to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 14.03.2018

Πολιτική

Το στοίχημα της εξυγίανσης σε αθλητισμό και ΜΜΕ

«Το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα, η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα σέβονται όλοι, όσο πλούσιοι κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν αρκεί, δίνει απλά ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η εξυγίανση»


Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Σαββόπουλο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα σέβονται όλοι

Το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα, η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα σέβονται όλοι, όσο πλούσιοι κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν αρκεί, δίνει απλά ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η εξυγίανση.

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, είτε παρακολουθεί, είτε όχι ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από κομματικές ή ομαδικές προτιμήσεις, γνωρίζει ότι σε αυτόν τον χώρο τα στραβά δεν άρχισαν τις προάλλες στην Τούμπα από τον Σαββίδη, αλλά ότι -όπως κατέγραψε και το Spiegel- η συμμετοχή στην κορυφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανθρώπων με παραβατική συμπεριφορά, ελεγχόμενων σε διάφορους τομείς για την τήρηση των κανόνων της νομιμότητας, είναι μια πολύ παλιά ιστορία, που δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με χρωματιστά γυαλιά πολιτικής σκοπιμότητας ή ομαδικής προτίμησης. Δεν μπορεί να μυρίζει άσχημα ο Σαββίδης και να ευωδιάζει ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, ο Αλαφούζος ή το ανάποδο.

Νομίζω, λοιπόν, ότι παρότι το θέμα έχει τις δυσκολίες του, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Και αν το κάνει αποτελεσματικά, σε συνεργασία με τις διεθνείς αθλητικές αρχές, τότε όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά αντίθετα πιστεύω ότι αυτό θα της πιστωθεί από την κοινωνία, γιατί ο κόσμος περιμένει μετρήσιμο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς που πάσχουν.

Αυτή η παραβατικότητα, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες, το να κάνει κανείς «καουμποϊλίκια», επειδή είναι οικονομικά ισχυρός, χρησιμοποιώντας τους οπαδούς μιας ομάδας ως προσωπικό στρατό για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, προκαλεί την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών και γι’ αυτό η κυβέρνηση νομίζω πρέπει να τολμήσει.

Η μάχη για την εξυγίανση είναι ταυτόχρονα μάχη για τη δημοκρατία, εναντίον των fake news και της μονομερούς προπαγάνδας

Η μάχη για την εξυγίανση είναι ταυτόχρονα μάχη για τη δημοκρατία, εναντίον των fake news και της μονομερούς προπαγάνδας. Πιστεύω ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταπολεμήσει αυτή την όζουσα κατάστασηόχι μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά παντού: Στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στα κανάλια, στις προμήθειες και εργολαβίες, στο δικαίωμα του πολίτη για ασφάλεια και δικαιοσύνη και εν τέλει στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, των κανόνων νομιμότητας και δημοκρατίας, απέναντι σε πάσης φύσεως αυθαιρεσία και ασυδοσία, με το επιχείρημα ότι «είμαι ισχυρός και κάνω ό,τι γουστάρω».

Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνο να υπάρξουν κανόνες, αλλά κυρίως να εφαρμοστούν. Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες έχω ακούσει πολλές φορές αθλητικές και πολιτικές αρχές να κηρύσσουν την εξυγίανση, χωρίς όμως να έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα, ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος και έχει δώσει τις κατάλληλες εντολές στους αρμόδιους υπουργούς.

Φαινόμενα παραβατικότητας στον χώρο του ποδοσφαίρου και προνομιακών σχέσεων ισχυρών του αθλήματος με κυβερνόντες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες

Η πραγματικότητα δείχνει ότι φαινόμενα παραβατικότητας στον χώρο του ποδοσφαίρου και προνομιακών σχέσεων ισχυρών του αθλήματος με κυβερνόντες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Και Σαλιαρέλης και Κοσκωτάς και Μαρινάκης και Αλαφούζος, αλλά και ο αποθανών Ψωμιάδης, και η λίστα των ονομάτων είναι ατελείωτη.

Για τον δε κύριο Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο ούτε γνωρίζω ούτε επιθυμώ να γνωρίσω, θα ήθελα να θυμίσω σε όσους μας ακούν ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πήρε τον ΠΑΟΚ, επί κυβέρνησης Σαμαρά πήρε με προνομιακούς όρους την ελληνική ιθαγένεια και επίσης επί κυβέρνησης Σαμαρά πήρε και τη ΣΕΚΑΠ.

Να διαμορφώσουμε, με γρήγορα βήματα, το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη, γιατί αλλιώς καραδοκεί -πέρα από τη νεοφιλελεύθερη αποδόμηση- η ανησυχητική άνοδος της άκρας Δεξιάς

Η εκδήλωση του Προοδευτικού Φόρουμ στην Ελλάδα, στις 16 και 17 Μαρτίου, είναι μια προσπάθεια διαλόγου και οικοδόμησης συγκλίσεων για να διαμορφωθεί ένα πλατύ προοδευτικό μέτωποικανό να προωθήσει θετικές αλλαγές και στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και σε κάθε χώρα χωριστά.

Ευρωβουλευτές, βουλευτές, ηγετικά στελέχη, ακαδημαϊκοί, που προέρχονται από τρεις πολιτικές οικογένειες – Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι- θα συναντηθούμε στην Αθήνα στις 16 και 17/3 και σε αυτό το διήμερο, που θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, θα έχουν ενεργή πρωταγωνιστική συμβολή και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) του ΕΚ, που έχω την τιμή να είμαι ένας εκ των συνιδρυτών της.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε τον Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, η ομιλία του οποίου ήταν ένα προοδευτικό μανιφέστο γι’ αυτές τις αλλαγές και κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή που κινείται και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Πρέπει να διαμορφώσουμε, με γρήγορα βήματα, το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπηγιατί αλλιώς καραδοκεί -πέρα από τη νεοφιλελεύθερη αποδόμηση- η ανησυχητική άνοδος της άκρας Δεξιάς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς και την ευρωπαϊκή πορεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)