to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 07.08.2013

Κοινωνία

Στον αέρα 200.000 σπίτια με την «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Για «κοινωνική έκρηξη» που μπορεί να προκληθεί από την αναμενόμενη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στις αρχές του 2014, προειδοποιούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις όταν κατατεθούν στη Βουλή - «σιγή ασυρμάτου» από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης


Την έντονη αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε συζήτηση περί άρσης αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων από την επόμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου, εκφράζουν καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας διατήρηση του "παγώματος" για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ η συγκυβέρνηση εξαντλείται στις γνωστές επικοινωνιακές τακτικές αποπροσανατολισμού.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ανάγκη παράτασης για τρία τουλάχιστον χρόνια

Η «ΕΚΠΟΙΖΩ» επισημαίνει ότι είναι άκαιρο και κοινωνικά επιζήμιο το άνοιγμα των πλειστηριασμών, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συζήτηση για απελευθέρωση πλειστηριασμών το 2014, καθώς:

«- Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι για τη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η ελληνική κοινωνία διανύει τον 5ο συνεχή χρόνο ύφεσης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2014 παρουσιάζονται περισσότερο αρνητικές παρά αισιόδοξες.

- Το επιχείρημα ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ευθύνεται για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και την παύση δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

Μία άρση της αναστολής πλειστηριασμών  θα είχε αρνητικές οικονομικές και  κοινωνικές επιπτώσεις:

στην ίδια την αγορά ακινήτων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των ακινήτων

στις τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν να κατέχουν πληθώρα  ακινήτων, με επιπρόσθετα έξοδα διαχείρισή τους, αδυναμία πώλησής τους, αλλά και καμμία δυνατότητα είσπραξης του υπόλοιπου ποσού του δανείου, αφού η αρχική δανειοδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα από τον πλειστηριασμό

στους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν την κατοικία τους, αλλά θα εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το τίμημα των πλειστηριασμών θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό του αρχικού δανείου.

- Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια δεν παρέχουν επαρκές δίκτυ προστασίας στους Έλληνες δανειολήπτες. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια δεν αφορά παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών, ενώ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφενός δεν καλύπτει την πλειοψηφία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αφετέρου εμφανίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του, κυρίως εξαιτίας των πολύ μακρινών δικασίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 έτη μετά την ισχύ του, έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας πάνω από 64.000 αιτήσεις, έχουν συζητηθεί 21.500, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για λιγότερες από τις μισές, ενώ το ποσοστό απόρριψης, για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, αγγίζει το 50%.

Συνεκτιμώντας τις απόψεις υπέρ και τις συνέπειες του ανοίγματος των πλειστηριασμών, η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ότι οι αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες των όποιων προσδοκώμενων θετικών. Μια τέτοια δοκιμασία των αντοχών της κοινωνίας είναι ανώφελη και επικίνδυνη, καθώς αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση:

Να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον για 3 ακόμα έτη.

Να αναπτύξει Δίκτυο Υπερχρέωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα διαχειρίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων κεντρικά, προβλέποντας κατά περίπτωση διαγραφές χρεών και μείωση των επιτοκίων και θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές στα ελληνικά νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.»

Ο Ηλίας Κουκογιάννης, στέλεχος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μίλησε «στο Κόκκινο» (105,5) για τους πλειστηριασμούς:

 

Αντίθετη στην έναρξη πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ 

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος-ΙΝΚΑ, με επιστολή της προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της «σε κάθε συζήτηση ή σχεδιασμό από την κυβέρνηση για έναρξη πλειστηριασμών από 01/01/2014 κατά της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών».

Το ΙΝΚΑ καλεί τα μέλη της Επιτροπής και τους υπόλοιπους βουλευτές, να καταψηφίσουν κάθε πρόταση η διάταξη νόμου που θα επιτρέπει την έναρξη πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας, η οποία συχνά, όπως λέει, είναι και η μοναδική κατοικία των οφειλετών. 

Επίσης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης που σχεδιάζει μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες της έναρξης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, το ΙΝΚΑ ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι θα μείνουν άστεγοι και σε γενικότερη μελέτη των συνεπειών των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κοινωνική συνοχή και γαλήνη.

Τον Οκτώβριο θα ανοίξει το θέμα η κυβέρνηση - ρήτρα του Μνημονίου η άρση  απαγόρευσης των πλειστηριασμών

«Σιγήν ασυρμάτου» ως τον προσεχή Οκτώβριο επιλέγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την οξύτητα των πολιτικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σχετικά με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σε ακίνητα πρώτης κατοικίας. Ο κίνδυνος «πολιτικού ατυχήματος» προβληματίζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, πόσω μάλλον που οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από συμπολιτευόμενους βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο μπορεί η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών να εντάσσεται στις ρήτρες του μνημονίου, αλλά κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «εξωδίκως» το θέμα απασχολεί την τρόικα και πρόσθεταν ότι «μπορεί πέρυσι ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς να πέρασε με τσαμπουκά την παράταση της απαγόρευσης, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει αυτή τη δυνατότητα κι εφέτος».

Βέβαια το θέμα της παράτασης ή της απαγόρευσης πρόκειται ούτως ή άλλως να ανοίξει περί τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου, διότι όπως είναι γνωστό η ισχύουσα ρύθμιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και πρέπει να κατατεθεί νέα ρύθμιση αν τελικώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανανεώσει τον χρόνο απαγόρευσης των πλειστηριασμών. 

Πληροφορίες από: stokokkino.gr, avgi.gr, tovima.gr, tanea.gr, ekpizo.gr

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)