to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

15:24 | 09.09.2022

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: «Κύριε Μητσοτάκη, ακούγατε τις συνομιλίες μου;»

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με τη παρακολούθηση του - Στη δήλωσή που έκανε μετά από τη συνάντηση του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο πετά το γάντι στον Κυρ. Μητσοτάκη και τον ρωτά αν άκουγε τις συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούμενη από τον Μιχ. Καλογήρου και τον Χρ. Σπίρτζη ενημέρωσαν σχετικά τον κ. Ντογιάκο για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


φωτ. Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων, μεταξύ άλλων και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).

Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έξω από τον Άρειο Πάγο, ο Χρήστος Σπίρτζης απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κύριε Μητσοτάκη, ακούγατε τις συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα; Ακούγατε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις τακτικές που ακολουθούσαμε; Ακούγατε και βλέπατε στο γραφείο του τις συσκέψεις που είχαμε; Ακούγατε τις συνομιλίες μου με τους υπόλοιπους τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάζατε τα μηνύματα που ανταλλάσσαμε; Παρακολουθούσατε τις συσκέψεις που κάναμε στο κόμμα μας; Παρακολουθούσατε τις συναντήσεις ή τις επικοινωνίες που είχαμε με δημοσιογράφους ή βουλευτές άλλων κομμάτων;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Μετά τις αποκαλύψεις Σπίρτζη, ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητά έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επισημαίνει, δε, ότι πρέπει να δώσουν άμεσα εξηγήσεις οι διοικητές της ΕΥΠ μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη για την παγίδευσή του με το Predator και ζητά άμεσο έλεγχο από την ΑΔΑΕ.

Τα link-παγίδες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κακόβουλο λογισμικό Predator στάλθηκε στο κινητό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από δύο link-παγίδες τον Νοέμβριο του 2021. Το ένα link ήταν το ίδιο με αυτό που είχε σταλεί στα κινητά των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Τα μηνύματα που του έστειλε το παράνομο λογισμικό του Predator στο κινητό του τηλέφωνο αποκάλυψε ο ίδιος ο βουλευτής. O κ. Σπίρτζης έλαβε αρχικά SMS με τη φράση "Χρήστο, με το σημερινό θα τα χάσουν σίγουρα". Ακολουθούσε λινκ από την ΕΦΣΥΝ για το θέμα των αποκαλύψεων για την ΕΥΠ.

Εν συνεχεία ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μήνυμα με την ακόλουθη φράση: "Χρήστο σου έστειλα και στο άλλο". Ακολουθούσε λινκ από το blogspot_edolio5.com, όπως και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Θανάση Κουκάκη.

Στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πιο πριν ο κ. Σπίρτζης στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αυτουργού ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετόχου, κατ’ άρθρα 45 - 49 ΠΚ, στις καταμηνυόμενες πράξεις, ιδίως στις εξής:

 • παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας, παρακολούθηση και αποτύπωση σε υλικό φορέα προφορικής συνομιλίας και μη δημόσιων πράξεων και χρήση των πληροφοριών (άρθρο 370 Α παρ. 1, 2, 3 ΠΚ)
 • παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα (άρθρο 370Β ΠΚ)
 • παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (άρθρο 15 ν. 3471/2006)
 • χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης και επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό τη βλάβη άλλου, με αποτέλεσμα την πρόκληση κινδύνου για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (άρθρο 38 παρ. 1 -5 ν. 4624/2019)
 • συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του χθες Πέμπτη, επεσήμανε ότι όσοι επικαλούνται το απόρρητο για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα είναι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

«Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κύριο Ντογιάκο, έπειτα από τη διαπίστωση ότι μου είχαν σταλεί δύο SMS με μολυσμένα μηνύματα για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου μου με το λογισμικό Predator. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου σχετίζεται με την πολιτική μου δράση και τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τα θέματα της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, στις 13 Νοέμβρη του 2021 εξέδωσα ανακοίνωση καταγγελίας στον κ. Μητσοτάκη με θέμα «Ο Μητσοτάκης σε παρακολουθεί και σε φακελώνει» με βάση το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Δημ. Τερζή στην ΕφΣυν.

Χρ. Σπίρτζης: «Κ. Μητσοτάκη, ακούγατε τις συνομιλίες μου με τον κ. Τσίπρα, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την οικογένειά μου; - Το ίδιο νοσηρό κέντρο, η ΚΥΠ Μητσοτάκη, μου έστειλε το ίδιο SMS παγίδευσης με Κουκάκη και Ανδρουλάκη»

Ολόκληρη η δήλωση Χρ.Σπίρτζη μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο

«Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κύριο Ντογιάκο, έπειτα από τη διαπίστωση ότι μου είχαν σταλεί δύο SMS με μολυσμένα μηνύματα, links, για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου μου με το λογισμικό Predator. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου σχετίζεται με την πολιτική μου δράση, με τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τα θέματα της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, στις 13 Νοέμβρη του 2021 εξέδωσα ανακοίνωση καταγγελίας στον κ. Μητσοτάκη με θέμα «Ο Μητσοτάκης σε παρακολουθεί και σε φακελώνει» με βάση το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τα σήματα της ΕΥΠ, του δημοσιογράφου Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών  Που αποκάλυπταν  σήματα της ΕΥΠ που διέταζαν για παρακολουθήσεις πολιτών για την καταγραφή του ιδεολογικού τους υποβάθρου, δημοσιογράφων, για παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου που σκίτσο του δημοσιεύθηκε στη Le Monde. Για παρακολούθηση δημοσιογράφου, δικηγόρου, δημόσιου λειτουργού.

