to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στόλισαν προστατευόμενο καρχαρία στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ!

Kαταγγέλλουν την παράνομη αλίευση καρχαρία στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την προκλητική επίδειξή του(!) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η iSea και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η iSea και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την παράνομη αλίευση καρχαρία στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την προκλητική επίδειξή του στην τηλεόραση. Αυτή τη φορά μάλιστα ο προστατευόμενος καρχαρίας εμφανίστηκε στολισμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στόλισαν προστατευόμενο Εξαβράγχιου καρχαρία στην εκπομπή #ΣΗMEΡA του SKAI.gr. Ακόμα ένα περιστατικό επίδειξης προστατευόμενου Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ελληνική τηλεόραση.

Σήμερα, 21/12/2017, με έκπληξη παρακολουθήσαμε ένα ακόμα περιστατικό προκλητικής επίδειξης και στολίσματος (!!!) ενός ατόμου Εξαβράγχιου καρχαρία στην εκπομπή #ΣΗMEΡA του #SKAI.gr. Για ακόμα μία φορά, iSea και Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τονίζουμε πως σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και όσα αναφέρονται ρητώς στο ΠΔ 67/1981 ειδικά για τον Εξαβράγχιο καρχαρία: «…απαγορεύεται αυστηρά ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μετακίνηση και η εξαγωγή τους…». Σύμφωνα με τα παραπάνω, δε μπορούμε να αντιληφθούμε:

1. Πως ο καρχαρίας εκφορτώθηκε σε ιχθυόσκαλα και δεν κατασχέθηκε από το τοπικό λιμεναρχείο με την επιβολή των ανάλογων διοικητικών προστίμων από τη στιγμή που δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η τοπική λιμενική αρχή.
2. Πως τηλε-πωλείται δημόσια, είδος προστατευόμενο από την εθνική νομοθεσία, προς 1,90€ το κιλό.

Τέτοια θλιβερά γεγονότα όπως το σημερινό δυστυχώς παρατηρούνται συχνά και με τη σφραγίδα των λιμενικών αρχών, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων στα είδη υπό καθεστώς προστασίας που αναφέρονται στον Οδηγό Αναγνώρισης Καρχαριών που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας. Συνεπώς ζητάμε για μία ακόμα φορά την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών από την Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας.

Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αποτελούν το πλέον παρεξηγημένο θαλάσσιο είδος, κυρίως λόγω αβάσιμων και αντιεπιστημονικών στερεοτύπων κινηματογραφικών ταινιών και αφηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης στα οποία παρουσιάζονται ως «άμυαλοι και αδυσώπητοι θηρευτές». Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς; 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με κατάρρευση του πληθυσμού τους, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες.

(πηγή: tetarto)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)