to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 28.06.2016

Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη

Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας


«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη» έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά τις επαφές του στις Βρυξέλλες με την συμπρόεδρο της Ομάδας των «Πράσινων» Ρεμπέκα Χαρμς και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προοπτικές σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Νωρίτερα είχε συνάντηση με την με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Ζίμερ. Στην συζήτηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Γενική Γραμματέας της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρία Ντ Αλιμόντε.. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.

 

Ο Αλ. Τσίπρας μέσω Twitter τόνισε ότι «η Αριστερά έχει από καιρό προειδοποιήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού ως αποτέλεσμα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού». Ακολουθήσε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Γραμματικάκη, με τον οποίο, όπως έκανε γνωστό και πάλι μέσω Twitter, εκτιμήσαν ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη χρειάζεται κοινός βηματισμός των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.  Κατά την ανταλλαγή απόψεων, επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Σουλτς τόνισε πως η Μ. Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το κάνει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι. «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον» σχολίασε ο πρωθυπουργός στο twitter

Πλάνα από τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες:

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και η επικείμενη κατάθεση του εκλογικού νόμου, η οποία τοποθετείται τις επόμενες ημέρες με στόχο να ψηφιστεί στα μέσα Ιουλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες (σε τοπική ώρα):

13:15

Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:00-15:45

Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

16:00-16:30

Ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς

16:45-22:00

Πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

09:15-09:45

Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

10:00-12:30

Δεύτερη σύνοδος εργασιών - Άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μελών

 


 

(Σε κάθε περίπτωση αναγράφεται η τοπική ώρα)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)