to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:29 | 19.10.2017

Διεθνή

«Στόχος η ελάφρυνση των χωρών υποδοχής»: Ψηφίζονται σήμερα στο ΕΚ οι αλλαγές στο «Δουβλίνο»

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει ένα μόνιμο και αυτόματο μηχανισμό μετεγκατάστασης χωρίς ανώτατα όρια. Οι αιτούντες άσυλο που θα έχουν οικογενειακούς ή άλλους συγκεκριμένους δεσμούς με κάποιο κράτος-μέλος θα μετεγκαθίστανται εκεί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κατανέμονται με βάση το κοινό σύστημα, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα λογική των «επιστροφών» στο κράτος πρώτης υποδοχής


H θέση του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Ο στόχος του Ευρωκοινοβουλίου με τις τροπολογίες που προτείνει δεν είναι άλλος από το να ελαφρύνει το βάρος για τις χώρες πρώτης υποδοχής» δήλωσε χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ για το Δουβλίνο, Σεσίλια Βίκστρομ από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, ενόψει της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, υποστηρίζουν θερμά την εν λόγω πρόταση καθώς διαφοροποιείται σε σημεία-κλειδιά από την πρόταση της Επιτροπής, προτείνοντας καταρχάς ένα σύστημα που θα λειτουργεί μόνιμα, όχι μόνο σε καιρούς κρίσης.

Ειδικότερα, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει ένα μόνιμο και αυτόματο μηχανισμό μετεγκατάστασης χωρίς ανώτατα όρια. Οι αιτούντες άσυλο που θα έχουν οικογενειακούς ή άλλους συγκεκριμένους δεσμούς (όπως προηγούμενη παραμονή ή σπουδές) με κάποιο κράτος-μέλος θα μετεγκαθίστανται εκεί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κατανέμονται με βάση το κοινό σύστημα, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα λογική των «επιστροφών» στο κράτος πρώτης υποδοχής. Η δίκαιη κατανομή των ευθυνών θα εξασφαλίζεται με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό τής κάθε χώρας, ενώ σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία μεταφοράς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως γρήγορη.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει τριετή περίοδο προσαρμογής με μικρότερο μερίδιο ευθύνης για τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν εμπειρία στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, αλλά και μέτρα για την αποφυγή των δευτερευουσών μετακινήσεων.

Επίσης, η εισήγηση της Σ. Βίκστρομ περιλαμβάνει προτάσεις προκειμένου αυτοί που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία, να παραμένουν στο κράτος πρώτης υποδοχής αλλά με τα έξοδα να καλύπτονται από την ΕΕ.

Τέλος, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη θα σεβαστούν τους κανόνες. Για τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής θα σταματάει η μετεγκατάσταση όταν διαπιστωθεί πως δεν καταγράφονται όλοι οι αιτούντες άσυλο, και για τα υπόλοιπα εάν δε δέχονται την μετεγκατάσταση προσφύγων θα υπάρχουν επιπτώσεις στη λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η έκθεση της Σ. Βίκστρομ αναμένεται να υπερψηφιστεί στην ψηφοφορία, αφού έχει ήδη λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των κομμάτων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά), ένα «success story» όπως το χαρακτηρίζει η ίδια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει η εν λόγω εισήγηση, είναι η απόσταση που χωρίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο, στο οποίο άλλωστε έχει «κολλήσει» και η πρόταση της Επιτροπής.

«Η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος να είναι ένα σύστημα αποτελεσματικό και βιώσιμο», σημείωσε η Σ. Βίκστρομ, δηλώνοντας «αισιόδοξη» ότι η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου θα μπορεί να αποτελέσει βάση για έναν συμβιβασμό. Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς αναμένει οι χώρες του Βίσεγκραντ να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση, σχολίασε ότι το Συμβούλιο μπορεί να λάβει μια απόφαση με ειδική πλειοψηφία και πως αυτό που επείγει είναι «να βρεθεί ένα σύστημα που θα είναι αποτελεσματικό και όχι ένα που να εγγυάται την ομοφωνία στο Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, η οποία φαίνεται να διαφοροποιείται στο προσφυγικό μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πιέσεις που δέχεται η Άγγελα Μέρκελ από τα δεξιά της, η Σ. Βίκστρομ ανέφερε πως είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς ποια θα είναι η τελική της στάση και ότι στο παρελθόν η Γερμανία ήταν υπέρ μιας φιλόδοξης μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου. «Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν. Ότι το τρέχον σύστημα είναι ανεπαρκές και ότι χρειάζεται θεμελιώδεις αλλαγές», υπογράμμισε η Σ. Βίκστρομ.

Τέλος, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η Σ. Βίκστρομ είπε πως το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους θεσμούς (Επιτροπή και Συμβούλιο) μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι δυνατή μια συμφωνία.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)