to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 11.03.2014

πηγή: directnews.gr

Οικονομία

Στον ανακριτή στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για τα θαλασσοδάνεια του Καρούζου

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με τα θαλασσοδάνεια που χορήγησαν το 2008 στον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο, κατηγορούνται επτά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.


Πρόκειται για τον τότε αντιπρόεδρο της Τράπεζας, Θεόδωρο Πανταλάκη, τον τότε γενικό διευθυντή, Ιωάννη Βιγγόπουλο καθώς και τα στελέχη, Ιωάννη Παπαδόπουλο,Ιωάννη ΚώνσταΜάρθα ΜπάρκαΜιχάλη Ζουγανέλη και Ηλία Μίλη, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr - αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, τα εν λόγω στελέχη της Πειραιώς, τον Οκτώβριο του 2008, εκταμίευσαν προς την εταιρεία «XIROPOTAMOS S.A.» δύο δάνεια συνολικού ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου, αφού η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί επειδή δεν ήταν αξιόχρεη.

Ειδικότερα, στις 2-10-2008 η «XIROPOTAMOS S.A.» έλαβε δάνειο από την Πειραιώς ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, ποσό το οποίο εκταμιεύτηκε αυθημερόν.

Στις 31-10-2008 χορηγήθηκε στην ίδια εταιρεία ομολογιακό δάνειο ύψους 32.000.000 CHF (ελβετικών φράγκων), δηλαδή 21.917.808 ευρώ, ποσό το οποίο επίσης εκταμιεύθηκε αυθημερόν.

Την ίδια ημερομηνία (31-10-2008) εξοφλήθηκε το δάνειο κεφαλαίου κίνησης των 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει, ότι αυτό εξυπηρετήθηκε από το προϊόν του ομολογιακού δανείου.

Ως αιτία του δανείου των περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ αναφερόταν η αγορά ακινήτου στο Ηράκλειο Κρήτης, από τον Γεράσιμο Παπαδημητρίου, με σκοπό την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Η αγορά αυτή ωστόσο ήταν εικονική, αφού ο Όμιλος Καρούζου είχε ήδη αγοράσει το εν λόγω ακίνητο από τους ιδιοκτήτες πριν την χορήγηση του επίδικου δανείου από την Πειραιώς, αντί του ποσού των 11.877.271 ευρώ και είχε καταβάλει μάλιστα ολόκληρο το αντίτιμο!

Με άλλα λόγια - όπως αναφέρει το κατηγορητήριο - ο Γεράσιμος Παπαδημητρίου χρησιμοποιήθηκε ως παρένθετο πρόσωπο για την πλασματική αύξηση της αξίας του ακινήτου, με σκοπό την άντληση μεγαλύτερου ύψους δανείου.

Η Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή, αν και από τα στοιχεία του φακέλου γνώριζε, ότι η προηγηθείσα αγορά του ακινήτου από τον Γεράσιμο Παπαδημητρίου ήταν εικονική και είχε λάβει χώρα με κεφάλαια του Ομίλου Καρούζου, προέβη στη δανειοδότηση της «XIROPOTAMOS S.A» με ποσό που ήταν πενταπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και διπλάσιο της εμπορικής αξίας του.

Η ενέργεια αυτή όμως είχε σαν αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι «κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας» να ζημιώσουν την περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πόρτα του γραφείου του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη αναμένεται να περάσουν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, για τα θαλασσοδάνεια στον Όμιλο Καρούζου και στελέχη των τραπεζών Εμπορική, Attika και Milenium.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)