to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 16.01.2020

Πολιτική

Στο τροπάρι του «περιορισμού των ροών» ο Ν. Μηταράκης

Στο γνωστό μότο «βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός των ροών« με «ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων» και «αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ασύλου με τη νέα νομοθεσία» κινείται ο νέος υπουργός Μετανάστευσης στην πρώτη του συνέντευξη - Τολμάει μάλιστα να ισχυριστεί ότι οι υπερ-φυλακές που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση θα είναι πιο... ανθρώπινες από τα υπάρχοντα κέντρα (όπως η Μόρια, το καμπ της Σάμου, η ΒΙΑΛ στη Χίο)...


Στη γνωστή γραμμή περί «φύλαξης των συνόρων» και «επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» (ελπίζοντας σε απορρίψεις των αιτημάτων...) κινείται ο νέος υπουργός Μετανάστευσης,. Νότης Μηταράκης, στην πρώτη του συνέντευξη (στο Πρακτορείο 104,9 fm) μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο «νεκραναστημένο» υπουργείο.

«Χρειάζεται ταχεία εφαρμογή της πολιτικής, χρειάζεται να βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης ότι κάτι γίνεται», είπε συγκεκριμένα ο Ν. Μηταράκης: «Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη, βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός των ροών και αυτό απαιτεί πρώτον την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και δεύτερον την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ασύλου με τη νέα νομοθεσία που ισχύει και από 1/1/20, ώστε να μπορέσουμε να δούμε από τις αρχές του 2020 να ξεκινούν οι επιστροφές προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Περί νέων και παλιών αιτήσεων

«Από την 1η Ιανουαρίου 2020 εφαρμόζουμε μία νέα πολιτική ασύλου και έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο βιβλίο αιτημάτων ασύλου και είναι κρίσιμο οι νέες αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται ξεχωριστά από τις παλιές, αυτές να αντιμετωπίζονται γρήγορα, αυτές να οδηγούν σε ταχείες επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται ειδικής προστασίας, γιατί αυτή η διαδικασία είναι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά», υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι «έχουμε πρόβλημα στις παλιές αιτήσεις, μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση γύρω στις 75.000, αλλάζουμε διαδικασίες, διευκολύνουμε διαδικαστικά την έκδοση αποφάσεων, θεωρώ ότι γρήγορα θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Γιατί κατάλαβε τώρα ο Μητσοτάκης ότι χρειάζεται η επανασύσταση του υπουργειο

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην απόφαση της σύστασης του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα ...αδικιαιολόγητα, λέγοντας: «Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 είδαμε, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, λόγω της έντασης που επικράτησε στην περιοχή της σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, να υπάρχει μία σημαντική αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση αντέδρασε με πολύ σωστές νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες. Ο στόχος μας ήταν να γίνει η επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι στην παρούσα φάση η επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν ήδη νομοθετηθεί και σχεδιαστεί θα επιτυγχανόταν καλύτερα με τη δημιουργία ενός αυτόνομου χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας το 2019 και απλώς εγώ προστίθεμαι στην ομάδα που ήδη υπάρχει [...]. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Είναι βασικό να περάσει το μήνυμα στους διακινητές ότι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ο δρόμος τους προς την Ελλάδα είναι αδιέξοδος».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ο υπουργός σημείωσε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδράσουν, σέβομαι την αγωνία των πολιτών οι οποίοι πέρασαν από το 2015 πράγματι μία έκρηξη του μεταναστευτικού και κουράστηκαν οι τοπικές κοινωνίες, που δείξανε έντονα στοιχεία ανθρωπισμού, στηρίξανε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν με κίνδυνο της ζωή τους για να φτάσουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή [...]. Ο δικός μου στόχος είναι να πείσω τις τοπικές κοινωνίες ότι πράγματι εννοούμε αυτά που σχεδιάζουμε».

Τι λέει για τον προπηλακισμό του στη Χίο

Αναφερόμενος και στην προσωπική του εμπειρία στη Χίο (όπου και εκλέγεται), ο Νότης Μηταράκης προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, εκτοξεύοντας βέβαια και τα γνωστά άσφαιρα πυρά περί «εκείνων που υποστηρίζουν πολιτική ανοιχτών συνόρων»: «Πήγα στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου και φαντάζομαι η εικόνα είναι ίδια σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Υπήρχαν τριών ειδών επιχειρήματα. Υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, η οποία μας βρίσκει αντίθετους, εμείς είμαστε ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες μεταναστευτικής πολιτικής, υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι λέγαν ευχολόγια, τα οποία είναι ανεφάρμοστα, αλλά τα λέγανε για λόγους λαϊκισμού και μεγάλα τέτοια προβλήματα όπως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό. Οι πιο ψύχραιμοι, οι πιο ώριμοι ήταν δύσπιστοι. Το βασικό χαρακτηριστικό των συζητήσεων που κάνουν οι νησιώτες είναι η δυσπιστία. Όταν τους λες ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κάνουμε στη Χίο ένα κέντρο 4.000 ανθρώπων, κλειστό, το οποίο θα επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή, σου λένε "αυτό το δέχομαι, αλλά νοιώθω δύσπιστος, νοιώθω ότι δεν θα είναι όπως μου τα λες και γι' αυτό αντιδρώ". Άρα, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε δεν είναι να αλλάξουμε το σχέδιο, είναι να πείσουμε τον κόσμο με την ταχεία και σωστή εφαρμογή της πολιτικής ότι εννοούμε αυτό που λέμε».

H υπερδιογκωμένη ΒΙΑΛ στη Χίο

Θα είναι πιο ανθρώπινες ...οι υπερφυλακές

Ο νέος υπουργός προσπαθεί μάλιστα να πείσει ότι τα κέντρα φυλακές θα έχουν ....καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα υπάρχοντα, τύπου Μόριας, Σάμου και ΒΙΑΛ. Το ερώτημα βέβαια, γιατί η κυβέρνησή του έχει αφήσει τα υπάρχοντας κέντρα στα νησιά να διογκωθούν σε πρωτοφανή βαθμό, δεν τόυ τέθηκε καν.Λέει λοιπόν: «Στόχος μας, πράγματι, είναι η μείωση των ροών, στόχος μας, πράγματι, είναι η σωστή διαχείριση του ασύλου, στόχος μας είναι η δημιουργία των νέων κέντρων, τα οποία θα δώσουν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, γιατί είναι δεδομένο ότι στην παρούσα κατάσταση όπως είναι τα κέντρα με τον πληθυσμό που έχουν και τις καιρικές συνθήκες, οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές».

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)