οριστικά σε πλήρη ευτέλεια, όπως μίζερα σχεδιάζουν οι κύκλοι της «σκουπιδοφαγίας»
  4. Οι μόνες εγγυήσεις για την οριστική και διαχρονική διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και των παιδιών μας είναι η υλοποίηση αυτής και μόνο της πολιτικής  που διαχρονικά υπηρετώ.

Ας το πάρουν απόφαση δεν θα μας εμποδίσει κανείς, δεν θα κάνουμε πίσω. Τα όποια «Μέτωπα» Δυτικά, Ανατολικά, Βόρεια ή Νότια, ας σταματήσουν πια  να παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

*Σας επισυνάπτουμε την επίσημη απάντηση που έλαβε η Δημοτική Αρχή από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Ο ΕΔΣΝΑ για «την τοξική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής»

Ο ΕΔΣΝΑ, με ανακοίνωσή του την Πέμπτη 29/3, αναφέρει:

Οι αποκαλύψεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ- Φυσική Κίνηση Πληθυσμού), που επιβεβαιώνει την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής» καθώς και το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "τοξική βόμβα" για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία.

Η επί μισό αιώνα λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αναμφισβήτητα αποτελεί – όπως έχει άλλωστε διαπιστώσει και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου». Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας σχετικά με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία, της λειτουργίας της χωματερής. Ικανοποίησε έτσι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)