to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 28.10.2016

Πολιτική

«Τιμούμε τον ανυποχώρητο αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό»: Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα από τον Αη Στράτη (ενημέρωση-βίντεο)

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τον τον Άη Στράτη όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου: Αυστηρή προειδοποίηση στον Ερντογάν, κριτική στη μη πρόοδο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πυρά κατά όσων διαστρεβλώνουν την ιστορία από τον Αλ. Τσίπρα


Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα έναρξης ενός τεράστιου αγώνα που σημαδεύτηκε από το φρόνημα και την αυτοθυσία του ελληνικού λαού που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το δικαίωμά του σε μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή.

Απέτισε φόρο τιμής στον ανυποχώρητο αγώνα που με αυταπάρνηση και ηρωισμό έδωσε ο ελληνικός λαός, κατά του φασισμού και του ναζισμού, στους εξόριστους του Αη Στράτη και των άλλων τόπων μαρτυρίου και σε αυτούς που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γιατί δεν έκαναν στιγμή πίσω από τις ιδέες τους, από τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές τις αξίες που όπλισαν τους μαχητές και τις μαχήτριες της εθνικής αντίστασης μα και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άντεξαν πολέμησαν και εκδίωξαν τον κατακτητή από την πατρίδα μας.

«Θα ήθελα σήμερα από αυτήν εδώ τη μικρή γωνιά της Ελλάδας, αλλά την τόσο σημαντική να στείλω ένα μήνυμα, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, αλλά και μήνυμα υπερηφάνιας για την πατρίδα μας. Για τους αγώνες του λαού μας αλλά και για το γεγονός ότι αυτή την ελεύθερη και περήφανη πατρίδα μας την παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και του ναζί και εμείς έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Και θέλω επίσης να στείλω ένα ακόμη μήνυμα, γιατί βλέπω το τελευταίο διάστημα και ακούω δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, διεθνών συνθηκών, των συνόρων μας. Απ΄αυτή λοιπόν τη γωνιά της Ελλάδας να στείλω των μήνυμα ότι εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μην διαπραγματευτούμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μη διαπραγματευτούμε, κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Από τον Έβρο ως το Κστελλόριζο και από τη Γαύδο ως τους Οθωνούς. Θα πρότεινα λοιπόν κυρίως στους γείτονές μας αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να την ξαναγράψουμε μαζί θετικά. Να σπεύσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας απέστειλε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την αντίστασή του ενάντια στον ναζισμό και τόνισε ότι είναι ντροπή και στίγμα για την ιστορία και την παράδοση αυτού του λαού, να αναπτύσσονται στη χώρα μας φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ταυτόχρονα ότι είναι ντροπή και ύβρις απέναντι στην Ιστορία, η απόπειρα παραχάραξής της, μέσα από την εξομοίωση της ιδεολογίας του μίσους, των εγκλημάτων και των θηριωδιών του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Όσο βαθιά κι απαραίτητη κι αν είναι η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στα καθεστώτα και τις επιλογές των ηγεσιών του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτή η κριτική να εξομοιώνει την κομμουνιστική ιδεολογία με τη φρικαλεότητα του ναζισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για «την εξαιρετική ιδέα» και την πρόσκληση για κοινή παρουσία στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Αη Στράτη, είπε ότι ο πυρήνας των ιδεών της ορθοδοξίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας του λαού μας, έχει κοινό σημείο με τις ιδέες του κομμουνισμού την αγάπη και την αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο ελληνικός λαός μοίρασε απλόχερα στους πρόσφυγες αγάπη και αλληλεγγύη, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη επέλεξαν να δείξουν ασέβεια στην κοινή ιστορία της ηπείρου υψώνοντας φράχτες και τείχη απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμβολή του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα και έκανε λόγο για σαφή απαίτηση της Ελλάδας.

Είπε ότι δεν θα ανεχτούμε οι συμφωνίες που υπογράφονται να τηρούνται μόνο από τη μία πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η λογική των ηγεσιών των χωρών του Βίζεγκραντ, «δηλαδή, μαζί στα οφέλη, χώρια στις υποχρεώσεις», είναι τροχοπέδη για την ΕΕ. Υπογραμμίζοντας ότι «ή θα μοιραζόμαστε μαζί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «…αν κάποιοι δεν τηρούν τις δεσμευτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως μέλη της ΕΕ, τότε δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, σε αναπτυξιακά έργα για τον Αη Στράτη, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στην 28η Οκτωβρίου είναι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, τα δικά μας καθημερινά ΟΧΙ απέναντι στον φασισμό, την απολυταρχία την κοινωνική αδικία και υπογραμμίζοντας ότι στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη, στον φασισμό και τον ναζισμό με δημοκρατία εμπνεόμενοι από όσα μας δίδαξε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και ο αγώνας του λαού μας και των ηρώων του, οι μάχες του στα χρόνια της κατοχής, στις πόλεις, στα βουνά, στα χωριά, στα ξερονήσια και τις φυλακές, εκεί που η δίψα για την λευτεριά λύγισε την πολεμική μηχανή των κατακτητών.«Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε, αυτήν τιμούμε σήμερα και αυτή θα τιμά για πάντα ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρωθυπουργός.

H ξενάγηση στο Μουσείο Δημοκρατιας

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων. Οι ναζί τούς άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.

Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943. Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)