to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 02.02.2019

Πολιτική

Στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο με ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο

Θεωρίες συνωμοσίας, λάσπη και άναρθρες κραυγές από τη Ν.Δ. για να αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Η αυριανή συνεδρίαση δεν θα αφορά τις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων

Η Ν.Δ., μπροστά στο στρατηγικό της αδιέξοδο, «ανακάλυψε» ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αριθμητικά μικρή, παραβλέποντας ότι προσφάτως η κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι υπάρχει σταθερότητα και θα συνεχιστεί με ονομαστικές ψηφοφορίες το νομοθετικό έργο.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο κύριο άρθρο της «Αυγής», «όλη αυτή η ένταση των τελευταίων ημερών είναι σκηνοθετημένη. Κραυγές για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα επειδή δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος και επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να μπορούν να μιλάνε στη Βουλή ο Καμμένος και ο Θεοδωράκης. Αόριστοι και λασποβριθείς υπαινιγμοί, ότι ο Θεοδωράκης εξαγοράστηκε για να ψηφίσει τις Πρέσπες. Οδυρμοί εντός και εκτός Ελλάδας, ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον αιμοσταγή δικτάτορα της Βενεζουέλας και πώς είναι δυνατόν να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Έξαλλες διαμαρτυρίες, ότι ο Τσίπρας μιλά απρεπώς για το κοινό των συλλαλητηρίων σε κατ' ιδίαν συνομιλίες. Θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο Καμμένος, που κατά τα σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας δρούσε σε μυστική συνεννόηση με τον Τσίπρα, αυτή την εβδομάδα τον εκβιάζει - άρα κάτι σκοτεινό υπάρχει εκεί...

Υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό. Είναι ο θυμός για την ήττα της αντιπολίτευσης στην ψήφο εμπιστοσύνης και στις Πρέσπες».

Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε με ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την κυβερνητική σταθερότητα, δήλωσε χτες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα σενάρια περί εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει την θητεία της ενώ έχει και ενισχυμένη πλειοψηφία.

«Μας λέγανε ότι δεν θα αντέξουμε αν δεν πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανεξαρτήτως της εκτίμησης που μπορεί να είχε κανείς για αυτό, εμείς προχωρήσαμε, ζητήσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλης, έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας έχει κριθεί. Έχουμε κερδίσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, έχουμε κερδίσει δυο κομβικά νομοσχέδια με ονομαστικές ψηφοφορίες και φυσικά έχουμε καταφέρει να κυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με μια πλειοψηφία, η οποία ήταν ευρύτερη ακόμα και από την πλειοψηφία που συγκεντρώσαμε στην ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε για μένα και για την κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας». 

Ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, θα συνεχίσει με ονομαστικές ψηφοφορίες το νομοθετικό της έργο και ότι το πρόβλημα θα το έχει ο κ. Μητσοτάκης. Κατά λέξη, «η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε σε ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουμε με αυτό. Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα θα είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ούτως ή άλλως θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό πιθανόν να αναβαθμίζεται και ο ρόλος του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο που είναι να συζητά και να καταθέτει απόψεις και φυσικά να ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του».

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής

Ευρύτερη συναίνεση θα επιδιώξουν η κυβέρνηση και πρωτίστως το προεδρείο της Βουλής ώστε να ξεπεραστεί το πρόβληµα µε τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων µέσω της διατήρησης της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού για τους προέδρους των κοµµάτων που χάνουν τους πέντε βουλευτές.

Αυτήν τη στιγµή, τρία κόµµατα που εισήλθαν τον Σεπτέµβριο του 2015 στη Βουλή κινούνται στα όρια και η κυβέρνηση εκτιµά ότι δεν είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να χαθούν όλα τα προνόµιά τους.

Το Ποτάµι, οι ΑΝΕΛ αλλά και η Ένωση Κεντρώων «απειλούνται» µε την απώλεια των κοινοβουλευτικών τους προνοµίων. Η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού ήδη έχει διαλυθεί, η αντίστοιχη οµάδα των ΑΝΕΛ απειλείται µε διάλυση µετά το «ξεπάγωµα» της παραίτησης Παπαχριστόπουλου και οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να χάσουν την Κοινοβουλευτική τους Οµάδα εφόσον τελικά ο Γιάννης Σαρίδης ανεξαρτητοποιηθεί. 