Δύο ημέρες αργότερα στις 15 Νοεμβρίου του 2021 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον προϊστάμενο της ΕΥΠ, σύμφωνα με τον νόμο του επιτελικού κράτους, τον κ. Μητσοτάκη και εξέδωσα δεύτερη ανακοίνωση με θέμα «Ο Μητσοτάκης σε φακελώνει και σε παρακολουθεί» και  με βάση δεύτερο δημοσίευμα αποκαλύψεων πάλι της Εφημερίδας των Συντακτών.

Την ίδια ημέρα έλαβα μήνυμα παγίδευσης στο κινητό μου με το λογισμικό  Predator που είχε σαν link το efsyn.news αντί για το efsyn.gr.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, έλαβα δεύτερο μήνυμα με στόχο την παγίδευση του κινητού μου. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι ήθελαν διακαώς να μάθουν με ποιους δημοσιογράφους, με ποιους πολίτες μιλάω και προφανώς συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ΕΥΠ και τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει εκείνες τις ημέρες.

Θέλω να σας ενημερώσω και να τονίσω ότι το δεύτερο μήνυμα είναι το ίδιο που εστάλη στον Θανάση Κουκάκη και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Που σημαίνει ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά παρακολούθησης. Ούτε του κ. Κουκάκη, ούτε του κ. Ανδρουλάκη. Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Και αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας, είτε μέσω εντολής τους από τρίτους. Για τον λόγο αυτό θέλω να υποβάλλω δημόσια ερωτήματα.

Κύριε Μητσοτάκη, ακούγατε τις συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα;

Ακούγατε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις τακτικές που θα ακολουθούσαμε; Ακούγατε και βλέπατε στο γραφείο του τις συσκέψεις που είχαμε;

Ακούγατε τις συνομιλίες μου με τους υπόλοιπους τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάζατε τα μηνύματα που ανταλλάσσαμε; Είτε  οι τομεάρχες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ  μας είτε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα;

Παρακολουθούσατε, γιατί είχατε και εικόνα, τις συσκέψεις που κάναμε στο κόμμα μας; Παρακολουθούσατε τις συναντήσεις ή τις επικοινωνίες που είχαμε με δημοσιογράφους ή με βουλευτές άλλων κομμάτων;

Παρακολουθούσατε τις συνομιλίες μου  με την οικογένειά μου, με τα παιδιά μου, με τους γονείς μου, με τους δικούς μου ανθρώπους;

Κύριε Μητσοτάκη πόσους άλλους βουλευτές, πόσους άλλους  πολιτικούς, πόσους άλλους επιχειρηματίες δημοσιογράφους και πολίτες παρακολουθήσατε;

Δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό μετά από τόσα χρόνια αγώνες της αριστεράς, του προοδευτικού κόσμου, του δημοκρατικού κόσμου. Μετά από τόσες προσπάθειες πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, όλου του πολιτικού φάσματος, δεν μας αξίζει να βιώνουμε μια μαύρη περίοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη, που θυμίζει τις πιο μελανές στιγμές της πολιτικής μας ιστορίας.

Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση του καθεστώτος Μητσοτάκη έτσι. Θα επαναφέρουμε την δημοκρατία στην χώρα μας ξηλώνοντας το καθεστώς Μητσοτάκη.

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν κάτω από ένα καθεστώς που δεν σέβεται το Σύνταγμα, τα ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα , τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συνθήκες  για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη κάθε ανθρώπου και κυρίως της δημοκρατίας μας , διασύροντας τη χώρα μας».

Ν. Ηλιόπουλος: Είναι ένοχοι και θα απολογηθούν

«Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών από ΕΥΠ και Predator. Σιωπή και κρυφτό πίσω από το απόρρητο, κανένας έλεγχος στην Intellexa. Η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη δείχνει το εύρος του παρακρατικού μηχανισμού Μητσοτάκη. Είναι ένοχοι και θα απολογηθούν» επισήμανε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μ. Κριθαρίδης: Καθημερινά αναδεικνύονται νέες διαστάσεις του παρακράτους

«Καθημερινά αναδεικνύονται και νέες διαστάσεις του παρακράτους που προσπάθησε να στήσει η Μητσοτάκης ΑΕ. Aν δεν ανατραπεί το σύνολο των ολιγαρχικών πολιτικών, δεν θα προσπεράσουμε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές», σημειώνει σε σχόλιό του για τις αποκαλύψεις Σπίρτζη  ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα25, Μ. Κριθαρίδης.

φωτ. Eurokinissi

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)