to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 23.05.2023

Πολιτική

Ο ορίζοντας για τις εκλογές του Ιουνίου: Το χρονοδιάγραμμα σύστασης νέας Βουλής και υπηρεσιακής κυβέρνησης

Άμεσα θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η νέα Βουλή θα συσταθεί και θα διαλυθεί σε διάστημα μερικών ωρών. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με τον χρόνο επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο.


Στις 6 μ.μ. την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα

Παράλληλα, από τις 23 μέχρι τις 28 Μαΐου, δηλαδή την εβδομάδα που διανύουμε, θα πρέπει να οριστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο ορισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα γιατί θα πρέπει να υπογράψει τη διάλυση της Βουλής και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτός θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Έπειτα, χρειάζονται εννέα μέρες από την διάλυση της Βουλής μέχρι στο αρμόδιο πια τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα προσπάθεια καθόδου και του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκλογών την 25η Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009).

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004).Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από το 2010.

Επιπλέον πιθανώς η Καλλιόπη Σπανού να παραμείνει υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών επειδή ήταν αυτή που είχε την ευθύνη των εκλογών του Μαΐου έχοντας πια τη σχετική εμπειρία.

Πώς θα ψηφίσουμε στις δεύτερες εκλογές

Η δεύτερη κάλπη δεν θα έχει σταυρό καθώς οι βουλευτές θα εκλέγονται πλέον με λίστα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί και πρόκειται να ορκιστούν την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται να στελεχώσουν την Βουλή που θα προκύψει, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί συνήθως ακολουθούν την κατάταξη που προέκυψε από την προηγούμενη κάλπη.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με βάση το οποίο θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες, το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει και τις 50 έδρες.
____

Διαβάστε επίσης:

Η αριθμητική των δεύτερων εκλογών και το κατώφλι της αυτοδυναμίας: Από το 37,5% το κατώφλι της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όταν θα ισχύσει το bonus εδρών για τον νικητή, το οποίο έχει να κάνει και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Ελάχιστη η αύξηση των γυναικών στα έδρανα της νέας Βουλής - Μία στους τρεις οι βουλεύτριες στον ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)