to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο υπουργείο Εργασίας το ζήτημα της ICAP

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/3 η «συμφιλιωτική συνάντηση» που είχε συγκαλέσει ο Ανδ. Νεφελούδης


Μετά την πίεση του επιχειρησιακού σωματείου αλλά και την καταγγελία που ανέδειξε το Left.gr (βλέπε ΕΔΩ και ΕΔΩ), σχετικά με την άρνηση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας Icap Outsourcing Solutions (ICAP), κ. Θ. Τόλλη, για σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 18/3, τριμερής συνάντηση ενώπιον του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη.

Στη συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε καλό κλίμα, ο κ. Θ. Τόλλης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας (η οποία να του απαγορεύει να συνάψει ΣΣΕ με τους εργαζόμενους) και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή ΣΣΕ στην εν λόγω επιχείρηση, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγάλους «παίχτες» στην «ενοικίαση» εργαζομένων

Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρακτική αρκετών εργολαβικών εταιρειών, οι οποίες αλλάζουν σε μία νύχτα ΑΦΜ αφήνοντας στον αέρα τους εργαζόμενούς τους.

Από την άλλη πλευρά, το επιχειρησιακό σωματείο στην ICAP, αναμένεται να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, καλώντας την εργοδοσία σε διαβούλευση για την υπογραφή ΣΣΕ, ελπίζοντας πράγματι η στάση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας να εδράζεται σε ειλικρινείς προθέσεις. 

Το ζήτημα έχει ευρύτερες διαστάσεις διότι αφορά στους χιλιάδες «εργολαβικούς» εργαζόμενους οι οποίοι, ενώ δουλεύουν δίπλα στους μόνιμους συναδέλφους τους, σε διάφορους κλάδους, στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των ΣΣΕ. 

«Υποχρέωση των εργοδοτών η διαβούλευση με τα σωματεία»

Το σωματείο, είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της ΣΣΕ και έτσι προέκυψε η συνάντηση της Δευτέρας, μετά από πρόσκληση του Ανδ. Νεφελούδη. Εκτός από την παρέμβαση αυτή, το υπουργείο είχε απαντήσει στο σωματείο, με επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσής του,  τονίζοντας ότι η διαβούλευση της εργοδοσίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. 

«Η συνδικαλιστική ελευθερία και δράση  κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα  (άρθρο 23), προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας (μεταξύ των οποίων Δ.Σ.Ε. 87/1948,  98/1949, 135/1971) και ρυθμίζεται νομοθετικά με το νόμο 1264/1982», τόνιζε το υπουργείο στην απάντησή του προς το σωματείο της ICAP, επισημαίνοντας ότι οι ΣΣΕ  αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μέσα συνδικαλιστικής δράσης, η οποία επίσης κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 22§2) και προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και άρα, καταλήγει το υπουργείο «όλοι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα με τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, για τη συλλογική ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων τους».

Άρα, ο περίφημος Κώδικας Δεοντολογίας που, σύμφωνα με το σωματείο, είχε επικαλεστεί η εργοδοσία, δεν είναι συμβατός με το σύνταγμα και τους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τον «εμποδίσει» από τη διαπραγμάτευση με το σωματείο.

Μένει να δούμε αν όντως αυτή η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε θετικό για τους εργαζόμενους αποτέλεσμα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)