to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 21.04.2013

Οικονομία

Στον αέρα οι προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα

"Συμμαχία και με τον Διάβολο" αν χρειαστεί (αν και πιθανότερο είναι να την συνάψει με... "δημιουργικό λογιστή" και νέα "ραβασάκια" της εφορίας) φέρεται διατεθειμένη να κλείσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και χαρακτήρισε ο Γ. Στουρνάρας "εθνικό στόχο".


Τέτοιος κατέστη στις 27 Νοεμβρίου 2012, όταν με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καταστήσει σαφές με απόλυτο τρόπο ότι οι νομικές επιφυλάξεις της Γερμανίας για περαιτέρω κούρεμα στο ελληνικό χρέος θα αρθούν όταν η Ελλάδα επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα, το ίδιο επανέλαβε και τρεις ημέρες αργότερα στη γερμανική Βουλή ("...wenn Griechenland einen Primärüberschuss erreicht hat...", δηλαδή "όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα..." είχε πει χαρακτηριστικά για την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους).

Η φράση όμως του Γερμανού υπουργού είχε στο δεύτερο σκέλος της δύο "λέξεις κλειδιά": και "πρωτογενές πλεόνασμα" και "βιώσιμο". Κάτι ανάλογο είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προχθές στη Βουλή. Αφού πρώτα ανέφερε ότι "...είναι ρητά διατυπωμένο ότι, σε περίπτωση που αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ακόμη και από φέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε, δηλαδή τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους...", παραδέχθηκε ότι "...αυτό δεν είναι απλό. Θέλει διαπραγμάτευση, που δεν είναι εύκολη. Γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι βιώσιμη η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι ότι εξασφαλίσαμε φέτος 10 ευρώ, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά...".

Η "βιωσιμότητα" του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την οποία έκαναν λόγο οι δύο υπουργοί Οικονομικών, επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Για παράδειγμα, θα απαιτηθεί και 2η χρονιά εμφάνισής του ώστε να θεωρηθεί πως δεν ήταν προσωρινή και συγκυριακή η εμφάνισή του; Μια αυστηρή ερμηνεία θα απαντούσε "ναι". Είναι όμως "ηλίου φαεινότερον" πως ουδείς πιστεύει, καθώς το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, η ελληνική οικονομία θα αντέξει άλλη μία χρονιά χωρίς δραστική ελάφρυνση χρέους. Οπότε, τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα για την ερμηνεία του όρου "βιώσιμο": αν η πραγματοποίησή του θα έχει επιτευχθεί με αξιόπιστες, βάσιμες και μόνιμες πολιτικές και πάντως ούτε συγκυριακές ούτε αποσπασματικές.

Και αυτό δεν φαίνεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, διασφαλισμένο, όπως τεκμαίρεται άλλωστε και από το ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014, ύψους 4 δισ. ευρώ, κυρίως μέσα από δύο εισπρακτικές κινήσεις που δεν πληρούν τους παραπάνω όρους, καθώς ούτε μόνιμες είναι οι πηγές των εσόδων αυτών, αλλά ούτε και βάσιμες ή αξιόπιστες είναι οι σχετικές προβλέψεις. Τα 4 δισ. ευρώ ευελπιστεί να τα αντλήσει το οικονομικό επιτελείο από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες απειλές προς εφορία και ταμεία, καθώς και από το χαράτσι της ΔΕΗ. Η βιωσιμότητα όμως του πρωτογενούς πλεονάσματος εφόσον βασίζεται σε αυτούς τους δύο παράγοντες είναι επισφαλής, καθώς:

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατ' επέκταση και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται στο έλεος της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών και της δυνατότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές παρενέργειες της ύφεσης, αλλά και να πετύχει σε μεσοπρόθεσμη προοπτική κάποια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει στον όποιο βαθμό τη φορολογική συνείδηση και μάλιστα εν μέσω βαθιάς ύφεσης, είναι η ίδια που τη φαλκιδεύει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και, σημειωτέον, εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων (!), όπως προκύπτει από το ότι αποκλείονται από τον διακανονισμό που εξαγγέλθηκε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο όσοι συνεπείς φορολογούμενοι έσπευσαν να υπαχθούν σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Όμως, άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες αμφιβολίες για τη βασιμότητα αυτών των αισιόδοξων εκτιμήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση της Eurobank ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2016 και ότι η επίτευξή του θα κριθεί από την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ακολούθως, ήλθε και η πρόβλεψη της Citigroup για αθροιστική ύφεση πάνω 40% έως το 2015, αφού κάνει λόγο σε ανάλυσή της για συρρίκνωση κατά 11,2% του ελληνικό ΑΕΠ το 2014, ενώ αναμένει συρρίκνωση 6% για το τρέχον έτος και -3,9% για το 2015. Ανάπτυξη «βλέπει» το 2016, ενώ πλεόνασμα αναμένει το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο προϋπολογισμός βαρύνεται με "μαύρη τρύπα" εσόδων, ύψους 818 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων όλων αυτών, η κυβέρνηση αναμένεται να υποχρεωθεί στη λήψη και πρόσθετων μέτρων, μετά τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται εκ νέου στην Αθήνα περί τον Ιούνιο.

Του Θανάση Παναγόπουλου

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)