to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 26.10.2012

Κοινωνία

Στον αέρα αφήνουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την απόρριψη της μη έγκριση πρότασής του αγροτικού συνεταιρισμού Σκοπέλου για τη δημιουργία ελαιοτριβείου από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδυτικών Σχεδίων.


Ολόκληρη η ερώτηση

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου ιδρύθηκε το 1952 από 50 ελαιοπαραγωγούς και σήμερα αριθμεί 228 μέλη.


Την περίοδο εκείνη, με τις εισφορές των μελών του, απέκτησε ιδιόκτητο οικόπεδο και έκτισε το πρώτο ελαιοτριβείο, στο οποίο στεγάζεται ακόμη και σήμερα. Τότε το οικόπεδο βρίσκονταν εκτός των ορίων του οικισμού, σε σημαντική απόσταση από την κατοικημένη περιοχή, εκεί όπου ήταν συγκεντρωμένες διάφορες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Με την πάροδο όμως των χρόνων, άλλαξε το πολεοδομικό περιβάλλον της περιοχής και σήμερα οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα σε σπίτια και άλλες χρήσεις.


Το 1984, ο Συνεταιρισμός αντικατέστησε τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου με νέα σύγχρονα, τα οποία αποτελούν μέχρι σήμερα την βασική του υποδομή, με την οποία γίνεται η παραγωγή του ελαιόλαδου. Τα μηχανήματα αυτά όμως, λόγω της παλαιότητάς τους, την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, έχουν δαπανηρή συντήρηση, που αυξάνει το κόστος παραγωγής του προϊόντος και δεν δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις ανταγωνισμού.


Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού εντός του οικισμού, που δημιουργεί σχετική περιβαλλοντική όχληση, το μεγάλο κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, αλλά και η αλλαγή της αξίας του οικοπέδου και των σημερινών εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού (μέρος των οποίων έχει ενοικιασθεί σε ιδιώτες, αποφέροντάς του επιπλέον έσοδα, ανεξάρτητα από την παραγωγή ελαιολάδου, η οποία και συνεχίζεται στο κύριο τμήμα τους), ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο συνεταιρισμός οδηγήθηκε στην αναζήτηση άλλης λύσης για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεών του.


Ο Συνεταιρισμός και τα μέλη του τα τελευταία χρόνια, με δικά τους χρήματα και παίρνοντας αποφάσεις δημοκρατικά μέσα από συνελεύσεις, προχώρησαν στην υλοποίηση του σχεδίου της μετεγκατάστασης του ελαιοτριβείου σε άλλη θέση, με σκοπό και τον εκσυγχρονισμό του. Για την υλοποίηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου προέβη ήδη σε έξοδα που ανήλθαν στο ύψος των € 207.000 και τα οποία κάλυψε με ίδια διαθέσιμα σε χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι και το 2011 – και συγκεκριμένα για την αγορά του οικοπέδου, μελέτες, συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, την κατασκευή του σκελετού του κτιρίου κ.τ.λ. – γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα τη διάθεση τόσο του συνεταιρισμού όσο και των μελών του να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν την επένδυση. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η όλη διαδικασία, κυρίως της επιλογής οικοπέδου, για την χωροθέτηση της βιοτεχνικής αυτής μονάδας σε μια τουριστική περιοχή, όπως αυτή της Σκοπέλου, έγινε υπό την έγκριση των συνεταιριστών με διάλογο και χωρίς προστριβές με τους κατοίκους του νησιού. Όπως διαφαίνεται, ο φορέας αυτός είναι οικονομικά υγιής, διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητη περιουσία.


Με την ραγδαία όμως εξέλιξη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, για την ολοκλήρωση της πιο πάνω επένδυσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, στα πλαίσια του προγράμματος 2007-2013 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, υπέβαλε προς την Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδυτικών Σχεδίων αίτημα για την υπαγωγή του στο Μέτρο 123Α, με την κατάθεση επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους € 860.000 με τίτλο «Μετεγκατάσταση και Εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείου-Συμπλήρωση με μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου» (αίτηση με Α.Π. 201335-2/2-12-2011 αριθμός φακέλου 208). Το χρηματοδοτικό σχήμα ήταν € 223.600 ιδία συμμετοχή, € 77.400 τραπεζικός δανεισμός και τα υπόλοιπα δημόσια δαπάνη.


Ο συνεταιρισμός, για να καλύψει το ποσό της ιδίας συμμετοχής, προέβλεψε την συμμετοχή με € 800 εκάστου των 228 μελών και αναγνωρισμένες ανεξόφλητες οφειλές προς αυτόν μεγέθους € 37.852, όπως και έσοδα από ενοίκια.


Η επιτροπή, με την απόφαση 2380/56041/14-5-2012, απέρριψε το αίτημα υπαγωγής, αφήνοντας έωλο το επενδυτικό σχέδιο σε μια χώρα με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, με προοπτικές εξαγωγής ανά τον κόσμο.


Στις 25/6/2012, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης απόρριψης επενδυτικού σχεδίου του Μέτρου 123Α προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να επανεξετασθούν οι λόγοι της απόρριψης, με κύριο λόγο την μη ύπαρξη ιδίας συμμετοχής, για την οποία τεκμηριώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα διασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 και 4 της Κ.Υ. Απόφασης 132480/386, προβλέπεται η δυνατότητα το Δημόσιο να μην προχωρήσει σε καμία εκταμίευση αν πρώτα δεν αναλωθεί κατά προτεραιότητα η ιδία συμμετοχή. Έτσι, ο συνεταιρισμός ζητά να εγκριθεί πρώτα η επένδυση, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητάς του, η οποία συνίσταται στο ότι, άπαξ και καταβληθεί η ιδία συμμετοχή των μελών του συνεταιρισμού και δεν εγκριθεί η επένδυση, τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν στα μέλη και παραμένουν στα αποθεματικά του.


Σε μια συγκυρία αρκετά δύσκολη, η Σκόπελος πρέπει να έχει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το κόστος μεταφοράς, που αλλιώς επιβαρύνει το προϊόν, κάνοντάς το μη ανταγωνιστικό και να δημιουργήσει οικονομική άνθηση και θέσεις εργασίας στο νησί που τόσο πολύ λείπουν, λόγω της κρίσης που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Τι ενέργειες απαιτούνται για να γίνει δεκτή η ένσταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου προς την γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απέρριψε το σχέδιο, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συνεταιριστικής επένδυσης;
2.    Πέρα από τους γραφειοκρατικούς λόγους, υφίσταται κάποιου τύπου οικονομοτεχνική βάση, πάνω στην οποία να βασίσθηκε η απόρριψη του Σχεδίου και εάν ναι, δεν θα πρέπει να γνωστοποιηθεί;
3.    Γιατί, σε μία περίοδο συνολικής παραγωγικής αποδιάρθρωσης, αποτρέπονται συνεταιριστικές επενδύσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ήδη συρρικνωμένη αγροτική οικονομία τόσο του νησιού όσο και της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)