Το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, στις 2 ώρα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής με αντικείμενο «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής "Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν"».

Η αναβολή της παραίτησης Παπαχριστόπουλου

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την Παρασκευή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να καθυστερήσει για µία εβδοµάδα την παραίτησή του.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξερχόμενος από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής στο οποίο προσήλθε χτες για να παραδώσει την παραίτησή του.

«Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα (σ.σ. χτες). Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την παρέμβασή του προς τον βουλευή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο κατηγορώντας τον για «ευτελισμό του Κοινοβουλίου». 

«Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε σήμερα ο κ. Βούτσης» αναφέρει η ΝΔ και υποστηρίζει: «Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο Κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα είναι κατώτεροι των αξιωμάτων τους. Σήμερα απλά συνειδητοποίησαν ότι έχουν χάσει και το τελευταίο ψήγμα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για λίγους ακόμη μήνες εξουσίας».

ΑΝΕΛ: Να παραμείνει ως έχει ο Κανονισμός της Βουλής

"Η έδρα της Β' Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ αν αλήθεια τη παραδίδει ο Παπαχριστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας" αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε σημερινή παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» τόνισε ότι εκείνο που ζητούν είναι να παραμείνει ως έχει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής απάντησε «θα μελετήσουμε οτιδήποτε κατατεθεί, πρέπει να μελετήσουμε το περιεχόμενο μιας πρότασης μομφής».

Απευθυνόμενος, μέσω απάντησής του σε σχετική ερώτηση, στους Θ. Παπαχριστόπουλο και Τ. Κουίκ είπε «υπηρετήστε αυτά για τα οποία σας ψήφισαν οι ψηφοφόροι. Αυτά για τα οποία έχετε δεσμευτεί».

«Όσοι δεν μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας, να υπηρετήσουν τις δεσμεύσεις μας, τις αξίες μας, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις έδρες. Έρχονται οι επόμενοι που μπορούν να στηρίξουν όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί στους Έλληνες» είπε, χαρακτηριστικά, ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ερωτηθείς αν θα διαγραφεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος είπε «οι ΑΝΕΛ προτιμούμε να εγγραφόμεθα θετικά στη συνείδηση του κόσμου και όχι να διαγραφόμεθα. Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλουμε προς όλους».

Χαρακτήρισε «θετικό μονόπρακτο που εξελίσσεται» τα όσα διαμείφθηκαν χθες στη συνάντηση Θ. Παπαχριστόπουλου-Ν. Βούτση, προσθέτοντας «αυτό που ζητούμε είναι στάση ευθύνης και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή βούληση».

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του προέδρου των ΑΝΕΛ σύμφωνα με την οποία αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «δεν θα κάνουμε παρέλαση» απάντησε ότι «όταν πυροδοτείς το πολιτικό κλίμα, όταν προσβάλλεις τη λειτουργία της δημοκρατίας, η διέξοδος είναι οι εκλογές και τις επιβάλλει η κοινωνία».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι «η κριτική του κ. Καμμένου που έγραψε "υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη" αγγίζει και τον πρωθυπουργό» είπε ότι εκείνο που εννοούσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι πως «αυτό που υπερασπιζόμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα, είναι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, οπότε θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας και όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε σε θέση ευθύνης ότι αυτά που κάνουμε πρέπει να έχουν άμεση θετική ανταπόκριση στον ελληνικό λαό».

«Αυτό που εκπέμπουμε είναι ότι όλα αυτά που δημιουργήθηκαν έχουν να κάνουν, όπως έχει καταγγείλει ο Π. Καμμένος, με την προσπάθεια να διαστρεβλωθεί με μια λάθος ερμηνεία ο Κανονισμός της Βουλής, να παραμεριστεί η επιθυμία ενός ολόκληρου λαού για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και της ιστορικής μας φυσιογνωμίας είναι ζητήματα που πληγώνουν τον ελληνικό λαό αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας», είπε ο κ. Τοσουνίδης.

Τέλος, ερωτηθείς, αν ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους, απάντησε «ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να είναι συνεπής, αγωνιστής και δυνατός. Υπερασπιζόμαστε πατρίδα, λαό και το δικαίωμα αυτού του λαού να αποφασίζει».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)